Close

با غذاهای محلی و بومی جزیره مرجانی کیش آشنا شویم

4.8
از 6 رای
بهترین غذاهای محلی و بومی جزیره کیش + تصاویر
  • 3 اسفند 1399 07:00
  • 1
  • 58.6K

شاید درباره هر جای ایران بتوانیم تصوّری از غذای محلّی و بومی داشته باشیم امّا به کیش که میرسیم به خاطر ظاهر نونوارش خیال می‌کنیم فقط غذاهای خارجی درونش متولد شده و به جز پیتزا و پاستا و انواع غذاهای متداول ایرانی، طعم دیگری نمی‌توان پیدا کرد. امّا در مطلب راهنمای جزیره کیش هم اشاره کردیم که این جزیره مرجانی، یک روی بومی و قدیمی هم دارد که اگر اهل کاوش باشید، پیدایش می‌کنید و حسابی از آن لذّت خواهید برد. همان جا قول دادیم که درباره غذاهای بومی کیش بیشتر صحبت کنیم و این مطلب وفای به همان عهد است.

رستوران های کیش
عکس از: آرشیو لست‌سکند | پیمان زاکی

غذاهای محلی کیش چه طعمی دارند؟

اگر کمی به طعم غذاهای محلی هر منطقه دقّت کنید، متوجه یک طعم مشترک و غالب بین غذاهایشان می‌شوید، یعنی چه؟ یعنی اینکه مردم یک منطقه، حول و حوش یک طعم با یک سری مواد اولیه غذاهایشان را می‌زند، مثلا در کیش، بیشتر روی ادویه‌های رنگارنگ مانور می‌دهند و گوشتی که معمولا استفاده می‌شود، ماهیست. پایین‌تر که نگاهی به لیست غذاها و مواد تشکیل دهنده آن‌ها بیندازید، بهتر متوجه منظورمان می‌شوید.

نکته دیگری که در طعم غذاهای کیش وجود دارد، شباهت آنها با طعم غذاهای عربی است. این مسئله ریشه تاریخی و فرهنگی دارد. از بین اقوام رنگارنگی که در کیش ساکن شدند، فرهنگ اعراب بر غذایشان غالب شد و غذاهای بومیان، رنگ و بوی عربی گرفت؛ البته همسایگی با کشورهای عربی هم در این تاثیرگذاری، نقش مهمی داشت.

غذاهای کیش
عکس از: آرشیو لست‌سکند | نسیم عطائی

انواع غذاهای محلی کیش با مواد تشکیل‌دهنده

 حالا که در جریان کلیتی از غذاهای بومی کیش قرار گرفتیم، نگاهی به معروف‌ترین غذاهایشان میاندازیم. اگر به طرز تهیه آن‌ها نگاه کنید، متوجه شباهت مواد تشکیل دهنده‌شان می‌شوید:

  1. سمک مشوی: ماهی سرخ شده یا کبابی به همراه ادویه‌های مخصوص

  2. کیش مرگوگ (مرقوق): برای تهیه آن، بادمجان، سبزی، پیاز، سیر، گوجه فرنگی، سیب زمینی و فلفل سبز تند را در کنار گوشت و ادویه های مخصوص می‌پزند.

  3. محمر (برنج شکری) کیش: ماهی را در کنار برنج شیرین محلی به همراه انواع ادویه‌جات و سبزیجات محلی سرو می‌کنند.

  4. محبوس لحم: در این غذا از ادویه های متنوعی مانند زیره سبز، رازیانه، گیشنیز، دارچین و میخک به همراه مرغ، پیاز، برنج و گوجه فرنگی استفاده می‌شوند. در واقع نقش اصلی در این غذا را ادویه‌ها بازی می‌کنند.

  5. هریسه: غذایی شبیه به حلیم است. در آن از بلغور و مرغ یا گوشت گوساله به عنوان مواد اصلی استفاده می شود. هل و دارچینی که به آن می‌زنند، طعمش را متفاوت از حلیم‌های متداول می‌کند. آب، آرد، شکر و آبمیوه هم از دیگر موادی است که از آن ها در این غذا استفاده می شود.

  6. مضروبه: مضروبه هم ماهی است که با سیر و سبزی‌های معطر و تازه دیگر ترکیب می‌شود.

  7. برنج مجبوس: این برنج همراه با ماهی، مرغ یا گوشت سرو می‌شودبا اضافه کردن ادویه‌های مختلف، به برنج طعم متفاوتی می‌دهند. مهم ترین موادی که درتهیه این برنج استفاده می‌کنند پیاز، گوجه فرنگی، تخم گشنیز، رازیانه، زیره سبز، فلفل سیاه، میخک، چوب دارچین، هل درسته، زردچوبه و نمک است.

غذاهای محلی کیش
عکس از: آرشیو لست‌سکند | نسیم عطائی

 

از این غذاها که بگذریم، ماموران چینی که سال‌های پیش در این جزیره مستقر بودند، گزارش کرده‌اند که خوراک مردم کیش نان، گوشت، ماهی، گوسفند و خرماست، بدون هیچ برنجی. دور از ذهن هم نیست، چون در گذشته مردم خوراکشان همان محصولاتی بود که در شهرشان کشت میشد و همان خوراک به مذاقشان خوش می‌آمد. امّا اگر بتوانید همین غذاها را هم پیدا کنید، بخت با شما یار بوده چون هر چقدر جزیره با شکل مدرن خودش اخت میگیرد، گذشته و فرهنگ بومی‌اش را فراموش میکند.

4.jpg
عکس از: آرشیو لست‌سکند | نسیم عطائی

شما تجربه‌ای از چشیدن این غذاهای محلی داشته‌اید؟

 

تألیف: لست‌سکند

مطالب مرتبط

نظرات کاربران (1 نظر)

× در حال پاسخ به:

Reza 4 اسفند 1399 ساعت 07:10

ضمن تشکر، توی اکثر رستورانها که رفتیم خبری از غذاهای محلی نبود. ای کاش رستورانهایی معرفی می کردید که بشه این غذاها رو سرو کرد.