کلیساها اغلب با داشتن ویژگیهایی چون سقفهای بلند، مجسمههای استادانه، سنگکاریهای جالبِ توجّه و فضاهای داخلی زنده، به عنوان آثاری هنری تلقّی میشوند که از اهداف کاربری اولیهی خود فراتر میروند. از اینرو، جای هیچ تعجبی نیست که گاه آنها از نقش مذهبیشان فاصله گرفته و به ساختمانهایی تبدیل شوند که برای مصارف غیرروحانی و سکولار، موسسات مختلف، سالنهای کنسرت یا عمارتهای خصوصی مورد استفاده قرار بگیرند. در ادامه با لستسکند همراه باشید تا تعدادی از جالبترین و عجیبترین کلیساهای دنیا را که به مکانهای دیگری تبدیل شدهاند با یکدیگر بررسی کنیم. برخی از این کلیساها، به هیچوجه به آنچه که روزگاری بودهاند، حتی شبیه هم نیستند!
اِسکیترهام، سورِی، انگلستان
(Skaterham, Surrey, England)
آغازگر این فهرست یک کلیسای سابقا نظامی در کاترهام (Caterham) واقع در سورِی انگلستان است که زمانی بخشی از مجموعهی سربازخانهای بود که توسط ارتش بریتانیا مورد استفاده قرار میگرفت. سربازخانه در سال 1995 رسماً تعطیل و این کلیسا، پس از کنفرانس جوانان در سال 1999، به یک پارک اسکیتسواری تبدیل شد.
این مکان که پُر از موانع گوناگون، رَمپهای مختلف و صفحات شیبدار مناسب پَرش است، علاقمندان به ورزشهای این چنینی را از سرتاسر انگلستان به خود جذب نموده و هماکنون بیش از 4000هزار عضو دارد!
سِلِکسیز دومینیکَنِن، ماستِریچ، هلند
(Selexyz Dominicanen, Maastricht, Netherlands)
کلیساها به صورت سنّتی با ادبیات، نوشتن و انتشارات مرتبط بودهاند. این کلیسا هم که به نوعی با این صنعت ارتباط دارد، در سال 1294 ساخته شد و این سنّت را تا به امروز به شکل نوینی ادامه میدهد.
این صومعهی گوتیک قرون وسطایی که به نام سن دومنیک (Saint Dominic) وقف شده است، از اواخر قرن هجدهم، یعنی زمانی که توسط ناپلئون تسخیر و به مقرّ فرماندهی تبدیل شد، کارایی خود را از دست داد. در طی قرون پس از آن، این کلیسا به عناوین مختلفی از جمله بایگانی شهر، انبار و دوچرخهفروشی مورد استفاده قرار گرفت.
تازهترین تعمیرات این مکان در سال 2005 انجام شد و حالا این کلیسا با مساحت 1200 متر مربع، به کتابفروشی دو طبقهای تبدیل شده که فقط به لذتهای ادبی اختصاص دارد. جالب است بدانید که تمامی نقوش برجستهی صومعه حفظ شده است و خوشبختانه در وضعیت خوبی به سر میبرد. قابل توجهترین نقاشیهای این کلیسا مجموعهای در شرح زندگی توماس آکوئیناس (Thomas Aquinas) - راهب دومینکن و از اهالی کلیسای کاتولیک – است.
کتابخانهی مونیک کوریوو، کِبِک، کانادا
(Monique Corriveau-Library, Quebec City, Canada)
قطعاً ژان-ماری (Jean-Marie) معماری بود که نگاهی منحصر به فرد داشت. کلیسای دنیس-دو-پِلاتو (Denys-du-Plateau) او واقع در کِبِک، نمونهی یک برداشت آوانگارد بر معماری سنّتی کاتولیک است. این کلیسا، با سقف باریک و سفیدی که در زمستانهای سهمگین کانادا کاملاً با برف یکی میشود، در سال 1964 ساخته شده است.
این کلیسا در سال 1986، از کاربرد مذهبی خود خارج و به کتابخانهای به نام مونیک کوریوو (Monique Corriveau) تبدیل شد. نام این کتابخانه از روی نام زن نویسندهای که ساکن شهر کبک بود گرفته شده است.
این کتابخانه، باز هم بر ارتباط میان دین و ادبیات تأکید دارد. درب ورودی این معبد دانش، یک دهلیز شیشهای است که وجه تسمیهی کلیسای سابق بوده و سرتاسر آن پُر از قفسههای کتاب و میزهای مطالعهای است که با هدف ایجاد راحتی هرچه تمامتر دانشجویان و علاقمندان به کتاب در آنجا قرار گرفته است.
مرکز اَبَر-محاسبات بارسلون، بارسلون، اسپانیا
(Supercomputing Centre, Barcelona, Spain)
به احتمال زیاد کلیسای کوچک تورّه خیرونا (Torre Girona) واقع در بارسلون، از جملهی عجیبترین انتخاب مکانها برای قرار دادن یک اَبَر کامپیوتر است! این کلیسا از دههی 1970 در اختیار دانشگاه پلی تکنیک کاتالونیا قرار دارد و پیش از آن، در دست خانوادهی ثروتمند خیرونا بود. این کلیسای قرن نوزدهمی در دههی 1940 و در سالهای پس از جنگ داخلی اسپانیا، بازسازی شد.
فضای داخلی کلیسا به نحوی دستکاری شده تا بتواند یک جعبهی شیشهای عظیم را در خود جای دهد که در واقع اَبَر-کامپیوتر 40 میلیون دلاری ماره نوستروم (MareNostrum) در آن قرار دارد. این محل به صورت رسمی در 1 آوریل 2005 به عنوان مرکز ابر-محاسبات بارسلونا راه اندازی شد.
ماره نوستروم، که در حال حاضر در چهارمین تجسّد خود قرار دارد، به طور معمول برای طیف گستردهای از پژوهشهای علمی مورد استفاده قرار میگیرد و در زمینههایی همچون اخترفیزیک، مدلسازی آب و هوا و مطالعات ژنوم حضور داشته است.
تاکستان ساوث ریور، شلرز ویل، اوهایو، ایالات متحده
(South River Vineyard, Shalersville, Ohio, United States)
اینبار یک کلیسای قرن نوزدهمی متودیست (Methodist) را واقعاً از مکان اصلی خود برداشتند و به حدود 50 مایل آنطرفتر، یعنی تاکستانی زیبا در حومهی اوهایو منتقل کردند. جین سیگل (Gene Sigel) صاحب تاکستان، این کلیسای قدیمی و رها شده را در سال 2000 در یک حراجی مشاهده کرد – آن هم فقط به قیمت تخریباش. او کلیسا را خرید و جای آن را تغییر داد تا به بخشی از مجتمع تاکستانش تبدیل بشود، و تا به امروز نیز در همین مکان قرار دارد.
آیا تغییر کاربری این کلیساها به جا و صحیح بوده است؟ در مورد مکانهای مذهبی کشور خودمان چطور؟ آیا مسجدی را میشناسید که امروزه به کتابخانه و یا محل دیگری تبدیل شده باشد؟ اگر اینطور است، آن را در بخش نظرات با ما و دیگر همراهان لستسکند به اشتراک بگذارید.
منبع: thevintagenews.com