صحبت از غذاهای محلی ایران که در میان باشد، هرکدام از ما بهاندازه یک کتاب حرف برای گفتن داریم؛ چراکه سفره ایرانی هم درست مثل فرش ایرانی، پر از نقشونگارهای منحصربهفرد است؛ از زردی زعفران تا سرخی زرشک و عطر گلاب. تنوع و البته طعم غذاهای سنتی ایران کمنظیر است و جادوی آشپزی ایرانی هم مثل هنر، فرهنگ و تاریخ ایران، زبانزد خاص و عام است. در این مطلب از مجله گردشگری لستسکند با بهترین غذاهای محلی ایران آشنا میشوید.
لیست غذاهای سنتی ایرانی
- خورش قورمهسبزی
- خورش قیمه
- کلمپلو
- لوبیاپلو
- کبابکوبیده
- جوجهکباب
- آبگوشت
- آش شلهقلمکار
- کوفته تبریزی
- کشکبادمجان
لیست قیمت امروز انواع تورهای ایرانگردی
بهترین غذاهای محلی ایران؛ انواع خورش
خورشها از مهمترین غذاهای سفره ایرانی هستند. خورش را میتوان هم با برنج و هم با نان صرف کرد. خورشها عضو ثابت اغلب مهمانیهای ایرانیها هستند و رنگوبوی خاصی به سفره دلنشین ایرانی میدهند. ترکیب بینظیر عطر و طعم خورشهای ایرانی در خاطر بسیاری از گردشگران خارجی میماند. در ادامه، تعدادی از معروفترین خورشهای ایرانی را به شما معرفی میکنیم.
خورش قورمهسبزی
شاید بتوان خورش قورمهسبزی را معروف ترین غذای محلی ایران دانست. بسیار بعید است که در سراسر این کره خاکی، بتوانید یک ایرانی را پیدا کنید که قورمهسبزی را نچشیده باشد. این خورش یکی از لذیذترین غذاهای محلی ایران است و محبوبیتی عالمگیر دارد؛ تاجاییکه حتی پیتزای قورمهسبزی هم ابداع شده است! پیاز، گوشت، سبزی، لیموعمانی، لوبیا و روغن، مواد تشکیلدهنده این خورش لذیذ هستند. البته در هرکدام از شهرهای ایران دخلوتصرفهایی در فرایند پخت این خورش صورت میگیرد؛ مثلاً لوبیاقرمز با لوبیاچیتی جایگزین میشود یا در ادویهها و ترکیب سبزیها تغییراتی میدهند که همه این تغییرات براساس ذائقه، اقلیم و سلیقه مردم آن شهر است.
مواد اولیه خورش قورمهسبزی:
- سبزی سرخشده
- گوشت گوسفندی
- پیاز
- لوبیاقرمز
- لیموعمانی
- روغن، نمک و ادویه
بهترین غذاهای ایرانی از نظر مردم


خورش قیمه
قیمه یکی از قدیمیترین و البته خوشمزهترین غذاهای سنتی ایرانی است. عطر و بوی خورش قیمه، این قابلیت را دارد که فرد سیر را هم سر ذوق و اشتها بیاورد. خورش قیمه ترکیبی از پیاز، گوشت، لپه، لیموعمانی، ادویهها و رب گوجهفرنگی با چاشنی زعفران است. قیمه در هر شهری دستورپخت ویژهای دارد. قیمه سیبزمینی، قیمهبادمجان، قیمه نخود و قیمهنثار از انواع این خورش لذیذ ایرانی است.
مواد اولیه خورش قیمه:
- پیاز
- گوشت
- لپه
- ادویه، نمک و روغن
- رب گوجهفرنگی
- زعفران


خورش کرفس
خورش کرفس، یکی از آن غذاهای مناقشهبرانگیز است. طرفداران این غذا کم نیستند؛ اما در عین حال هستند افرادی که هیچ روی خوشی به این خورش لذیذ نشان نمیدهند. مواد اولیه این خورش، پیاز، گوشت، کرفس، ادویه و روغن است. خورش کرفس در کنار انواع ترشیها، سالاد و ماستوخیار میتواند یک ضیافت تمامعیار را ترتیب دهد.
مواد اولیه خورش کرفس:
- پیاز
- گوشت
- سبزی کرفس
- ادویه، نمک و روغن

خورش فسنجان
فسنجان، یکی دیگر از غذاهای محلی ایران است که همیشه در مورد ترش، شیرین یا ملس بودن آن بحث است. خاستگاه این غذای لذیذ استان گیلان است. البته حتی اگر با تور شمال سفر نکنید هم میتوانید فسنجان را در همهجای ایران پیدا کنید. مواد اولیه این خورش، مرغ یا گوشت، پیاز، گردو، رب انار، ادویه و روغن است. اینکه از رب انار ترش برای پختن فسنجان استفاده کنید یا با کمی شکر مزه فسنجان را ملس کنید، کاملاً بستگی به ذائقه شما دارد. توصیه میکنیم اگر به گیلان سر میزنید، در کنار بازدید از جاهای دیدنی گیلان، چشیدن فسنجان اصیل و واقعی گیلانی را فراموش نکنید.
مواد اولیه خورش فسنجان:
- گردو
- رب انار
- پیاز
- مرغ یا گوشت قرمز
- ادویه، نمک، روغن و شکر دلبخواه

خورش قلیهماهی
شاید شما هم با شنیدن نام قلیهماهی، بهیاد سفر با تور جنوب و مردم مهربان و خونگرمش بیفتید. خاستگاه این غذا استان خوزستان است؛ اما طعم بینظیر و لذیذ آن باعث شده تا به غذایی محبوب در سراسر ایران تبدیل شود. قلیهماهی، یکی از بهترین غذاهای جنوبی است. البته مثل دیگر غذاهای محلی شهرهای ایران، قلیهماهی هم در هر استان و شهری، بسته به اقلیم و ذائقه، دچار تغییراتی شده و از قلیه میگو تا قلیه تنماهی را امروز میتوانید بچشید.
مواد اولیه خورش قلیهماهی:
- ماهی
- سبزی سرخشده
- تمرهندی
- سیر
- پیاز
- ادویه، نمک، روغن
غذاهای محلی قشم؛ از کلمبا تا ماهیکباب

بهترین غذاهای محلی ایران؛ انواع پلو
برنج، بخش جداییناپذیر سفرههای ایرانی است و بخش چشمگیری از غذاهای سنتی ایران را انواعواقسام پلوها تشکیل میدهند. پلو، برنج پختهشده و ترکیب آن با گوشت، مرغ، ادویه یا سبزیجات است. اکنون از میان بهترین غذاهای محلی ایران، بهترین و معروفترین پلوهای ایرانی را به شما معرفی میکنیم.
لوبیاپلو
ترکیب برنج ایرانی با تکههای گوشت، زعفران، دارچین و لوبیاسبز، یکی از محبوبترین غذاهای سنتی ایران را ساخته است. لوبیاپلو از نظر شهرت و محبوبیت در صدر لیست غذاهای محلی ایران قرار دارد و ترکیب آن با سالاد شیرازی، انواع ترشی و ماست میتواند اشتهای هرکسی را بیدار کند؛ بهویژه اگر تهدیگ مفصلی از برنج یا نان داشته باشد. البته گفتنی است که در گذشته، این غذا بدون رب و گوجهفرنگی درست میشده و رنگ آن، حاصل زعفران بوده است؛ اما با ورود گوجهفرنگی از فرنگ به ایران و کشت آن بهشکل گسترده، کمکم رب گوجهفرنگی به یکی از مواد اولیه این غذا تبدیل میشود.
مواد اولیه لوبیاپلو:
- لوبیاسبز
- گوشت
- پیاز
- رب گوجهفرنگی
- برنج
- ادویه، نمک و روغن
- زعفران و دارچین

باقالیپلو
بعید است بتوانید کسی را پیدا کنید که باقالیپلو دوست نداشته باشد. این پلو از ترکیب باقالیسبز با برنج و سبزی شوید تهیه میشود و معمولاً آن را با گوشت یا مرغ سرو میکنند. گوشتی که برای سرو کنار باقالیپلو طبخ میشود، میتواند ماهیچه پختهشده یا مرغ سرخشده همراه با سس باشد که در هر دو صورت، غذای بسیار خوشمزهای است.
مواد اولیه باقالیپلو:
- برنج
- باقالیسبز
- سبزی شوید
- نمک و روغن

عدسپلو
عدسپلو، ترکیبی از عدس پختهشده همراه با برنج است که معمولاً با کشمش، خرما، گوشت و پیازداغ سرو میشود. عدسپلو طرفداران دوآتشه خودش را دارد؛ اما در عین حال هم گروهی از منتقدانش با الفاظی مثل ساچمهپلو، این غذای سنتی را نقد میکنند. بههرحال چه از هواداران عدسپلو باشید، چه از منتقدانش، نمیتوانید محبوبیت و طعم لذیذ این غذای سنتی را انکار کنید.
مواد اولیه عدسپلو:
- عدس
- برنج
- روغن و نمک

سبزیپلو
سبزیپلو از آن غذاهایی است که در سفره ایرانی ارجوقرب بالایی دارد؛ تاجاییکه خوردن سبزیپلو، بهعنوان غذای شب سالتحویل، در میان ایرانیان به یک سنت تبدیل شده است. اگر با تور نوروز به یکی از شهرهای کشورمان هم سفر کنید، میتوانید این پلوی خوشطعم و خوشعطر را در شب عید میل کنید. سبزیپلو از ترکیب برنج عطری ایرانی با سبزی تازه تهیه میشود و معمولاً در کنار آن ماهی سرخشده هم قرار میدهند که در این صورت، ترکیبی کمنظیر از خوشمزگی در انتظار شماست.
مواد اولیه سبزیپلو:
- برنج ایرانی
- سبزی پلویی
- نمک و روغن

زرشکپلو
زرشکپلو را میتوان گل سرسبد پلوهای ایرانی دانست. این پلو از ترکیب جادویی برنج دمکشیده ساده با زرشک و زعفران، بهعنوان دو عنصر اصلی آشپزی ایرانی، به دست میآید. زرشکپلو هم مثل دیگر پلوهای ایرانی، بهتنهایی سرو نمیشود و در کنار آن معمولاً مرغ سرخشده و پختهشده در سسی از زعفران و رب گوجهفرنگی قرار دارد که در نهایت این پلو را به یک اثر هنری کامل از رنگها و طعمها تبدیل میکند.
مواد اولیه زرشکپلو:
- برنج
- زرشک
- زعفران
- نمک و روغن

آلبالوپلو
آلبالوپلو را میتوان یکی از شگفتیهای آشپزی ایرانی دانست. این پلو، فستیوالی از رنگهاست؛ سفیدی برنج، زردی زعفران و در نهایت سرخی رنگ آلبالو. البته این غذا هم بهدلیل طعم ملس و کمی شیرینش، طرفداران و منتقدان زیادی دارد. در فصل بهار که آلبالو وارد بازار میشود، آلبالوپلو یکی از پایههای ثابت سفره ایرانی است. آلبالوپلو معمولاً در کنار گوشت قلقلی و یا مرغ سرو میشود.
مواد اولیه آلبالوپلو:
- برنج
- آلبالو
- شکر
- نمک، روغن، زعفران

کلمپلو
کلمپلو، یکی از غذاهای محلی شیراز است. این غذا از ترکیب برنج با سبزیهای معطری مثل ریحان و ترخون و اضافه کردن نوع مخصوصی از کلم، بهاسم کلمقمری عمل میآید. گوشت قلقلی و سالاد شیرازی، از همراهان حتمی کلمپلو هستند. گرچه این غذا در همهجای ایران طبخ میشود؛ اما چشیدن آن در شیراز لطف دیگری دارد؛ بنابراین توصیه میکنیم اگر از مسافران تور شیراز هستید، در سفر خود خوردن کلمپلو را فراموش نکنید.
مواد اولیه کلمپلو:
- برنج
- سبزیهای معطر
- کلمقمری
- آبلیمو
- نمک، روغن
بهترین رستورانهای شیراز کداماند؟

بهترین غذاهای محلی ایران؛ انواع کباب
محال است که صحبت از بهترین غذاهای سنتی ایران باشد و حرفی از کباب به میان نیاید. کباب که از بهترین غذاهای دنیا محسوب میشود، ازنظر محبوبیت، در صدر لیست غذاهای محلی ایران قرار دارد؛ بهشکلی که هر شهری دستورپخت و شیوه خاص خود را برای طعمدار کردن کباب ابداع کرده و از کباب کرمانشاهی تا کباب گلپایگانی، همه محصول همین ابداعهاست. در ادامه به معرفی چند تا از معروفترین کبابهای ایرانی میپردازیم.
کبابکوبیده
کبابکوبیده یکی از شناختهشدهترین انواع کبابهای ایرانی است که چه در مراسم شادی و چه در مراسم عزاداری، طبخ و سرو میشود. کبابکوبیده از ترکیب گوشت با پیاز رندهشده تهیه میشود و در کنارش گوجهفرنگی کبابی قرار میگیرد. از مخلفات محبوب کنار کبابکوبیده، سبزی ریحان، فلفل، سماق، دوغ، ماست و نوشابه است.
مواد اولیه کبابکوبیده:
- گوشت
- پیاز
- نمک

جوجهکباب
جوجهکباب از کباب کردن گوشت مرغ مزهدارشده در آبلیمو، ادویه، پیاز و زعفران تهیه میشود. در کنار این غذا که هم میتوان آن را با برنج و هم با نان مصرف کرد، معمولاً گوجه کبابی هم سرو میشود. جوجهکباب یکی از بهترین غذاهای محلی ایران است که در جایجای ایران تهیه و مصرف میشود. طبخ این غذا در مراسمی مثل سیزدهبهدر و پیکنیک یا هنگام سفر با تور طبیعتگردی، در میان ایرانیها بسیار رایج است.
مواد اولیه جوجهکباب:
- گوشت مرغ
- زعفران
- ادویه و نمک
- آبلیمو
- پیاز

کبابچنجه
کبابچنجه از ترکیب فیله گوشت گوسفند یا گوساله، با نمک و فلفل تهیه میشود. قدمت کباب در ایران به سالهای دور برمیگردد؛ چراکه در گذشته دامداری و شکار در ایران رواج زیادی داشته است. کبابچنجه هم یکی از محبوبترین انواع کبابهای ایرانی است و در نقاط مختلف ایران، با اندکی تغییرات در ترکیب مزهدار کردن مواد، تهیه و مصرف میشود.
مواد اولیه کبابچنجه:
- فیله گوشت گوسفند یا گوساله
- نمک و فلفل

کبابدیگی
ازآنجاییکه کباب یکی از معروف ترین غذاهای محلی ایران است و در بین همه اقوام محبوبیت زیادی دارد، خلاقیت در اشکال طبخ آن باعث شده تا این غذا تنوع زیادی داشته باشد. طبخ کباب بدون منقل و زغال در تابه باعث شده تا کبابدیگی پا به عرصه بگذارد. گوشت چرخشده، پیاز رندهشده، ادویه و نمک از ترکیبات این غذای لذیذ است. این غذا در خانوادههای ایرانی معمولاً با برنج سرو میشود و قرار دادن ماست، ترشی، سالاد و دوغ در کنار این غذا، باعث میشود تا سفره حسابی رنگین شود.
مواد اولیه کبابدیگی:
- گوشت چرخشده
- پیاز
- ادویه، نمک و روغن

بهترین غذاهای محلی ایران؛ انواع آبگوشت و آش
تاریخچه پخت آش و آبگوشت در ایران به سالهای خیلی دور برمیگردد و قدمتی طولانی دارد. آبگوشت یکی از لذیذترین و در عین حال اصیلترین غذاهای محلی ایران است و هرکدام از ما خاطرهای بهیادماندنی از صرف آبگوشت در کنار خانواده داریم. واژه آش هم از ریشه آشامیدن گرفته شده است؛ چراکه آش به غذاهای مایع گفته میشود و قدمت آش در فرهنگ غذایی ما بهقدری است که واژه آشپز از این کلمه است. آشها گاهی بهعنوان بهترین غذاهای خیابانی ایران هم شناخته میشوند. در ادامه به معرفی برخی از معروفترین آشها و آبگوشتهای سفره ایرانی میپردازیم.
آبگوشت رسمی
خیلی بعید به نظر میرسد که کسی آبگوشت را دوست نداشته باشد. این غذا یکی از اصیلترین غذاهای ایرانی است که قبلاز برنج، قوت غالب مردم ایران و پای ثابت سفرههای ما بوده است. آبگوشت رسمی که همه ما آن را چشیدهایم، از ترکیب گوشت، حبوبات، سیبزمینی، ادویه و رب گوجهفرنگی تهیه میشود. از مخلفاتی که معمولاً در سفرههای ایرانی، کنار آبگوشت قرار میگیرد، میتوان به دوغ، سبزیخوردن، ترشی، ماست و البته نان سنگک اشاره کرد.
مواد اولیه آبگوشت رسمی:
- گوشت
- حبوبات
- سیبزمینی
- رب گوجهفرنگی
- ادویه، نمک و روغن
- پیاز
غذاهای محلی مشهد؛ از آش ماست تا دیزی مشهدی

آبگوشت بزباش
آبگوشت بزباش، نوع دیگری از انواع آبگوشتها و یکی دیگر از غذاهای محلی ایران به شمار میآید که زینتبخش سفره بسیاری از ایرانیهاست. در ترکیب مواد اولیه آبگوشت بزباش، گوشت، پیاز، لوبیاسفید، سیبزمینی، لیموعمانی، ادویه و سبزیهایی مثل شنبلیله، جعفری و تره وجود دارد. در واقع وجه تمایز این آبگوشت اضافه شدن سبزیجات است.
مواد اولیه آبگوشت بزباش:
- گوشت
- سیبزمینی
- حبوبات
- پیاز
- سبزی
- ادویه، نمک و روغن

آبگوشت به
آبگوشت به، یکی از آبگوشتهای لذیذ است و بهعنوان یکی از غذاهای محلی ایران شناخته میشود. آبگوشتها تنوع زیادی دارند و با اضافه کردن مواد جدید به ترکیب اصلی، میتوان طعمهای زیادی خلق کرد. آبگوشت آجیل، آبگوشت فلفل و آبگوشت به، ازجمله همین آبگوشتها هستند. در این نوع از آبگوشت، بِه با دیگر مواد ترکیب میشود و آبگوشت طعم ملس و عطر خوبی میگیرد.
مواد اولیه آبگوشت به:
- گوشت
- سیبزمینی
- حبوبات
- پیاز
- ادویه، نمک و روغن
- به
- لیموعمانی

آشرشته
در خانواده آشها، آشرشته سرآمد دیگران است و بهجرئت میتوان گفت که این آش یکی از محبوبترین و معروف ترین غذاهای محلی ایران است. در پخت آشرشته، سبزی، پیاز، سیر، رشته، حبوبات، نعناعداغ، کشک و ادویه به کار میرود. در کنار آشرشته معمولاً نان تازه سنگک هم سرو میشود و ترکیب همه این مواد با هم، طعمی خلق میکند که در نوع خود بینظیر است.
مواد اولیه آشرشته:
- حبوبات
- سبزی
- رشته
- پیاز
- سیر
- نعناع خشک
- روغن، نمک و ادویه
- کشک

آش ترخینه
خاستگاه آش ترخینه، لرستان است؛ اما در شهرها و استانهای همجوار لرستان مثل کرمانشاه، همدان، ملایر و ایلام هم آش ترخینه طبخ میشود و محبوبیت زیادی دارد. ماده اصلی برای پختن این آش، ترخینه است. ترخینه از خیس کردن و پختن بلغور یا گندم همراه با دوغ و اضافه کردن گیاهانی مثل پونه و سپس خشک کردن این ترکیب زیر نور آفتاب، به دست میآید. این غذا در بین مردم محلی به آنتیبیوتیک طبیعی شهرت دارد و با آغاز فصل سرما، برای جلوگیری از سرماخوردگی تهیه و مصرف میشود. پیشنهاد میکنیم بهترین طبخ این غذا را هنگام سفر با تور کرمانشاه در این استان میل کنید.
مواد اولیه آش ترخینه:
- ترخینه
- سبزی
- پیاز
- لوبیا و نخود
- نعناع و پونه
- سیر
- ادویه، نمک و روغن

آش دوغ
آش دوغ در زمره محبوبترین و بهترین غذاهای محلی ایران قرار دارد. خاستگاه آش دوغ، اردبیل است؛ اما طعم خوب این آش باعث شده تا شهرتش به آذربایجان محدود نشود و در سراسر ایران به غذایی محبوب تبدیل شود. سبزی، نخود، سیر، پیاز، برنج و البته دوغ محلی از مواد اولیه این آش لذیذ است. سیرداغ، نعناعداغ و دوغ در طعم نهایی این آش بسیار مؤثر است. اگر به اردبیل سفر میکنید، چشیدن طعم اصیل آش دوغ را در کنار بازدید از جاهای دیدنی اردبیل فراموش نکنید.
مواد اولیه آش دوغ:
- برنج
- سبزی
- نخود
- سیر و پیاز
- دوغ
- نعناع خشک
- ادویه، نمک و روغن

آش شلهقلمکار
آش شلهقلمکار یکی از غذاهای محلی اصفهان محسوب میشود که در کنار طعم لذیذش، بسیار مقوی است. آش شلهقلمکار برای اولین بار در دوره ناصرالدینشاه طبخ شد. نقل شده که در دوره شیوع وبا در تهران، آشپز دربار این آش را ابداع کرد و با خوردن آن، حال شاه روبه بهبودی رفت و بعداز آن به یکی از آشهای محبوب شاه تبدیل شد. این آش، خوراک بسیاری مغذی و کاملی است و مواد تشکیلدهنده آن شامل حبوبات، سبزیجات، برنج، گندم، سیر، پیاز، عصاره قلم گاو، گوشت، ادویه و نعناع است.
مواد اولیه آش شلهقلمکار:
- برنج
- گندم
- گوشت
- پیاز و سیر
- ادویه، نمک و روغن
- حبوبات
- سبزی
- عصاره قلم گاو
با بهترین رستورانهای اصفهان آشنا شوید

بهترین غذاهای محلی ایران؛ انواع خوراک
تنوع خوراکهای ایرانی هم مثل سایر غذاهای محلی ایران، فراوان است. این غذاها با نان سرو میشوند و از کوکوها تا دلمهها در این دسته قرار میگیرند. در ادامه برخی از انواع غذاهای محلی ایران را که در دسته خوراک قرار میگیرند، به شما معرفی میکنیم تا با بهترین خوراکهای ایرانی آشنا شوید.
کوفتهتبریزی
همانطور که از نامش پیداست، کوفتهتبریزی از غذاهای سنتی تبریز است که بهدلیل طعم لذیذش فراگیر شده و در سایر شهرهای ایران هم پخته و صرف میشود. این غذای خوشطعم از ترکیب گوشت، لپه، برنج، سبزی، ادویه، زرشک، آلو، گردو، پیاز و رب گوجهفرنگی تهیه میشود و با نان آن را صرف میکنند. کوفتهتبریزی در سایر شهرهای ایران هم با همین مواد و ترکیب پخته میشود؛ اما خوردن غذای محلی در همان شهر لطف دیگری دارد. پس پیشنهاد میکنیم اگر با تور تبریز، به این شهر زیبا سفر میکنید، چشیدن این کوفته را هم در برنامه سفرتان قرار دهید.
مواد اولیه کوفتهتبریزی:
- برنج
- لپه
- گوشت
- سبزی
- گردو
- آلو
- زرشک
- پیاز
- تخممرغ
بهترین رستورانهای تبریز را بشناسید

دلمهها
دلمه یکی از انواع غذاهای محلی ایران است که در همهجای ایران پخته و مصرف میشود. دلمه در لغت بهمعنای پرکردنی است و این اسم، شرح دقیقی از این غذا به ما میدهد. پر کردن بادمجان، برگ مو، کلم، پیاز، فلفلدلمهای و گوجهفرنگی با موادی مثل لپه، گوشت، سبزیهای معطر و برنج دلمه را تشکیل میدهد که یکی از محبوبترین و بهترین غذاهای محلی ایران است.
مواد اولیه دلمه:
- برگ مو
- گوشت
- برنج
- لپه
- سبزیهای معطر
- پیاز
- ادویه، نمک و روغن

کشکبادمجان
کشکبادمجان یکی از بهترین غذاهای سنتی و جزو بهترین غذاهای شمالی است که در اغلب مهمانیها و ضیافتها، زینتبخش سفرههای ایرانی است. این غذا که در کنار نان تازه و سبزیخوردن یک غذای فوقالعاده لذیذ و کامل است، از بادمجان، کشک، پیاز، سیر و نعناع تشکیل شده است. بسته به ذائقه، سلیقه و دستودلبازی، گردو هم میتوان به این ترکیب اضافه کرد.
مواد اولیه کشکبادمجان:
- کشک
- بادمجان
- سیر
- پیاز
- نعناع
- زردچوبه، نمک، فلفل و روغن
- گردو
غذاهای محلی مازندران؛ از بیجبیج تا بورانی بادمجان

میرزاقاسمی
میرزاقاسمی، از غذاهای محلی گیلان است. درباره تاریخچه این خوراک لذیذ، گفته شده که حاکم گیلان در سال ۱۲۳۰ هجری شمسی، فردی به نام میرزاقاسمخان قاجار بوده و ذوق و قریحه آشپزی داشته است. با آزمونوخطا، میرزاقاسمخان با ترکیب سیر، بادمجان کبابی، گوجهفرنگی و تخممرغ موفق به ابداع این مزه بینظیر میشود و نام خودش را روی این غذا میگذارد. طعم دودی این غذا از بادمجان کبابی است و همین تکنیک کباب کردن، باعث شده تا در طبخ این غذا از روغن کمی استفاده شود و در عین حال که یک غذای کاملاً گیاهی و کمروغن است، طعمش نیز بسیار خوش و مطبوع باشد. شما میتوانید طعم اصیل میرزاقاسمی را در بهترین رستورانهای رشت بچشید.
مواد اولیه میرزاقاسمی:
- بادمجان کبابی
- سیر
- گوجهفرنگی
- تخممرغ

کوکوها
کوکوهای ایرانی هم مثل سایر اقلام سفره ایرانی، تنوع بسیار خوبی دارند. کوکو یکی از فراوردههای آشپزی ایرانی است که تنوع آن میتواند بینهایت باشد. پایه اصلی کوکو، تخممرغ است. از ترکیب مواد مختلف مثل گوشت، مرغ، سبزیجات و... با تخممرغ و سرخ کردن مواد ترکیبشده در روغن، کوکو عمل میآید. کوکوسبزی، کوکوسیبزمینی، کوکوبادمجان، کوکوکدو، کوکوهویج، کوکوپیاز و خلاصه هر کوکوی دیگری تقریباً مشابه هم درست میشوند. این خوراک که جزو لیست غذاهای محلی ایران است، یک میانوعده بسیار مقوی و یک شام سبک محسوب میشود.


قدیمی ترین غذای ایرانی
غذای قدیمی ایرانی با ترکیبهای خاص و ادویههای خوشطعم، انتخابی عالی برای سفره ایرانی است. خامیز، خورش شاهی، خوراک بره، حریره جو و ملمعپلو از معروفترین غذاهای قدیمی ایران هستند. هر لقمه از این غذاهای قدیمی ایرانی، با طعم بینظیرشان، یادآور اصالت فرهنگی سرزمینمان هستند.
غذاهای اصیل ایرانی
غذاهای اصیل ایرانی با طعم منحصربهفردی که دارند، نمایانگر بخشی از فرهنگ و تاریخ غنی ایران هستند. این غذاها با ترکیبهای خاص و مواد اولیه طبیعی، هویت فرهنگی و هنری ملت ایران را به نمایش میگذارند. اشکنه، شیرینپلو، عدسپلو، حلیم، کاچی و کلهپاچه از مهمترین غذاهای اصیل ایرانی هستند.
غذاهای معروف ایران
- خورش قورمهسبزی
- کبابکوبیده
- خورش فسنجان
- خاگینه
- دلمه برگمو
معروف ترین غذای سنتی ایرانی
معروف ترین غذای سنتی ایرانی که قدمتش به دوران ایران باستان برمیگردد، آش است. آشها از زمانهای دور در ایران پخته میشدند و انواع مختلفی دارند؛ ازجمله آش رشته و آش دوغ. آش با ترکیبی از حبوبات، سبزیجات و گوشت، معروف ترین غذای سنتی ایرانی محسوب میشود. معروفترین آشهای ایرانی عبارتاند از:
- آش رشته
- آش دوغ
- آش شلهقلمکار
غذاهای ملی ایران
غذاهای ملی ایران به غذاهایی گفته میشود که نماد فرهنگ غذایی ایران هستند و در بیشتر نقاط کشور محبوبیت دارند. غذاهای ملی ایران عبارتاند از:
- چلوکباب
- خورش قورمهسبزی
- خورش فسنجان
- آبگوشت
- شلهزرد
- فالوده
- بستنی سنتی
غذاهای مناسبتی ایران
غذاهای مناسبتی ایران به غذاهایی گفته میشود که در مناسبتها، جشنها و برای آیینهای خاص تهیه میشوند و هرکدام به نوعی با فرهنگ و تاریخ ایران پیوند دارند. برخی از این غذاها عبارتاند از:
- سبزیپلو با ماهی: این غذا بهویژه در نوروز، هنگام نو شدن سال سرو میشود. سبزیپلو با ماهی سرخشده یکی از نمادهای جشن نوروز است و نشاندهنده شروع تازه و طراوت است.
- خورش قورمهسبزی: این خورش خوشمزه و معروف در بسیاری از مناسبتها مانند عید نوروز یا مهمانیها سرو میشود و یکی از غذاهای محبوب ایرانی است.
- زرشکپلو با مرغ: این غذا بیشتر در جشنهای عروسی و مهمانیهای ویژه سرو میشود. زرشکپلو با مرغ در مراسم خاص مانند مراسم شب یلدا یا عید فطر هم صرف میشود.
- حلیم: یکی از غذاهای مناسبتی است که بیشتر در ماه رمضان و عید فطر پخته میشود.
سفر به شهرهای ایران با تور داخلی
اگر قصد دارید به شهرهای مختلف ایران سفر کنید و از نزدیک با فرهنگ غذایی و بهترین جاهای دیدنی ایران آشنا شوید، یکی از بهترین شیوههای سفر و ایرانگردی، خرید تور است. برای دیدن انواع تورها به نقاط مختلف ایران، کافی است به صفحه تور داخلی در وبگاه لستسکند بروید و با استفاده از فیلترهای گوناگون، تور متناسب با سلیقه و بودجهتان را انتخاب کنید. بدینترتیب، دغدغههایی مثل رزرو بلیط و رزرو اقامتگاه را نخواهید داشت و با آسودگی خاطر، سفرتان را آغاز میکنید.
سخن آخر
تنوع غذاهای محلی ایران بینهایت است؛ از دسرهای لذیذی مثل شلهزرد و فالوده تا انواع خاگینهها و سوپ سردی مثل آبدوغخیار. معرفی همه غذاهای محلی شهرهای ایران کار بسیار دشواری است و در یک مطلب نمیگنجد. به همین دلیل، در این مطلب سعی کردیم که معروف ترین غذاهای محلی ایران را به شما معرفی کنیم. بهنظر شما جای چه غذا یا غذاهای دیگری در لیست غذاهای محلی ایران خالی است؟