وقتی حرف از جاهای دیدنی قونیه میشود، ذهن کسانی که قونیه را خوب نمیشناسند، فقط به یک نام سوق داده میشود و آن هم دنیای صوفیان و مولاناست، در حالی که حقیقت چیز دیگریست. قونیه شهری است که به لحاظ تاریخی، فرهنگی، هنری و طبیعی
روزهای هفتم و هشتم مهرماه در تقویم رسمی ایران برای بزرگداشت دو شخصیت نامی کشورمان بهعنوان روز ملی بزرگداشت شمس و مولوی نامگذاری شده است. یکی در خوی دفن است و مدفن دیگری در غربت و بهدور از وطن، در شهر قونیه کشور ترکیه قرار
طرح اولیه قونیه و مناطق اطرافش قبل از عصر مدنیت به وجود آمده است. در این عصر فرهنگهای نیئولیتک – کالکولیتک و اول عصر برنز دیده میشود. در این دوران محل اقامت باستانیها (تپهایها) در داخل مرزهای استان قونیه بوده است. در دوران نیئولیتک (قبل
به نام خدا بهار سال1402 یعنی امسال سفری از تهران به استانبول داشتم و بعد چند روز استانبول گردی به شهر ساحلی آلانیا رفتم. بلیطش رو دوستم در استانبول به مبلغ 9و نیم یورو اینترنتی برام خرید و فرستاد. قبلاً در مورد ترمینال بین شهری اسنلر
سلام و عرض وقت بخیر خدمت تمامی دوستان و عاشقان سفر، الان که حدود چهار ماه از این سفر پرماجرا گذشته , هرگز به نوشتن سفرنامه فکر نمیکردم , همیشه کلافه بودم و خودم رو سرزنش میکردم که بی معرفت , این همه از بقیه
مقدمات قبل سفر آخرین سفر خارج از ایران ما تابستان 98 و قبل شروع کرونا بود و ما شهرهای ازمیر و کوشی آداسی و چشمه و آلاچاتی و پاموکاله که در منطقه دنیزلی هست و و حسابی گشتیم و بهمون خوش گذشت و آب و هوا
از قبل از سفر به قونیه، برای دیدن این شهر خیلی شوق و ذوق داشتم و می دونستم که دوستش خواهم داشت ولی حالا بعد از سفر به قونیه، واقعا انگار تکه ای از قلبم تو این شهر جا مونده.
قونیه رو همه به عنوان شهر مولانا و شهر عشق می شناسیم. اغراق نیست اگر بگم که واقعا این شهر به برکت حضور معنوی مولانا، سرشار از عشق هست و یک آرامش خاصی در فضای شهر وجود داره.
مردمان مهربونی توی قونیه هستن و کاسب ها با انصافن. رستوران ها غذاهای خوشمزه ای دارن و فرهنگ رانندگی تو این شهر بالاست. برای همین کاملا شهری هست که از سفر به اونجا لذت می برید.
دیدن آرامگاه و موزه مولانا و مرکز فرهنگی مولانا هم که از واجبات این سفر هست.
سوغات خوراکی قونیه، یک نوع شکر پنیر و آبنبات هست که اکثر مغازه ها دارن و غذای اصلی این شهر هم، نوعی غذای گوشتی خوشمزه، به نام فیرین کباب که طعم عالی داره.
هتل های خوب و زیادی تو قونیه هستن و اکثرا هم در بافت قدیمی شهر هستن. فقط چون تو این منطقه مشکل پیدا کردن جای پارک هست، اگر با ماشین خودتون سفر می کنید.، حتما قبل از رزرو هتل از داشتن جای پارک مطمئن بشید.
شهر قونیه در مرکز ترکیه و در فاصله کمی از پایتخت قرار دارد، برای رفتن به این شهر هم میتوانید از آنکارا با اتوبوس و قطار بروید هم از شهر استانبول علاوه براین وسایل با هواپیما به اینجا برسید.قونیه شهری مذهبی است، دلیلش هم قرار گیری مزار مولانا در آن است. قدمت تاریخی این شهر به چندهزارسال قبل از میلاد مسیح میرسد و سکونتگاه اولیه انسانها بوده است. دوره طلایی قونیه به حکومت سلجوقیان میرسد که این شهر پایتختشان بوده و باعث شکوفایی اش شده است.در برخورد اول، این شهر چهره ای جدی و خشک دارد ولی اگر در بین مردم باشید متوجه خواهید شد بسیار مهربان و کمک رسان هستند و هرکاری که بتوانند برای شما انجام میدهند. پرترددترین قسمت شهر بافت تاریخی و میدان مولانا، بازار بدستان و تپه علاءالدین است که مرکز توریستی شهر هم محسوب میشود. در همین محور تاریخی بین میدان مولانا تا تپه علاء الدین میتوانید مسجدهای تاریخیِ سلیمیه، عزیزیه،کادی مرسل و شرف الدین رو ببینید.موزه ها و خانه های تاریخی هم در فاصله کمی از تپه علاالدین قرار گرفتند.باغ ژاپنی و باغ پروانه ها از جاذبه های طبیعی شهر قونیه هستند.در غرب شهر،روستای تاریخی سیله مکان خوبی برای گذران یک روز از سفرتان است.برای تماشای مراسم سماع میتوانید شبهای شنبه به مرکز فرهنگی مولانا بروید و یا در طول هفته از مراسمی که در خانه ها و میدان مولانا بدون برنامه انجام میشود دیدن کنید. حمل و نقل عمومی شهر وضعیت خوبی دارد. چند خط تراموا، مینی بوس، اتوبوس در خطوط مختلف فعالیت دارند و به راحتی میتوانید از آنها استفاده کنید.
اطراف میدان علاالدین محل خوبی برای خرید است،علاوه بر آن مجتمع تجاری هم هست. در بازار تاریخی بدستان میتوانید انواع سوغاتی، خشکبار و قهوه بخرید و همینطور اهالی قونیه را ببینید.بدلیل مذهبی بودن شهر، خانمها اکثرا پوشش کامل دارند و حجاب خود را کاملا حفظ میکنند.بهتر است توریستها هم در پوشش خود دقت بیشتری داشته باشید. در مورد غذا، کافه رستورانهای زیادی در اطراف میدان مولانا، بازار و تپه علاالدین وجود دارد. غذای محبوبشان، اِتلی اِکمک و کوزو تریتی است. قیمت غذا و کلا خدمات در این شهر ارزان تر از استانبول است.
نمیدونم چرا این شهر با بقیه شهر ها فرق داره چی داره که باعث میشه هر کسی یک بار که رفته بازم بره! سال ۹۷ اولین بار به این شهر برای مراسم عرس به قونیه رفتم. هتل من نزدیک مقبره مولانا جان بود (پیاده تقریبا ۵ دقیقه راه بود) من ساعت ۳ عصر رسیدم به هتل، وسایل رو گذاشتم و رفتم مقبره. اطراف مقبره کلی مغازه وجود داشت مثل حرم امام رضا. از مجسمه هایسماعو بگیر تا شکلات های ریز برای سوقات. از دور یه گنبد ابی رنگ خوشگلی به چشم میخور.که دور تا دورش ایه قران نوشته شده بود.باید مقبره رو دور میزی تا به ورودیه اصلی میرسیدی وقتی راه میرفتم نمیتونستم چشممو از روی گنبد ابی بر دارم، وارد حیاط مقبره شدم دور تا دور گنبد های کوچیک تر وجود داشت که هر کدام دربی داشتن که در حال حاضر کتاب ها و مجسمه های نمادین قرار دارد تا بازدیدکنندگان از انها دیدن کنند. درب اصلی را دیدم یه تابلوی بسیار زیبا که رویش نوشته بود حضرت مولانا. وارد شدم، با تمام مکان های زیارتی که دیده بودم فرق داشت. همه سکوت داشتن و بیشتر به حالت مراقبه نشسته بودن. هنوز وقتی یادم میافته دلم تنگ میشه و اشکام جاری میشه. بعد از رد شدن از قسمت مقبره ها وارد سالنی شدم که قبلا در انجا سماع میکردن و امروز دور تا دور ان نسخه های خطی از قران وجود دارد. در مقبره مولانا قسمتی هم نمازخانه است. بعد از بازدید مقبره به هتل برگشتم. در قونیه خرید هم لذت بخشه. از روبهروی هتل پاشاپارک مینی بوس داره برای مرکز خرید های مختلف که استفاده از انها بصرفه تره. مرکز خرید کنت پلازا نزدیک ترین مرکز خرید به هتل های نزدیک موزه ست. برند های مختلفی رو میشه اونجا پیدا کرد. روز دوم با گرفتن تاکسی رفتیم کل قونیه رو گشتم مقبره اتشباز ولی پارک و مسجد طاووس بابا تپه مسجد علا الدین ارامگاه شمس تبریزی شب ها خانه های وجود داشت به نام ۲۵ و ۵ که دراویش انجا بودن رفتن به این جانه ها و دیدن مراسم انها هم دیدنیه. در مرکزفرهنگی مولانا هر هفته به صورت رایگان دیدن رقص سماع برگزار میشه که من پیاده رفتم و حدودا نیم ساعت راه بود از مقبره. در تاریخ برگزاری مراسم عرس تعداد زیادی خواننده به شهر قونیه میاد که به صورت رایگان هرشب تقریبا یک کنسرت وجود داره که دیدن این کنسرت ها خیلی جذابه. در روز پایانی که من قونیه بودم به سمت دهکده سیله درر این دهکده من قبرستانی داخل کوه دیدم که برام خیلی عجیب بود. و رستوران ها وهتل های خیلی قشنگی میشد پیدا کرد در این دهکده.
قونیه که پایتخت معنوی ترکیه است شهریست که به اسم مولانا شناخته میشه و بیشتر آثار تاریخی آن به زمان سلجوقیان برمیگرده. مردم قونیه بسیار صمیمی، آرام، مهربان و مهمان نواز هستند تقریبا تمام مردم این شهر مسلمان و اهل سنت هستند که باعث شده که قونیه یه شهر مذهبی شناخته بشه.از جاهای دیدنی قونیه بجز مقبره و موزه مولانا میشه به مرکز فرهنگی مولانا MEVLANA CULTURAL CENTER (در این محل شنبه شب ها، مراسم رقص سماع برگزار میشه)، پارک و مسجد علاء الدین، مجمع البحرین، آرامگاه شمس تبریزی (البته به گفته خودشون) و ... اشاره کرد.از لحاظ خوارکی ها، میشه گفت قونیه از شهرهای خوشمزه ترکیه اس، رستورانهای خوبی داره که غذای محلی سرو می کنن و بسیار عالین مثل رستوران شیفا، میوه هم تو این شهر به وفور یافت می شه وقیمتشم از بیشتر شهرهای ترکیه و حتی از ایران ارزانتره.برای رفت و آمد در شهر می تونید از تاکسی یا تراموا استفاده کنید و مترو نداره.
حسی که توی قونیه داشتم، یک حس خاصی بود، از همه جای دنیا اومده بودند به دیدار مولانا، نگاه به اطرافم که میکردم، مردمی از ملل مختلف چین، کره، ژاپن، روسیه، ایران، آلمان و... می دیدم، برام جالب بود که توضیحاتی که در داخل اتاقها نوشته شده بود رو هم میخوندند یا لیدرهاشون براشون ترجمه میکردند، خیلی خوشحال بودم که از کل دنیا مولانا رو میشناختند و بهش احترام میگذاشتند و این همه راه اومده بودند تا باهاش از نزدیک آشنا بشن، امیدوارم این حجم توریست توی ایران هم زیاد بشن و برای آشنایی با تاریخ پربار مملکت ما هم بیشتر به ایران بیان.
قونیه در مرکز آناتولی ترکیه و در جنوب آنکارا و شمال آنتالیا واقع شده است. این شهر به دلیل وجود آرامگاه مولانا در بین ایرانیان شهرت زیادی دارد. از این رو شهر قونیه بوی مولانا را میدهد و در جاهای مختلف آن نشانهای از عرفان و مذهب دیده میشود. مراسم بزرگداشت مولانا در روزهای پایانی پاییز یعنی از تاریخ 19 الی 27 آذرماه هر ساله برگزار میشود و گردشگران زیادی را به این شهر میکشاند. رقص سماع در مزار مولانا هر هفته روزهای شنبه ساعت ۱۹ برگزار می شود.
شهر قونیه شهر عاشقان مولانا و رقص سماست.برای رفتن به این شهر زیبا فقط در آذرماه از تهران و تحت نظارت چند آژانس محدود پرواز وجود داره در غیر اینصورت باید با یکی از پروازهای داخلی ترکیه سفر کرد و یا با قطار از شهر آنکارا.این شهر واقعا فضای معنوی و حس خاصی داره و البته مثل بقیه شهرهای ترکیه کلی غذای خوشمزه ?و جالب اینجاست که مثل مکان های زیارتی ایران پر از شکلات و آب نبات و تسبیح برای سوغات هستش.تو هر مغازه ای هم که وارد میشید اول میگن زیارت قبول!امیدوارم دوستان این شهر زیبا و سفر رویایی رو در لیست سفرهاشون بزارند و لذت ببرن?
شهر قونيه در كشور تركيه واقع شده و مقبره مولانا در اين شهر قرار دارد. در پاييز ٩٥ به اين شهر سفر كردم كه مصادف با شبهاى عرس ( وفات مولانا) بود . آب و هوا در اين ايام سال بسيار سرد بود و در مدت اقامتم برف مى باريد. شهر قونيه بافت قديمى و مردم خونگرم و مهمان نواز دارد. به خاطر وجود مقبره ى زيبا و آرامش بخش حضرت مولانا يكى از بهترين شهرهايى بود كه ديدم . به مناسبت شبهاى عرس در اين شهر هر شب برنامه هاى عرفانى و موسيقى در مكانهاى مشخصى برگزار مى شد كه بسيار جالب بود. همچنين هر هفته يك شب در سالن مخصوصى مراسم رقص سماع برگزار مى شود كه ديدنش بسيار لذت بخش است. در اطراف مقبره كه مركز شهر است بافت سنتى و قديمى شهر براى گشت و گذار توريست بسيار مناسب است. شهر تميز است و رستوران و كافه متعدد دارد اما به تنوع و كيفيت شهرهاى بزرگ تركيه نيست. در كل اين شهر رويايى را به همه ى عاشقان مولانا شديدا توصيه ميكنم. #تايسيز
وجود آرامگاه مولانا و مقبره منسوب به شمس تبریزی به تنهایی دلیل کافی برای سفر به این شهر، به خصوص برای ما ایرانی ها می باشد . در اوایل آذر همزمان با مراسم بزرگداشت مولانا در جای جای این شهر مراسم سماع برقرار است . هر چند در سایر ایام سال نیز به خصوص یکشنبه ها در خانقاه های موجود در سطح شهر این مراسمات برگزار می گردد .
قونیه زمانی پایتخت سلجوقیان بود و معماری سلجوقی هنوز در اماکن باقیمانده قابل تشخیص است .آرامگاه مولانا ، آرامگاه شمس تبریزی ، مسجد و آرامگاه علاالدین کیقباد ، مدرسه منار ، مسجد شرف الدین ، مسجد عزیزیه ، پارک پروانه و باغ ژاپنی از نقاط دیدنی این شهر هستند که تقریبا همگی نزدیک به هم هستند و بیشترشان را پیاده می توان رفت . در شهر قونیه دوچرخه هم برای کرایه وجود دارد که هزینه آن از طریق کارت مترو قابل پرداخت است و تجربه لذتبخشی را برای شما رقم می زند .
کرایه تاکسی مانند سایر شهرهای ترکیه بالاست ، اما در همه جای شهر ون هایی هستند که به ازای هر نفر دو لیر، شما را به سایر نقاط شهر می رسانند . شهر دارای دو خط مترو با مرکزیت میدان علاالدین نیز می باشد . همچنین از فرودگاه اتوبوس های مخصوص فرودگاه ، با هفت لیر شما را به مرکز شهر ( میدان علا الدین ) می برند .
هتلهای قونیه به نسبت قیمت های مناسبی دارند ، هر چند نباید انتظار هتل های مجلل سایر شهرهای ترکیه را در قونیه داشته باشید . قونیه شهر نسبتا مذهبی است و بهتر است جهت احترام به مردم محلی ، در انتخاب لباس مناسب کمی دقت شود .
یک و یا نهایتا دو روز جهت بازدید از اماکن قونیه کافیست هر چند دل کندن ازفضای روحانی آرامگاه مولانا و یا مقبره ساده منسوب به شمس تبریزی کار آسانی نیست . با توجه به فاصله پروازی 45 دقیقه ای با استانبول ، همواره پروازهای ارزان قیمتی وجود دارد که به راحتی می توان سفری ترکیبی در ترکیه را برنامه ریزی کرد .
نکته ای که نباید فراموش کنید اینکه سطح زبان انگلیسی مردم و فروشندگان بسیار پایین است و تقریبا به جز پذیرش هتل ها کسی را نخواهید یافت که بتواند به زبان انگلیسی تکلم کند .