در زمان گشتوگذار در کشورهایی مانند مکزیک، هند و پرو، بسیاری از گردشگران از نوشیدن آب، آن هم مستقیماً از شیر آب اکراه دارند. آب میتواند حامل ویروسهای مختلف و باکتریهایی باشد که سبب بیماریهایی نظیر اسهال، هپاتیت A، وبا و بیماری عفونی میشود. اما چطور میتوان در سفر، از سلامت آب آشامیدنی اطمینان حاصل کرد؟
طبق تحقیق جدیدی که توسط برنامهی رزرو شکارچیان زمین انجامشدهاست، در جهان 187 کشور وجود دارند که گردشگران در این کشورها میبایست احتیاط بیشتری در نوشیدن آب شیر تصفیه نشده داشتهباشند، برخی از این کشورها تا حدی متعجبکننده هستند.
مثلاً فیجی به لطف تدابیر ارزنده بازاریابی برند بطری آب "فیجی"، دارای آب نوشیدنی تازه و سالم است. بنابراین جای تعجب دارد که نوشیدن آب شیر در این کشور سبب خرابشدن تعطیلاتتان گردد. روسیه و قبرس کشورهایی غیرقابلباورند که با مشکل آب آشامیدنی شیر مواجه میباشند.
نمیتوان گفت که آب آشامیدنی لزوماً در این کشوها بد است، بلکه بدن ما ایمنی کافی در برابر محتویات این آبها را ندارد. بههمین علت است که نوشیدن آب از شیر در کشورهای خارجی گاهی اوقات میتواند سبب دلدرد شود، درحالیکه ممکن است آن آب از نظر تکنیکی مشکلی نداشته باشد.
سادهترین راهحل در صورتامکان، استفاده از بطریهای آب است اما در زمان مسافرت به مکانهای دورافتاده، این مورد ممکن است کاربردی نداشته باشد. این کار همچنین کمی با اصول حفاظت از محیط زیست مغایرت دارد.
خوشبختانه اگر نمیتوانید مداوما بطریهای آب را یافته و خریداری نمایید، نیازی نیست بین بیآبی یا وبا یکی را انتخاب کنید.
در اینجا روشهایی معرفی شده که بهواسطه آنها میتوانید مطمئن شوید آبی که مینوشید، چه از اتاقتان در هتل و یا از یک جریان آب رودخانه، سالم میباشد (به خاطر داشتهباشید که این روشها برای آبهای بسیارآلوده ممکن است بیتأثیر باشند، لذا در زمان تصفیه آبهایی که از منابعطبیعی ناشناس بهدستآمده، احتیاط لازم را بهعملآورید، زیرا آب رودخانه یا دریاچهها میتوانند آلوده باشد).
جوشاندن
ابتداییترین روش برای حصول اطمینان از اینکه آبی قابل نوشیدن است، جوشاندن آن است. این کار سبب کشته شدن هر نوع باکتری، ویروس و تکیاختهها در منبع آب میشود. البته همیشه نمیتوان آب را جوشاند، بنابراین این نمیتواند یک روش مناسب همیشگی باشد (البته بعضی از افراد تمایل دارند که آب را بهصورت خنک بنوشند، بنابراین یا باید یک منبع سرمایش نیز در اختیار داشت و یا بهصورت استثنایی صبوری به خرج داد).
افزودن ید
از اوایل قرن بیستم برای تصفیه آب از ید استفاده میکنند. طبق گزارش سازمان جهانی سلامت، ید نسبت به کلر تأثیر بیشتری در تسویه آب دارد. کلر مادهای شیمیایی است که برای از بین بردن آلودگی آب شیر مورد استفاده قرار میگیرد. هرچند ید نیز دارای معایبی است. این ماده شیمیایی سبب نابودی سیکلوسپورا نمیشود، این باکتری گاهی در نپال در اواخر بهار و ماههای تابستان یافت میشود. زنان باردار، افرادی که مبتلا به بیماری تیروئید میباشند یا به ید آلرژی دارند، میبایست در استفاده از این روش احتیاط لازم را داشتهباشند.
برای تصفیه آب با مقدار جزئی ید 2% که در بسیاری از سوپرمارکتها موجود است، 8 قطره ید را به یکلیتر آب اضافه نموده و قبل از نوشیدن آن 30 دقیقه صبر کنید. آبهای تیرهتر مستلزم زمان طولانیتری برای اثربخشی یا مقدار بیشتری از ید میباشند. خواندن دستورالعمل تولید قبل از استفاده، حائز اهمیت میباشد، زیرا ید میتواند در اَشکال و غلظتهای مختلف موجود باشد.
استفاده از سفیدکننده کلرین
قبل از استفاده از سفیدکننده خانگی بهعنوان یکراه درمان، دانستن این نکته حائز اهمیت است که بیشتر شیر آبها در آمریکا را با کلرین تصفیه میکنند. این ماده شیمیایی در بیشتر ترکیبات مایع سفیدکننده یافت میشود. بعلاوه نوشیدن آبی که در آن کمی مایع سفیدکننده وجود دارد احتمالاً خیلی بهتر از گذراندن تمام تعطیلات در دستشویی است.
برای یک لیتر آب، دو قطره سفیدکننده کلرین بیبو را اضافه نموده، بطری را تکان دهید و قبل از نوشیدن 30 دقیقه صبر کنید (اگر رنگ آب تیره است، چند قطره بیشتر کلرین به آن اضافهنمایید).
یک سیستم فیلترکننده خریداری کنید
بسیاری از شرکتها مانند MSR، پالایههای مخصوصی را صرفاً برای تصفیه منابع آب طبیعی در زمان پیادهرویهای طولانی یا اردو طراحی کرده و ساختهاند. خوشبختانه از این فیلترها میتوان برای تصفیه آب شیر با چرخههای کم مخاطرهتر استفادهنمود.
این فیلترها برخلاف ید و مایع سفیدکننده، با هزینه کم آب را بدون بو و مزه میکنند. بسیاری از این فیلترها (بهجز پالایههای سبک جاذبه) نیازمند پمپاژ آب با دست هستند که میتواند زمانبر و شدید باشد. پس از مدتی، این فیلترها تا حدی مسدودشده و آب را با سرعت کمی به بیرون هدایت میکنند.
میتوانید برای فیلترکردن آب از پمپدستی استفاده کنید، اما ازنظر جسمی سبب آزار شما میشود.
استفاده از خودکار استریل
احتمالاً یکی از بهترین روشهای موجود خودکار استریل است که با استفاده از اشعه فرابنفش سبب نابودی آنی باکتریها، ویروسها و تکیاختهها میشود. این خودکارها دارای قیمتهای بالایی بوده (حدود 100دلار) و نیاز به باطری دارند.
برای تصفیه یکلیتر آب، بهراحتی دکمه را فشار داده و با خودکار استریل به مدت 90 ثانیه آب را هم بزنید. همانند روشهای قبلی، آب تیره نیازمند زمان استفاده یا مقدار بیشتری از روش تصفیه است.
فیلتر کردن اولیه
یکی از بهترین راهها برای دستیابی به آبی قابل شرب و درعینحال گوارا برای نوشیدن، مخصوصاً زمانیکه منبع آن آب تیره دریاچه یا جریان آب است، فیلتر نمودن قبل از تصفیه است. ازآنجاییکه مرحلهدوم تصفیه سبب نابودی باکتریها، ویروسها و تکیاختهها میشود، بنابراین نیازی نیست که در مرحله اول از یک فیلتر گرانقیمت که در بالا ذکر شد استفاده کنید. درعوض از یک فیلتر قهوه (نوع مجانی آن در اتاق هتل موجود میباشد) یا تکههای پارچه برای جداکردن هرگونه رسوب استفاده کنید. بعد از این میتوانید از هر یک از روشهای جوشاندن، افزودن ید و مایع سفیدکننده یا خودکار استریل برای تصفیه استفاده کنید.
امیدواریم که این راهکارها در طبیعت و یا کشورهایی که آب آشامیدنی ندارند، به کارتان بیاید.
منبع: thepointsguy.com