مقامات ترکیه و یونان در همکاری نزدیک با یکدیگرو دراقدامی ابتکاری به منظور افزایش تعداد گردشگران میان دوکشور، توافق کردند برای شهروندان هر دو طرف، "ویزای قهوه" صادر کنند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، ویزای قهوه میان یونان وترکیه که قرار است تنها سفرهای روزانه را پوشش دهد، به منظور افزایش بهره وری و سفرهای دوجانبه میان دوکشور طراحی شده، درعین حال روابط دوکشور را نیز بهبود میبخشد.
این گزارش تاکید کرده است که مقامات یونان ازهم اکنون، ازاین ایده، به عنوان طرح آزمایشی برای ایجاد تسهیلات درصدور ویزا به گردشگران ترک برای سفر به جزایر اژه استقبال کردهاند.
در سال 2012 نیز مقامات یونانی در اقدامی ابتکاری طرح اولیهای برای تسهیلات ویزا برای شهروندان ترک ارائه دادند که طبق آن امکان بازدید آزادانه از چند جزیره اژه همانند لبوس، چیوس، ساموس و رودس که فاصله اندکی با ترکیه دارند، برای گردشگران ترک فراهم میشد. این برنامه به ترکها اجازه میداد که پس از ورود به بندرهای یاد شده برای کمتر از 15 روز ویزای خود را دریافت کنند.
به گفته فرماندار منطقه اژه، این طرح ازآن رو"ویزای قهوه" نام گرفته که فاصله میان ترکیه و جزیرههای یاد شده در یونان بقدری اندک و ناچیز است که یک مسافر میتواند به آسانی ازطریق دریا تنها برای نوشیدن یک فنجان قهوه در رودس یا در مرمره سفر کند و بازگردد.
وی یادآور شد درسالهای اخیر افزایش تعداد شهروندان از هردو کشور سبب ایجاد نوعی همکاری سودآور دوجانبه شد که ما را برآن داشت تا برای سالهای آتی این همکاریها را بیشتر مورد توجه قرار دهیم.
ایده صدور این ویزا از سوی مقامات گردشگری ترکیه در جریان نشست "رودس" مطرح شد که با سازماندهی مشترک اتحادیه آژانسداران ترکیه و فرماندار منطقه جنوب اژه برگزار شده بود.
این ویزای کوتاه مدت یک روزه، به گرمی از سوی" جیانیس ماهیریدیدیس" فرماندار جنوب اژه مورد استقبال قرار گرفته و اعلام کرده است که این موضوع به عنوان نخستین پرونده به ریاست جمهور یونان ارائه میشود.
این برنامه که به" کافی ویزا" یا "ویزای قهوه" شهرت دارد، فعلا در محدودههای جغرافیایی نزدیک میان ترکیه و یونان عمل کند. طبق آمار موجود درحدود 509 هزار یونانی تنها در 9 ماه نخست 2013 از ترکیه دیدار کردند دربرابر بیش از 133 هزار ترک نیز از جولای تا اوریل به یونان سفر کردند.
به گفته ناظران یونانی این طرح میتواند روابط دوجانبه دو کشور را توسعه ده." جرالد کناوس" موسس ورییس برنامه ثبات اروپا با اشاره به این موضوع میگوید:«این روشن است که هرگونه فعالیت و برنامههای لیبرالیستی میان ترکیه و یونان بسیار خوب است. دربرخی کشورها پروژههای مشابهی در گذشته اجرا شده که نتایج امیدبخشی داشتهاند.»
به گفته وی لهستان یکی از این نمونههاست که با اجرای طرح مشابهی درمرزهای اکراین و فنلاند توانست درآمد هنگفتی از سفر روزانه هزاران گردشگر روس که از سنت پترزبورگ به جنوب فنلاند میرفتند ، درهر روز بدست آورد.
او میگوید بسیار امیدبخش است که ترکیه و اتحادیه اروپا نیز هرچه زودتر مذاکره برسر آزادسازی کامل ویزا را آغاز کنند. این تصمیم برای کشورها ومسافران منطقه بالکان همانند مولداوی نیز امکان سفر آزادانه را فراهم میکند . برای ترکیه هم درصورتی که مقامات واقعا دراین باره جدی باشند، مفید است.
درحال حاضر هر دو کشور درحال بررسی گزارشها برای سال دوم از برنامه آزمایشی شنگن هستند وقرار است به زودی برنامه گستردهتری را مورد بحث و مذاکره قرار دهند.
منبع : خبرگزاری میراث فرهنگی