قلعه ماران یا میران یا موران در قله ای به ارتفاع 2430 متری در قسمت جنوب غربی شهر رامیان در استان گلستان واقع شده است. این قلعه در زمینی به مساحت سه کیلومتر مربع ساخته شده است. برخی مدعی هستند که قلعه ماران پایتخت ییلاقی اشکانیان بوده است که تیرداد آن را ساخته و به دارا که همان داریون یونانیان بود، اعطا کرده است.
رامیان به علت موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی که داشت مورد توجه حکومت ها در ادوار مختلف تاریخ بوده است. در زمان تیموریان، تیمور به همراه پسرش به نام میرانشاه وارد رامیان شد و در ماران دو دژ ساخت که یکی از آنها به نام قلعه میرانشاه نامیده شد و از آن پس قلعه به قلعه میران مشهور شد.
کوهی که قلعه ماران در آن قرار دارد، بلندترین کوه در بخش رامیان گرگان است. سر کوه مسطح و مرتع گاو و گوسفندان است و چشمه آبی بر سر کوه قرار دارد که مورد استفاده دامداران قرار می گیرد. گندم های ذخیره شده در زمان امیرخان سردار برادر محمدزمان خان در چاه های این قلعه به مانند زغال تا به امروز باقی مانده است.
برای رسیدن به قلعه ماران باید از روستای پاقلعه عبور کرد. جادهی این روستا از میان جنگل های سرسبز و زیبایی می گذرد. این روستا یکی از مسیرهای اصلی صعود به قله ماران محسوب می شود. روستا در فصل سرد خالی از سکنه می شود. در نظر داشته باشید مسیر دسترسی به قلعه، شیب دار و کاهی لازم به استفاده از دست برای عبور از بخشهای سنگی کوه است. تابستان و اوایل پاییز بهترین فصل برای بازدید از این قلعه است.
منبع: خبرگزاری مهر، ویکی پدیا، سیری در ایران