کویر دیدنی شهداد با کلوت ها و سازههای عظیم شنی که تاکنون دلیل علمی مشخصی برای پدید آمدنشان از سوی دانشمندان و محققان ارائه نشده است، یکی از جذاب ترین نقاط کویری دنیاست که گردشگران خارجی خوب قدر آن را می دانند! شاید کمتر کسی در ذهن خود تصور کند که کویر خشک و گسترده لوت در استان کرمان مجموعه ای از شگفتی هایی است که هر گردشگری آرزوی دیدن آن را دارد.
غول های عظیم شنی در دل کویر لوت، رویایی فراموش نشدنی است که می توانید در کنار گرمترین نقطه زمین و گودترین چاله مرکزی ایران آن را تجربه کنید؛ سرزمینی مملو از عجایب که مستشرقین از آن به عنوان سرزمین پریان یاد میکنند و بدون شک مرز بین حیات و مرگ محسوب میشود.
کلوت سازهای عظیم به ارتفاعات ده ها متر است که به طول 45 کیلومتر در حاشیه کویر لوت سر از شنهای روان برآورده اند و مثل قلعهای از کویر محافظت میکنند. کلوت ها که به نگهبانان کویر معروفند، اولین بار وقتی توسط گردشگران خارجی کشف شدند، لقب شهر جن و پری را به کویر لوت دادند و همین بهترین شاهد ترس و وحشتی است که در نگاه اول از این سازه های عجیب و غریب پیدا خواهید کرد.
برخی میگویند این سازهها در طول سالها و با فرسایش زمین به دلیل باد و باران بوجود آمده اند و سازنده اصلی این سازهها رودخانه شور در حاشیه این کلوتها است. رودخانه شور که علیرغم خشکسالی های سیزده ساله استان کرمان همچنان در بستر کویر خشک کرمان میخرامد و هر روز بستری جدید و شکلی جدید در پهنه شنها به خود میگیرد رطوبت لازم را برای جمع شدن شنها مهیا کرده و به تدریج به دلیل جمع شدن شن ها و بارش های باران این سازهها به شکل عجیب کنونی خود در آمدهاند.
کلوتهای کرمان مرز حیات و نیستی در کویر هستند به گونهای که بدلیل شدت دمای هوا در حاشیه این کلوت ها به سمت کویر لوت آثار حیات کاملا محو میشود و حتی باکتری ها توان ادامه فعالیت در این مناطق را ندارند.جسد گوسالهای که چندی پیش در حاشیه کویر لوت کشف شد نشان داد که حتی پس از گذشت سالها هیچ گونه پوسیدگی در بدن این حیوان دیده نشده است.
ژرف ترین چاله فلات ایران
شگفتی غیر منتظره دیگر این منطقه وجود عمیق ترین چاله کویر مرکزی کرمان در منطقه است و هر بینندهای در صحنهای که در گودترین گودال کویر میبیند متحیر خواهد شد زیرا در گود ترین منطقه کویر به راحتی میتواند یکی از مرتفع ترین قلل فلات ایران را که به کوه های لاله زار شهرت دارند و مرتفع ترین منطقه کرمان را ببیند.
رودخانه شور نقطه بین مرگ و زندگی
یکی دیگر از شگفتهای کویر کرمان وجود رودخانه ای دائمی در کنار گرمترین نقطه زمین است که بدلیل شور بودن بیش از اندازه یکی از شاخصهای مهم قطع حیات در این نقطه به حساب می آید!
رودخانه شور از سرشاخههای بیرجند آغاز میشود و درنهایت در کویر کرمان به شور زار تبدیل میشود. این رودخانه در انتهای حرکتش به حدی غلیظ میشود که آب رودخانه به دلیل غلظت و رنگ سفیدش بیشتر به ماست شباهت دارد. اما شاید عجیب تر از همه اینها تغییر شکل همیشگی عجایب کویر کرمان باشد که بدلیل فرسایش شدید باد و باران اتفاق می افتد. با این حساب، کویر لوت همیشه جذابیت تازه ای برای نمایش دادن به شما دارد که می توانید با دیدن آن غافلگیر شوید
تپه جهنمی
هر چند که بهترین فصل گردشگری در کویر، پائیز و اوایل بهار است اما شنیدن نام گرمترین نقطه زمین هر گردشگری را به احتیاط وا می دارد. تپهای از سنگهای آذرین بجا مانده از فعالیت آتش فشانی در دل کویر کرمان که بدون شک گرمترین نقطه زمین است.
در این منطقه جهنمی دمایی معادل 63 درجه سانتیگراد را در فصل تابستان رسما ثبت شده است و این درحالی است که پیش از این گرمترین نقطه جهان در بیابان های لیبی با حرارات 57 درجه سانتیگراد ثبت شده بود به گفته مردمان محلی شهداد این دما در گندم بریان در اوج گرمای تابستان و در تیر ماه تا 70 درصد نیز افزایش مییابد بگونهای که با قرار دادن یک ظرف بر روی زمین به راحتی میتواند شاید گرم شدن آب درون ظرف در زمانی کوتاه بود.
این منطقه وسعتی در ابعاد 10 در 45 کیلومتر و ارتفاع 400 متر دارد و این درحالی است که تنها به فاصله 45 دقیقه در جهت غرب به یکی از سردترین مناطق استان کرمان یعنی منطقه سیرچ میرسیم که رودخانه پر آب و سر سبزی آن مردم کرمان را به خود جذب میکند!
گردشگری کویر کرمان هر چند سفری یک روزه محسوب میشود اما در سالهای اخیر با احداث کمپ های کپری در حاشیه جاده شهداد – نهبندان و استقرار امکانات مناسب فرصت خوبی برای یک کویرگردی چند روزه به شما می دهد.
منبع : تبیان