یکی از زیباترین مجموعه کلوتهای ایران، کلوتهای کوه مند در استان بوشهر است. این کلوتها که در شهرستانهای دشتی و تنگستان قرار دارند، بر اثر فرساش باد و جریانهای آبی ایجاد شدهاند. امروز در بخش پیشنهادات ایرانگردی لستسکند به سراغ این جاذبه زیبا در استان بوشهر رفتهایم. با ما همراه باشید.
کلوت
کلوت از دو واژه کل و لوت تشکیل شده که به معنی شهر لوت است. به طور کلی کلوت به برجستگیهای بین شیارهای نعلی شکل که در نواحی بیابانی ایجاد شده، گفته میشود. این پدیدههای زمینشناسی بر اثر فرسایش باد یا آب در مناطق بیابانی و کویری دیده میشوند. نوک این برجستگیها مسطح و طرف رو به باد کلوتها پرشیب و طرف دیگر آنها کم شیب است.
اغلب کلوتهای بزرگ ایران در مناطق خشک مرکزی کشور قرار گرفتهاند و مشهورترین آنها در دشت شهداد (قسمت غربی کویر لوت) استان کرمان دیده میشود. اما در بخشهایی از شهرستان دشتی و تنگستان که بیابانی هستند، کلوتهای زیبایی بر اثر فرسایش جریانهای آبی ایجاد شده که جزو زیباترین کلوتهای ایران به حساب میآیند.
کلوتهای کوه مند
کوهمند در رشته کوه کار یا کارتنگ در سواحل تنگستان و دشتی قرار دارد. به طور کلی، ساختار طبیعی شهرستان دشتی و تنگستان به گونهای است که بخش ساحلی، کوه، دشت، بیابان و جنگل در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. همین امر باعث شده که این شهرستانهای تاریخی به یک موزه طبیعی بزرگ تبدیل شوند.
قسمت عمدهای از کوهمند در منطقه بیابانی این شهرستانها قرار گرفته است. این بخشها به لحاظ پوشش گیاهی جزو مناطق فقیر به حساب میآیند اما ساختار آن موجب پدید آمدن عوارض زمینشناختی متعدد مانند کلوتها شده است. کلوتهای کوهمند تحت تأثير جريانهاي آبي و بادهاي موسمي و محلي در جهت شمال غربي- جنوب شرقي به وجود ميآيند.
زیباترین کلوتهای کوه مند
کلوتها در بسیاری از نقاط کویری، بیابانی یا ارتفاعات رسوبی و کم ارتفاع ساحلی قابل مشاهده هستند و یکی از بزرگترین مجموعه کلوتهای ایران در کوهمند قرار دارد. اما زیباترین قسمت این مجموعه کلوتها در حد فاصل بین دو روستای چاوشی و چارک از شهرستان دشتی دیده میشود. روستای چاوشی و چارک در بخش شرقی کوهمند قرار دارند و یکی از کانونهای اصلی کلوتها در ایران نیز به حساب میآیند.
تنوره دیو، عارضه دیگر در منطقه
یکی دیگر از عوارض طبیعی که در این منطقه دیده میشود، تنوره دیو یا شیطان است. شکل ظاهری این عارضه طبیعی شبیه به یک تنوره گلی بزرگ است، به همین دلیل نام آن را تنوره دیو گذاشتهاند. این عارضه طبیعی، ستونهای کلوخی قارچی شکلی هستند که در محدوده کوه مند به تعداد زیادی دیده میشوند.
بهترین فصل بازدید از کلوتهای کوه مند
آب و هوای استان بوشهر با توجه به موقعیت جغرافیایی آن جزو مناطق نیمه بیابانی و گرم محسوب میشود. رطوبت و شرجی بودن از دیگر ویژگیهای آب و هوای بوشهر است. به همین دلیل بهترین زمان سفر به این استان زیبا، پاییز و زمستان است که هوا بهاری و رطوبت هوا نیز کاهش مییابد. بنابراین اگر تمایل به بازدید از کلوتهای کوه مند را دارید، بهتر است فصل پاییز و زمستان به آنجا سفر کنید.
سخن پایانی
کلوتهای کوه مند که در استان بوشهر قرار گرفتهاند، یکی از جاذبههای گردشگری طبیعی این منطقه به حساب میآیند. این کلوتها که حاصل فرسایش آب و باد هستند، در میان گردشگران کمتر شناخته شدهاند. همین امر باعث شده که این منطقه از آلودگیهای بصری و نوری دور بماند و بهترین مکان برای دیدن آسمان پر ستاره کویر را فراهم کند. اگر پیش از این از کلوتهای کوه مند بازدید داشتهاید، تجربههایتان را با ما در میان بگذارید.