معرفی ارگ میشیجان
در دوره قاجاریه، ارگ تاریخی میشیجان بنا نهاده شد. این ارگ در روستای میشیجان علیا از توابع شهرستان خمین در استان مرکزی واقع شده است. این بنا ساخته شده از خشت و گل است و توسط شاهزاده حیدر قلی میرزا فرزند حشمت دوله که به امیر حشمت نیز معروف بود ساخته شد. او این عمارت را به عنوان اقامتگاه تابستانی و مرکز رسیدگی به امور مناطق تحت مالکیت و حکومت خود بنا کرد.
معماری ارگ میشیجان
این عمارت در زمین مستطیل شکل هشت ضلعی در حدود یک هکتار ساخته شده است، ساختمان اصلی به صورت بنایی تنها در دو طبقه با نقشه چهار ضلعی و با نمای گچ و آجر در وسط محوطه قرارگرفته و سقف آن به وسیله قاب بندی های چوبی یکپارچه آراسته شده است.
در شمال و غرب محوطه فضاهایی با کاربری گلخانه، محل اسکان خادمین و حیاط خلوت قرار دارد. عمده مصالح به کار رفته در این بنا خشت وگل و چوب بوده و سقف اطاق ها بصورت طاق آهنگ و طاق های چهار بخشی و سقف مسطح چوبی طراحی شده است. در جنوب محوطه کالسکه خانه قرار دارد که دارای یک سقف چهار گنبندی است.
همچنین در قسمت شمال و جنوب عمارت دو برج دیده بانی قرار دارد. در قسمت جنوب شرقی محوطه هشتی ورودی قرار دارد که شامل یک راهرو و چند اتاق با سقف های چوبی در طرفین آن است. در زیر اتاق شمالی هشتی یک سیاهچال با ورودی مخفی از داخل اتاق قرار دارد که از آن برای زندانی کردن افراد استفاده میشده است.
کار مرمت و بازسازی این اثر تاریخی ارزشمند که درسال ۱۳۸۹ شمسی به شماره ۲۹۷۰۵ در فهرست آثار ملی ایران نیز ثبت شده است ، توسط برادران پناهی و تحت نظر سازمان میراث فرهنگی از سال ۱۳۹۴ آغاز شده و سال ۱۳۹۷ به اتمام رسید. در ادامه نگاه دیگری به این ارگ زیبا میاندازیم.