در اواخر حکومت قاجار، عمارتی بنا نهاده شد که سبک ساختمانی آن از بناهای گوتیک اروپایی گرفته شده و کل مجموعه با پوشش شیروانی ساخته شده است. در بالای عمارت ذوالفقاری و درست در مرکز آن، نورگیر زیبایی وجود دارد که به کلاه فرنگی معروف است. عمارت ذوالفقاری، در مرکز بافت قدیمی شهر زنجان در محلهای به نام دالان آلتی در ضلع شمالی سبزه میدان و مسجد جامع واقع شده است و توسط سردار اسعد ذوالفقاری ساخته شد. اما این عمارت چه ویژگیهای خاصی دارد؟
این عمارت شامل ساختمانهای اندرونی و بیرونی و قسمتهای اداری میباشد که قبل از احداث خیابان با یک شبکهی ارتباطی در طبقهی همکف و زیرزمین به همدیگر مرتبط بوده است. هماکنون این مجموعه تقسیم شده و قسمتهایی از آن از میان رفته است. از مهمترین قسمت باقیماندهی این مجموعه، بنای تاریخی مرکز مجموعهی بیرونی است. این بنا در دو طبقه و یک سردابه ساخته شده است.
تزئینات نما در این عمارت و قرینهسازی آن بسیار حائز اهمیت است. بنا، ترکیبی از هنر ایرانی و معماری اروپاست و در ساخت ستونهای آن تماما از سبک اروپایی الهام گرفته شده است. نمای ساختمان با آجرهای قالبی و پیشبر بنا شده است و پنجرههای بنا دو لنگهای و اطراف آن مشبک است و در آن از شیشههای رنگی استفاده شده است.
پس از انقلاب اسلامی عمارت ذوالفقاری مدتی در اختیار یکی از نهادها بود و به دلیل عدم مراقبتهای لازم، آسیب فراوانی دید. در سال ۱۳۷۹ میراث فرهنگی استان زنجان تصمیم به حفاظت و مرمت عمارت ذوالفقاری گرفت و در این راستا در چندین مرحله مرمت و بازسازی گردید. با انتقال آثار به دست آمده از معدن نمک چهرآباد در سال ۱۳۸۶ (مردان نمکی)، موزه موقت مومیاییها در این مکان به وجود آمد و در سال ۱۳۸۸ اولین موزه باستانشناسی استان زنجان در عمارت ذوالفقاری افتتاح گردید.
به نظر شما تغییر کاربری عمارات و کاخها به موزه، کار صحیحی است؟