تبریز یکی از شهرهای بزرگ ایران است که در شمال غربی ایران قرار دارد. تبریز مانند تمامی شهرهای دیگر ایران دارای غذاهای لذیذ محلی بسیاری‌ست که می توانید در سفر به این شهر آن‌ها را امتحان کنید. در این مقاله سعی شده معروف‌ترین غذاهای محلی تبریز  را معرفی کنیم .

کوفته تبریزی

کوفته تبریزی معروف ترین و محبوب ترین غذای شهر تبریز محسوب می‌شود. کوفته در نقاط مختلف خاورمیانه تهیه می‌شود اما در تبریز طرز تهیه و مواد استفاده شده در آن، با سایر نقاط تفاوت دارد. به طور سنتی گوشت داخل یک هاون سنگی کوبیده می‌شد و رفته رفته سبزیجات و لپه را به آن اضافه می‌کردند. امروزه به جای کوبیدن گوشت از گوشت چرخ کرده استفاده می‌شود. بعد از آماده شدن مواد، مقداری از آن را برداشته و در میان آن تخم مرغ آبپز، گردو و آلوی خشک می‌گذارند و به صورت توپ در می‌آورند. بعد این توپ‌های هیجان انگیز را داخل سس که با رب گوجه فرنگی و زعفران درست شده قرار می دهند تا کاملا پخته شود . در زمان سرو، کوفته ها با زرشک و پیاز داغ تزیین می شوند.

کوفته تبریزی

 

آش میوه

یکی از معروف ترین آش‌های منطقه‌ی آذربایجان، آش میوه است. این آش به علت اینکه انواع و اقسام میوه‌های خشک را دارد به عنوان غذای مناسب برای شستشوی دستگاه گوارش از آن یاد می‌شود. آش میوه به دو صورت پخته می شود. در یکی از دستورهای پخت آن نیازی به سبزی نیست و در دستور دیگر، سبزی آش نیز جزو مواد اولیه‌ی آش است. میوه‌های خشک مانند زردآلو، آلو خورشتی و آلو قیسی از مواد اصلی این آش هستند.

آش میوه تبریزی

 

دلمه ی برگ مو (یپراخ دولماسی)

دلمه برگ مو یکی از غذاهای سنتی مردمان ترک است. دلمه بیشتر در فصل تابستان تهیه می‌شود. برای تهیه‌ی این غذا نیاز به برگ درخت انگور (مو)، لپه، برنج، بلغور و برای سبزیجات معطر از گشنیز، مرزه، شوید و تره استفاده می شود.

دلمه نیز به مانند کوفته یکی از معروف ترین غذاهای خاورمیانه است. اما طرز تهیه و مواد اولیه آن با نوع ترکی آن متفاوت است. دلمه برگ مو در زبان ترکی با نام “یپراخ دلماسی” شناخته می شود. دلمه به طور کلی یک واژه ترکی است و از لغت ترکی “دلماخ” به معنی “پر شدن” گرفته شده است. در منطقه تبریز، دلمه را علاوه بر برگ انگور با فلفل دلمه، کدو و گوجه فرنگی نیز درست می کنند. در سال 2017 جمهوری آذربایجان دلمه را در فهرست میراث فرهنگی ناملموس خود در یونسکو به ثبت رساند.

دلمه ی برگ مو (یپراخ دولماسی)

 

آبگوشت

آبگوشت اگر چه در تبریز یکی از غذاهای سنتی و معروف است اما مختص این شهر نیست و در بسیاری نقاط ایران نیز طبخ می‌شود. اما اگر سفری به تبریز داشتید حتما آبگوشت را امتحان کنید. آبگوشتی که در تبریز طبخ می شود، بسیار لذید است. دستور پخت آبگوشت در تبریز نیز همانند باقی مناطق ایران با گوشت گوسفند، نخود، سیب زمینی و گوجه فرنگی می‌باشد.

آبگوشت تبریزی

 

قیقاناخ یا خاگینه

خاگینه نیز مانند آبگوشت یکی از غذاهای سنتی ایران محسوب می‌شود و در هر شهر و روستا روش طبخ منحصر به فرد خود را دارد. در منطقه آذربایجان خاگینه به عنوان دسر سرو می‌شود. اصلی‌ترین ماده یا به عبارتی پایه تهیه خاگینه تخم‌مرغ و سبزی است، در واقع خاگ یعنی همان تخم‌مرغ.  ترکیب تخم مرغ با تره ی کوهی (یا سبزی های معطر دیگر) خاگینه معروف تبریز را تشکیل می‌دهد. در این میان محبوب ترین خاگینه، خاگینه ی نعنا است.

قیقاناخ یا خاگینه تبریزی

 

دویماج

یکی از غذاهای محلی تبریز دویماج است. دویماج اصولا برای صبحانه یا عصرانه سرو می شود. دویماج به همراه سبزی خوردن و همچنین میوه‌های تابستانی آب دار مانند انگور و هندوانه بسیار لذیذ و دلچسب خواهد بود. مواد اولیه دویماج شامل نان خشک، آب یا دوغ، پنیر تبریز، کره و گردوی خرد شده است.

دویماج تبریزی

 

قورما شورباسی

در زمان قدیم خبری از یخچال نبوده است و مردم برای نگهداری مواد اولیه خود راهکارهای جالبی داشتند. که این راه ها باعث می شد طعم غذاها فوق العاده لذیذ بشود. قورماشورباسی که نوعی آبگوشت است به دلیل قورمه شدن گوشت به این نام شهرت یافته است. برای طبخ این غذا از ترکیب موادی از جمله گوشت قورمه شده‌ گوسفند، پیاز، دنبه و چربی گوسفند، تخم‌مرغ، سیب‌زمینی، فلفل قرمز، لپه، زعفران، نمک، رب گوجه‌فرنگی و ادویه بومی استفاده می شود. در برخی موارد از سبزی محلی به نام کالش نیز در این غذا استفاده می شود.

قورما شورباسی تبریزی

 

 

قارنی یاریخ

قارنی یاریخ به زبان مردم تبریز به معنی بادمجان شکم پر است. این غذا یکی ازغذاهای محبوب مردم تبریز به شمار می‌رود. مواد اولیه این غذا شامل بادمجان، سیر، گوشت چرخ کرده، جعفری، رب گوجه فرنگی و ادویه های مخصوص است.  معمولا سرو قارنی یاریخ با نان، ماست، سبزی‌خوردن یا ترشی صورت می‌گیرد.

قارنی یاریخ تبریزی

 

داش کلم آشی

داش کلم آشی از جمله آش‌های مخصوص تبریز است که فقط در این شهر طبخ می‌شود. برای تهیه این آش از کلم قمری، پیاز، لپه، بلغور، برنج و انواع سبزی شامل: تره، جعفری و کروز، گوجه فرنگی، رب گوجه و فلفل استفاده می شود. برخی از افراد، خصوصا قدیمی‌ترها کشک نیز به این آش اضافه می کنند. همچنین برای تزیین و طعم بهتر این غذا از نعنا خشک نیز استفاده می شود.

داش کلم آشی تبریزی

بد نیست شما هم یکی از این غذاها را امتحان کنید و اصلا همین امروز یکی از آن‌ها را بپزید و در کنار اعضای خانواده، نوش جان کنید! ضمنا اگر طرفدار غذاهای ایرانی هستید هم می‌توانید در قرعه کشی خوشمزه‌ترین و پرطرفدارترین غذاهای ایرانی لست‌سکند هم شرکت کنید!