بشر ممکن است از شیر درنده نترسد اما از عنکبوت کوچک، لرزه براندامش بیافتد. این ترسهای غریزی بیدلیل نیستند. عموماً خطرناکترین حیوانات، همانهایی هستند که انتظارش را نداریم و غریزه ما طی هزاران سال این خطرها را شناخته و ظاهراً بیدلیل از برخی حیوانات حتی زیباترین آنها هم میترسد. اما این ترسها بیدلیل نیست. در این مقاله، تعدادی از سمیترین حیوانات و محل زندگیشان را معرفی میکنیم که ترس غریزی انسان را برانگیختهاند؛ حیواناتی که شاید در خودآگاهمان انتظار اینهمه ترسناک بودن را از آنها نداشتیم.
پشه
میتوان گفت اولین قاتل انسان، انواع پشهها هستند. پشهها که از خون تغذیه میکنند، در طول شبانهروز مرتب درحال نیش زدن قربانیان خود هستند و انواع بیماری را از یک فرد به فردی دیگر منتقل میکنند. تنها 725.000 نفر در سال، بهدلیل انتقال بیماری مالاریا توسط پشهها جان خود را از دست میدهند.
ناگفته پیداست که هیچ جای این کره خاکی از حضور پشهها درامان نیست و خطر این قاتلهای کوچک در همه جای دنیا انسان را تهدید میکند.
مگس تسه تسه
مگس تسه تسه یکی از بزرگترین قاتلهای زنجیرهای در سراسر قاره آفریقاست. مرگی که این حشره کوچک میآفریند، بیماری خواب نام دارد. با گزیده شدن توسط این مگس، عوارضی همچون تب و درد شدید و همچنین تغییرات رفتاری و مشاعری ایجاد خواهد شد. درنهایت قربانی به خوابی عمیق فروخواهد رفت و هرگز بیدار نخواهد شد. شمار قربانیان تسه تسه در آفریقا، سالیانه به 300.000 تن میرسد.
عنکبوت سرگردان برزیلی
عنکبوت سرگردان برزیلی، شب هنگام در جنگل دیده میشود و به همین دلیل به آن سرگردان یا آواره هم میگویند. این عنکبوت سمیترین عنکبوت جهان است که نهتنها اندکی از سم آن کشنده است، بلکه مرگی بسیار دردآور را به قربانی خود تحمیل میکند. اختلال تپش قلب، از دست دادن دمای بدن، تشنج، نعوظ شدید و جریان شدید بزاق، بخشی از عوارض زهر این کوچکِ کشنده است. نیش این حیوان میتواند در عرض یک ساعت انسان را از پا دربیاورد.
عقرب تعقیبگر مرگ
عقرب تعقیبگر مرگ، با طولی حدود 10سانتیمتر، مرگبارترین سم بین عقربها را دارد. زهر این عقرب سیستم تنفسی را هدف قرار میدهد و با ایجاد تب شدید، مشکل تنفسی، فلج کردن سیستم عصبی و کما، موجب مرگ قربانی خود میشود. سم این عقرب بهدلیل حجم کمتری که دارد، بیشتر روی کودکان، سالمندان و بیماران قلبی اثر میگذارد و برای از پادرآوردن یک انسان بالغ کافی نیست.
عقرب تعقیبگر مرگ در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا زندگی میکند.
حلزون مخروطی
همه ما صدف این حلزون زیبا را دیده و حتی گاه بهعنوان قطعهای تزئینی از آن استفاده کردهایم. اما این حلزون زنده، سم بسیار کشندهای دارد. درصورت تماس با این حلزون فریبنده، دندانهای نیزه مانندش را بیرونمیآورد و قربانی را میگزد. این حلزون، به حلزون سیگار هم شهرت دارد چرا که انسان بالغ در صورت گزیده شدن توسط این جانور، تنها به اندازه یک سیگار کشیدن فرصت زندگی خواهد داشت.
ماهی بادکنکی
ماهی بادکنکی درحالی که زنده و بادکرده است برای انسان خطری ندارد. اما این ماهی در برخی کشورها مانند ژاپن، بهعنوان غذایی لوکس استفاده میشود که خطر از همینجا آغاز میشود. روده، تخمدان و کبد این ماهی، انباشته از سم تترو دوتوکسین است که آن را 1200 برابر کشندهتر از سیانور تخمین میزنند. آشپزهای ژاپنی با چیرهدستی این سم را از بین میبرند، اما اگر روش پخت بهخوبی انجام نشود، آنگاه است که شما با یک بشقاب سم مواجه خواهید شد. سالیانه حدود 44نفر، جان خود را بهدلیل پخت غلط ماهی بادکنکی از دست میدهد.
سنگ ماهی یا ماهی سنگی
سنگ ماهی، خطرناکترین ماهی در میان گونههای مختلف ماهیان بهشمار میآید. 13باله تیغمانند که روی بدن این ماهی دیده میشود، پر از زهر بوده و با ایجاد شوک، فلج ماهیچهای و مرگ بافتی، موجب مرگ قربانیاش میشود. گرچه سنگ ماهی با انسان قرابتی ندارد اما درصورت نیش زدن انسان بالغ، میتواند در عرض 24ساعت قلب او را از کار بیاندازد.
سنگ ماهی در آبهای دریای عمان و زیر صخرهها زندگی میکند و از این جهت همسایگان آبزی ما بهشمار میروند. مراقب باشید!
عروس دریایی جعبهای
عروسهای دریایی، آبزیان سمی هستند و انواع سم آنها بر روی انسان اثرات مختلفی میگذارد و میتواند زخمهایی ایجاد کند که تا چند ماه اثر آن باقی بماند. یکی از دردناکترن سم عروسهای دریایی، متعلق به «Box Jellyfish» عروس دریایی جعبهای است. این آبزی کوچک بهاندازه یک توپ فوتبال بوده و شاخکهای آن که به 60عدد میرسد، میتوانند طولی تا 4.5متر داشته باشند. سم این موجود، دردی معادل ریختن اسید بر روی بدن و عضلات را ایجاد میکند و این درد تا ماهها با قربانی انسانی همراه خواهد بود.
عروس دریایی جعبهای در آبهای دریایی سراسر جهان زندگی میکند و بیشتر از همه در فلیپین، استرالیا و مجمعالجزایر مالایی قربانی میگیرد.
اختاپوس حلقه آبی
اختاپوس حلقه آبی، اندازهای کوچک بهاندازه یک توپ بیسبال دارد و بازوهایش به طول 20سانتیمتر میرسد؛ اما کشندهترین سم آبزیان را در خود حمل میکند. درحقیقت سم این اختاپوس، سلاحی است برای شکار و دفاع؛ و اسیدی است برای هضم خرچنگ و دیگر نرمتنان. اما یک میلیگرم از سم این جانور، برای کشتن انسان بالغ کافی است. اگر سم این اختاپوس گرفته شود، میتواند 26انسان را ازپا دربیاورد. گزیده شدن توسط اختاپوس حلقه آبی، هیچ دردی ندارد و عوارض آن، بیحسی بدن، از کار افتادن چشمها و ماهیچههای تنفسی است که مرگی آرام را بههمراه خواهد داشت.
خوشبختانه این هشتپای کشنده در آبهای اقیانوسی و دور از محیط زیست انسان زندگی میکند. اما غواصان و ساکنین شهرهای ساحلی اقیانوسی باید مراقب این جانور مرگبار باشند.
اژدهای کومودو
اژدهای کومودو، نوعی مارمولک بزرگ است که اندازه آن به طول تقریبی 3متر و وزن 70کیلوگرم هم میرسد. علاوه بر جثهی بزرگ و ظاهر ترسناک این مارمولک عظیمالجثه، سم خطرناک و مهلکی هم در بدن این جانور تولید میشود. دو غده در آرواره پایینی کومودو دیده میشود که شکار و دفاع را برای او آسان میکند. کافی است نیش کوچکی به قربانی خود بزند و به گوشهای بخزد تا بیهیچ زحمتی، مرگ قربانی خود را شاهد باشد و شکاری آسان را بهدست آورد. سم اژدهای کومودو باعث لخته شدن خون، پایین آمدن فشار خون، فلج ماهیچهای و درنهایت شوک و خفگی میشود.
اژدهای کومودو در علفزارهای خشک، جنگلهای گرمسیری، جنگلهای حرا در کشور اندونزی، جزایر کومودو، پادار، گیلی موتانگ، رینکا و فلوس دیده میشود.
مار تایپن اینلند
مار تایپن اینلند، سمیترین مار جهان با زهری 50 برابر کشندهتر از زهر مار کبراست. سم این مار سیستم جریان خون و اعصاب را متأثر میکند و نهایتاً بین 30 تا 45 دقیقه بهطور کامل سیستم تنفسی را از کار انداخته و مرگ قربانی را به بار میآورد.
مار تایپن اینلند، بومی استرالیا و جنگلهای سرسبز و انبوهش است. محیط زیست این مار از مقاصد گردشگری و حتی کشور دوم ایرانیان بهشمار میآید. بنابراین اگر به این کشور سفر داشتید، مراقب این خزنده خطرناک باشید.
عنکبوت سرگردان برزیلی بیشتر در جنگلهای استوایی آمریکای مرکزی و جنوبی زندگی میکند.
قورباغه طلایی
قورباغه طلایی، ظاهر بسیار زیبا و جذّابی دارد اما گول این ظاهر فریبنده را نخورید. این قورباغه سمی، نیازی به نیش زدن، حمله کردن یا بزاق انداختن ندارد. پوست این جانور حاوی سمی مهلک و مرگآور است که تنها لمس کردن بدن او میتواند بیش از 10انسان بالغ را به کام مرگ بکشاند. این قورباغه در رنگهای زرد، نارنجی و سبز کمرنگ دیده شده است و پوست بسیار براقش، نشان از سمی بودن آن است. سم این قورباغه در کمتر از یک دقیقه، فرد را دچار گرفتی شدید عضلات میکند که بدون هیچ کنترلی در بدن پیشروی کرده و نهایتاً عضلات قلب را از کار میاندازد.
قورباغه طلایی کشندهترین موجود در سراسر جهان است و در جنگلهای بارانی سواحل کلمبیا زندگی میکند.
تألیف: لستسکند