کویر ابوزیدآباد در فاصلهی 38 کیلومتری جنوب شرق کاشان و در میان سکوت دشت کویر، جا خوش کرده است و هر سال بر تعداد شیفتگان خود میافزاید. بازدیدکنندگان کویر ابوزید آباد، هر ساله شوق تجدید سفر به این منطقهی پر رمز و راز را دارند، اما دلیل این همه شوق چیست؟ با لستسکند همراه باشید تا در کنار هم، گشتی در کویر ابوزید آباد بزنیم.
ایران به لحاظ طبیعی در تمامی فصول سال جاذبههایی برای عرضه به گردشگران دارد. فصل پاییز و زمستان که تقریبا فصل خواب طبیعت است، بهترین جاذبهای که گردشگران را به خود فرا میخواند، کویر است. کویر نوردی سفری به اعماق وجود خود است. در سکوت کویر و دشتی سراسر شنی، میتوان ساعتها بدون حضور صداهای مزاحم نشست و در جادوی کویر برای ساعتها از زندگی روزمرهی خود محو شد.
در مرکز ایران دو کویر مهم وجود دارد به نام دشت لوت و دشت کویر. دشت لوت اولین جاذبهی طبیعی ثبت شدهی ایران در میراث طبیعی یونسکو است ولی این دلیل قانع کنندهای برای نادیده گرفتن دشت کویر نیست. دشت کویر یا کویر مرکزی، بیابان و غالبا کویری وسیع است که در جنوب رشته کوه البرز در مرکز شمالی ایران واقع شده است. این بیابان یکی از مهمترین قطبهای حرراتی زمین محسوب میشود. دمای دشت کویر در تابستان به 50 درجه می رسد و اختلاف دما بین روز و شب در این منطقه به 70 درجه نیز میرسد (این اختلاف دما شگفت انگیز است). پوشش گیاهی و حیوانی (انواع عقربها، مارها، رتیلها، آفتاب پرستان صحرایی، مارمولکها، موشهای صحرایی و غیره) این دشت بسیار متنوع و شگفت انگیز است.
یکی از کویرهایی که در این دشت واقع شده است، کویر ابوزیدآباد است. کویری که در کنار کویرهای مصر و مرنجاب کمتر شناخته شده است و در میان سفرهای کویرنوردان کمتر دیده میشود. اما باید اعتراف کنیم که این کویر به لحاظ جاذبههای طبیعی چیزی از این دو کویر کمتر ندارد. کویر ابوزید آباد در نزدیکی شهری به همین نام واقع شده است. یکی از مهمترین جاذبههای این شهر به جز کویر آن، گویش بیذوی مردمان این شهر است که این گویش یکی از شاخههای زبانهای ایران مرکزی است. نام ابوزید آباد نیز در زبان محلی این منطقه بیزُوُی است. شهرهای اطراف به این شهر، بوزآباد میگویند که بوز در زبان دری زرتشتیان به معنی «بوی» است. در واقع بیزُوُی به معنی بوی آباد است.
با توجه به ناشناخته بودن این منطقه بین مردم و برگزارکنندگان تورهای کویری، این منطقه همچنان دست نخورده باقی مانده و پوشش گیاهی و حیوانی آن همچنان به مانند گذشته بکر و متنوع است. یکی از بکرترین نقاط در کویر ابوزیدآباد، کویر ناب یا سیازگه (ریگ سیاه) است که حدودا در 8 کیلومتری مرکز شهر قرار دارد. این منطقه از دور سیاه دیده میشود به همین دلیل مردم محلی آن را به این نام میخوانند.
کویرنوردان حرفهای بهترین فصل سفر به کویر را تابستان میدانند زیرا اعتقاد دارند کویر واقعی در فصل تابستان خود را نشان میدهد. در فصل تابستان میتوانید پوشش حیوانی و حتی آب و هوای این منطقه را به طور کامل و دقیق مشاهده و حس کنید اما این فقط یک پیشنهاد به کویرنوردان حرفهای است زیرا کویر در تابستان گویی سفر به سمت مرگ است. بهترین فصل سفر برای کویرنوردی غیر حرفهای و آماتور پاییز و زمستان است. شاید پوشش حیوانی خاصی در این فصل مشاهده نکنید (حیوانات بیابان در فصل زمستان اکثرا به خواب زمستانی میروند یا شب هنگام صرفا برای شکار دیده میشوند که دیدن آنها نیز در این ساعت روز بسیار سخت و تقریبا غیر ممکن است، مگر با تجهیزات حرفهای) اما به شما قول میدهیم که تجربهی این سفر برایتان بینظیر خواهد بود.
برای سفر به کویر ابوزید آباد نیازی به سفر طولانی نیست و شما اگر در اطراف کاشان اقامت داشته باشید و مثلا ساکن تهران باشید، می توانید در یک روز از تهران به این کویر بروید. ضمنا اگر تمایل داشته باشید در این محل اقامت کنید، در نزدیکی این کویر کمپهای کویری و همچنین اقامتگاههای بومگردی وجود دارد که در چند سال اخیر ایجاد شدهاند و کار را برای کویرنوردان راحتتر کردهاند. تا به حال تجربهی کویرنوردی در کویر ابوزیدآباد را داشتهاید؟