هشت کیلومتر در جنوب شهر فتحیه در ترکیه ویرانه هایی از پانصد خانه باقی مانده است که زمانی به جامعه ای از مسیحیان ارتودوکس یونانی تعلق داشت که به آنها لیویسی گفته می شد ، این منطقه نیز با همین نام شناخته شده بود که امروزه نام آن به کایاکوی یا روستای سنگی تغییر داده است. قدمت این روستا به قرن 18 باز می گردد و گفته می شود ساکنین اولیه آن ساکنان بیزانس جزیره Gemiler بودند که برای فرار از دست دزدان دریایی غارتگر به این روستا روی آوردند.
پس از آنکه زلزله ای سهمگین بخش عظیمی از شهر فتحیه را نابود کرد ، بسیاری به لیویسی مهاجرت کردند و این شهر کوچک کم کم رشد کرد. منابع مختلفی تعداد ساکنین لیویسی را در این زمان بین 10 هزار تا 20 هزار نفر تخمین زده اند.
پیش از جنگ جهانی اول ، جمعیت زیادی از یونانی ها با صلح در غرب ترکیه زندگی می کردند اما زمانی که جنگ شروع شد این ساکنین به ناگاه خود را درون زمین دشمن یافتند. صدها هزار یونانی در پی پاکسازی قومی توسط ترک ها کشته شدند ، برخی به یونان فرار کردند و برخی دیگر نیز به اجبار دیپورت شدند.
در نهایت ترکیه در این جنگ شکست خورد و این شکست منجر به سرنگونی امپراطوری عثمانی شد. در سال 1923 پیمان صلحی بین دو کشور بسته شد که در پی آن مردمان هر یک از کشورهای ترکیه و یونان به کشورهای خودشان بازگردند. بیش از یک میلیون یونانی که در ترکیه زندگی می کردند به یونان بازگردانده شدند و 500 هزار مسلمان ترکیه نیز زمین های یونان را به مقصد ترکیه ترک کردند.
زمانی که این جنگ به پایان رسید ، لیویسی کم و بیش متروکه بود و تعداد محدودی ساکن داشت ، مسلمانانی که از یونان به خاک ترکیه بازگشته بودند در این منطقه مستقر شدند اما به دلیل قرار گرفتن روستا به روی تپه های سنگی از نظر آنها برای زندگی مناسب نبود و به مرور به شهرهای اطراف مهاجرت کردند. در سال 1957 زلزله 7.1 ریشتری آخرین ضربه را به این منطقه وارد کرد و بیشتر ساختمان های آن ویران شدند.
لیویسی یا کایاکوی بدون سکنه باقی ماند و امروزه به یک موزه، بنای تاریخی و بینظیرترین جاهای دیدنی فتحیه تبدیل شده است. معمولا لیدر تورهای فتحیه یا اولودنیز علاقه مندان را برای بازدید از این روستای تاریخی می آورند. بیشتر خانه های این روستا به سبک یونانی ساخته شده اند که امروزه بخشی از آنها بازسازی شده اند. دو کلیسای ارتودوکس یونانی نیز از دیگر جاذبه های این شهر ارواح به شمار می روند. کایاکوی در یونسکو روستای صلح و دوستی نامگذاری شده است.
منبع : amusingplanet