روستای کنگ که در ۲۸ کیلومتری غرب مشهد واقع شده، یکی از روستاهای زیبا و ییلاقی اطراف شاندیز با آب و هوای معتدل و کوهستانی است که به شکل پلکانی در دامنهی کوه بینالود قرار گرفته است. قدمت این روستا به پیش از اسلام باز میگردد و گورستان قدیمی، مسجد، تکیه و رباط شاه عباسی از تاریخ کهن آن حکایت دارد. این روستا یکی از سکونتگاههایی است که با الهام گرفتن از طبیعت و با تسلیم و گاه ستیز با آن، طی قرنها و برای رفع نیاز مردمان ایجاد شده است.
نام کنگ برگرفته از سرگذشتهای به یادگار مانده در این روستا است. کنگ دو معنا دارد: یکی به معنای پرندهای قوی پنجه که در مناطق کوهستانی زندگی میکند و دیگری به معنای دژ مستحکم تعبیر شده است. کنگ نامی است که با افسانههای کهن درآمیخته است.
رباط به ساختمانهای کنار راه و به ویژه بیرون از شهر و آبادی اطلاق میشود که کاروانیان برای استراحت از آن استفاده میکردند. در روستای کنگ نیز نمونهای از این ساختمانها وجود دارد که با عنوان رباط پای کوه کنگ یا رباط شاه عباسی شناخته میشوند. این رباط در انتهای درهی کنگ قرار گرفته و بر روی دامنهای مشرف به رودخانهی کنگ واقع شده است.
راز رباط شاه عباسی چه میتوان باشد؟ رباط شاه عباسی در زیر زمین و با کندن ساخته شده است. سقف این رباط هم تراز با شیب دامنهی کوه میباشد و بنا به گفتهی مردم روستا، در گذشته راه قدیم نیشابور به مشهد از کنار این رباط میگذشته است. هم از سمت دره و هم از سمت کوهستان میتوان به این رباط دسترسی پیدا کرد. در هر صورت حدود یک ساعت و نیم پیادهروی لازم است تا از روستای کنگ به رباط برسید.
قبرستان کنگ روی تپهای مشرف به روستا واقع شده است. تاریخ نوشته شده روی سنگ قبرها، تاریخ هجری قمری است و علایمی به اشکال گوناگون از جمله شانه و صورت و ابزار نجاری روی قبرها حک شده است. بزرگان روستا میگویند، در گذشته بسیاری از اهالی، شناسنامه و نام خانوادگی نداشتند. بنابراین هر فردی را به کنیه، یا شغل و پیشهی وی میشناختند و معرفی میکردند و وقتی هم از دنیا میرفتند، روی سنگ قبر آنان علایم مربوط به شغل و حرفهی او را حکاکی میکردند.
آیا تا به حال به این روستا سفر کردهاید و آیا از وجود چنین بنایی در غرب مشهد خبر داشتید؟ ایران ما، پر از مناطق عجیب و ناشناخته است که هرکدام ماجرا و داستان خودشان را دارند.