در شهر کرمان یکی از زیباترین آثار تاریخی ر ا که میتوان نام برد، کتابخانه ملی آن است. این کتابخانهی زیبا مربوط به دوران پهلوی اول است که در حدود ۹۰ سال قدمت دارد. کتابخانه ملی کرمان در مقابل باغ ملی کرمان قرار دارد. سرنوشت این بنا هم مثل سایر بناهای تاریخی این شهر، جالب توجه است. همراهمان باشید تا از این سرنوشت عجیب، باخبر شوید.
این عمارت تاریخی مربوط به سال ۱۳۰۸ است که در حدود ۹۰ سال قبل میباشد و به دستور تعدادی از سرمایهداران و تاجران شهرهای کرمان و رفسنجان و یزد، توسط محمدعلی راوری بنا نهاده شد و با عنوان کارخانهی ریسندگی و پشمریسی که به کارخانهی ریسندگی خورشید مشهور بود، تاسیس شد.
ریسندگی خورشید تا ۴۰ سال پیش، همچنان مشغول به فعالیت بود تا اینکه به خاطر مسائل سیاسی و ورود مدیران کارخانه به مسائل سیاسی، کارخانه را تعطیل کردند. پس از انقلاب اسلامی نیز تعدادی از ادارات من جمله شهرداری و سازمان آب، قسمتی از سالن کارخانه را به نفع خود در اختیار گرفتند. تا اینکه بخشی از سقفهای سالن کارخانه به دلیل زمین لرزههای سالهای ۶۰ فروریخت و این ساختمان روز به روز به سمت تخریب پیشروی کرد.
سال ۱۳۶۸ کارخانه تعطیل شد و تمامی دستگاههای ریسندگی از این عمارت بیرون برده شدند و بعد از آن، بازسازی سالن و به کارگیری آن برای فعالیتهای فرهنگی آغاز شد. در سال ۱۳۷۰ با همکاری سازمان میراث فرهنگی این عمارت به کتابخانه ملی کرمان تبدیل گردید.
ساختمان کتابخانه ملی کرمان، در یک طبقهی آجری شکل و در فضای فوق العادهای بنا نهاده شد و ساختمان اصلی در مرکز این فضا قرار گرفته است. در نمای ساختمان از تزئینات نفیسی همچون آجرکاریهای زیبا و گرانبها و کاشیکاریهای معرق با بافتی زیبا استفاده شده است. محوطهی ساختمان نیز فضای سبزی خیره کننده داشته که با درختان سرو و حوضی زیبا تزئین شدهاند. سردر ورودی ساختمان نیز تزئینات منحصربه فردی داشته که در نوع خود بینظیر است.
باهم به تماشای تصاویر زیبایی از این بنای ملی مینشینیم.