سلام به دوستان عزیز
تا قبل از این سفر تجربه سفر به شهرهای استانبول، ترابزون و وان رو در ترکیه داشتم و با بررسی هایی که انجام دادیم و تجربه سفر به ترابزون تصمیم گرفتیم زمینی به طبیعت زیبای شمال ترکیه سفر کنیم.
برای سفر به شمال ترکیه میشه از سرویس های اتوبوس باتومی از تهران و تبریز استفاده کرد که از ترابزون و شهرهای دیگه ترکیه میگذره. اما از اونجایی که این سرویس تکمیل شده بود، من و دوستم تصمیم گرفتیم از سرویس های حمل و نقل خود ترکیه از دوغوبایزید به ترابزون استفاده کنیم. با بررسی سایت حمل و نقل مسافر ترکیه (www.neredennereye.com) متوجه شدم که قیمت بلیط این مسیر 120 لیر و مدت زمان سفر حدود 8 ساعته.
با توجه به مدت زمان سفر از تهران تا مرز بازرگان (حدود 11 ساعت) و طولانی بودن ادامه مسیر، دوستم پیشنهاد داد آروم آروم به سمت شهرهای شمالی ترکیه بریم و شب رو در یکی از شهرهای نزدیکتر ترکیه بمونیم که با استقبال من روبرو شد.
با بررسی نقشه ترکیه و سرویس های موجود میان شهرهای ترکیه تصمیم گرفتیم بعد از عبور از مرز و شهرهای دوغوبایزید و ایغدیر شب رو در شهر قارص بمونیم و از اونجا به شهر ریزه بریم.
عکس 1: مسیر رفتن ما به ریزه (خط آبی رنگ)
شب اول سفر: حرکت به سمت مسیر بازرگان
من اهل شیرازم و دوستم تهران زندگی میکنه. با توجه به مشغله کاری من و دوستم تصمیم سفر رو کمی دیر گرفتیم و این موضوع باعث شد نتونم بلیط اتوبوس به ماکو و تبریز از تهران رو در زمان مناسب تهیه کنم و تصمیم به سفر با سواری های ترمینال غرب گرفتیم. بنابراین خودمو با پرواز به تهران رسوندم و حدود 8 شب زمانی که به ترمینال غرب رسیدم در کمال ناباوری هیچ سرویس سواری به مقصد تبریز موجود نبود. پس از کمی بلاتکلیفی تصمیم گرفتیم نصف شب با سرویس های دربست بین شهری خودمون رو به مرز بازرگان برسونیم. با تماسی که با یکی از شرکت ها گرفتیم قرار شد با خودرو رانا به مبلغ 480 هزار تومن به مرز بازرگان بریم. حدود ساعت 2 شب حرکت کردیم و حدود 11:30 ظهر به مرز بازرگان رسیدیم.
روز اول سفر: عبور از مرز بازرگان و رسیدن به قارص
مرز روز آرومی رو داشت و زیاد شلوغ نبود. در شعبه بانک موجود در مرز عوارض خروج از کشور به مبلغ 220 هزار تومن برای هر نفر رو پرداخت کردیم و قبل از عبور از مرز بازرگان 100 دلار رو به لیر تبدیل کردیم. زمان کشور ترکیه 1 ساعت و 30 دقیقه از ایران عقب تره بنابراین ساعتمون رو تنظیم کردیم.
با انجام تشریفات مرزی که حدود یک ساعت و نیم طول کشید بالاخره وارد ترکیه شدیم و با مینی بوس رایگانی که بود به آخر فنس های مرز ترکیه رسیدیم و سوار دولموش (مینی بوس) شهر دوغوبایزید شدیم. فاصله مرز تا شهر دوغوبایزید حدود 40 کیلومتره (30 دقیقه) که با دولموش های مرزی با کرایه نفری 8 لیر میشه به این شهر رفت و از اونجا ادامه مسیر داد (هر لیر در زمان سفر ما حدود 2020 تومان).
بعد از عبور از مرز اولین چیزی که در سمت راست جاده جلب توجه میکنه کوه با شکوه آرارات با ارتفاع حدود 3600 متر هست که در مرز ترکیه و ارمنستان قرار داره و قله اون در تمام سال پوشیده از برفه.
عکس 2: قله با شکوه آرارات
پس از حدود 40 دقیقه و کمی معطلی در مسیر به دلیل ایستگاه های بازرسی جاده ای حدود ساعت 13:30 به وقت ترکیه به شهر دوغوبایزید رسیدیم.
عکس 3: میدان اصلی دوغوبایزید
با پرس و جو سر کوچه ای که به ترمینال دولموش ها میرفت پیاده شدیم. از اونجایی که گرسنه بودیم تصمیم گرفتیم ناهار رو در شهر دوغوبایزید بخوریم ولی به دلیل خستگی راه من پیش وسایل موندم و دوستم برا خرید غذا به مرکز شهر رفت. حدود نیم ساعت طول کشید تا با دو پرس غذای دونر گوشت به مبلغ هر پرس 25 لیر برگشت. ظاهرا از رونق مرکز شهر خوشش اومده بود و میگفت مرکز خرید نسبتاً خوبی داره. خلاصه غذا رو به صورت سرخ پوستی خوردیم. غذای بسیار خوشمزه ای بود و با توجه به قیمت نسبتاً گرونش حجم خوبی هم داشت. بعد از خوردن غذا پیاده به سمت ترمینال دولموش ها حرکت کردیم. از اونجا دولموش ها با مبلغ 13 لیر به ایغدیر میرفتن. کمی منتظر شدیم تا مسافرهای ایغدیر تکمیل بشن. تو این فاصله همونجا چای خوردیم (هر چای یک لیر) و به سمت ایغدیر حرکت کردیم. فاصله دوغوبایزید تا ایغدیر حدود 50 کیلومتره (40 دقیقه). با توجه به خستگی، بیشتر مسیر رو تو حالت خواب و بیداری بودم. حدود ساعت 14:45 دقیقه به شهر ایغدیر رسیدیم. ازونجایی که قصد رفتن به شهر قارص رو داشتیم با دیدن تابلو قارص در نبش یک کوچه از مینی بوس پیاده شدیم. قبلا با چک کردن سایت حمل و نقل مسافری ترکیه متوجه شده بودیم که از ایغدیر به قارص از 6 صبح تا 5 عصر هر از حدود دو ساعت یک سرویس داره. با توجه به نزدیکی شهرهای اطراف بیشتر از مینی بوس استفاده میکنن.
عکس 4: ترمینال شهر ایغدیر (حرکت به سمت قارص)
همونطورکه سمت راست عکس مشخصه مردم ترکیه برا صرف چای اهمیت خاصی قائلند و تقریباً در همه شهرهای ترکیه میتونین مردم رو در حال گفتگو و صرف چای مشاهده کنین. بلیط شهر قارص رو نفری 25 لیر و ساعت حرکت 15 تهیه کردیم.
عکس 5: بلیط مینی بوس ایغدیر به قارص
از شهر ایغدیر چیزی ندارم بگم چون جمعا حدود 30 دقیقه تو این شهر بودیم. تنها چیزی که میشه گفت اینه که از شهر دوغوبایزید کمی بزرگتر و پیشرفته تر به نظر میرسید. دو تا بستنی از سوپر مارکت خریدیم (هر بستنی 6 لیر). بعد از اون خرید تصمیم گرفتیم قبل از هر خرید اول قیمت رو چک کنیم بعد بخریم. یک سیم کارت ترکسل هم از قبل داشتیم که اون رو هم از شعبه ترکسل روبرو ترمینال به مبلغ 46 لیر (7 گیگ اینترنت، هفتصد دقیقه صحبت و هزار تا پیامک) شارژ کردیم.
عکس 6: شارژ ترکسل
بعد از کمی معطلی با حدود 5 دقیقه تاخیر به سمت قارص حرکت کردیم. فاصله ایغدیر به قارص 136 کیلومتره که با توجه به سربالایی های مسیر حدود 1 ساعت و 45 دقیقه طول میکشه. سمت راست جاده، رودخانه ای جاری بود که ظاهرا مرز طبیعی کشور ترکیه با ارمنستانه. توی مسیر قارص میشد گله های بزرگ گاو رو دید که از کنار جاده یا وسط جاده در حال عبور بودن و باعث توقف ماشین های عبوری میشدن.
عکس 7: گله های بزرگ گاو در مسیر ایغدیر به قارص 1
عکس 8: گله های بزرگ گاو در مسیر ایغدیر به قارص 2
بیشتر مسیر رو با توجه به خستگی خواب بودیم بعد از حدود یک ساعت در یک مغازه بین راهی توقف داشت که بعد از صرف چای به حرکت و خوابمون ادامه دادیم.
عکس 9: در مسیر ایغدیر به قارص
حدود ساعت 18 در هوای بارانی به ترمینال قارص در شمال این شهر رسیدیم. اولین چیزی که در این شهر جلب توجه میکنه قلعه ایه که بالای تپه شمال شهر خودنمایی میکنه.
با بررسی سایت حمل و نقل مسافر ترکیه میدونستیم که از شهر قارص به ریزه فقط یک سرویس اونم ساعت 9 صبح وجود داره که با پرس و جو مطمئن شدیم. هوا داشت تاریک می شد بنابراین در جستجوی هتل راهی شدیم. پس از پرس و جو متوجه شدیم قیمت هتل تمیز و مرتب در این شهر حدود 160 تا 200 لیر هست. البته با کیفیت مسافرخونه حدود شبی 80 لیر برای دو نفر هم پیدا میشه. بالاخره هتل Kent Ani که شمالی ترین و نزدیکترین هتل به ترمینال (5 دقیقه پیاده) رو با شبی 120 لیر انتخاب کردیم. اینقدر چونه زده بودیم که صاحب هتل تا آخر اقامتمون جواب سلام ما رو نداد.
عکس 10 : هتل کنت آنی
عکس 11: اتاق هتل کنت آنی
بعد از کمی استراحت رفتیم برای صرف شام و گشت در شهر. قارص شهر بسیار زنده ای بود و میشه همه برندهای معروف برا خرید رو اونجا پیدا کرد. برای شام دونر مرغ خوردیم (هر دونر 8.5 لیر) و به هتل برگشتیم.
عکس 12: در شهر قارص
پس از برگشت به هتل در لابی هتل چشمم به نقشه قارص افتاد و متوجه شدم قارص جاهای دیدنی زیادی داره و ارزش حداقل یک تا دو روز ماندن رو داره ولی تصمیمون رو گرفته بودیم و فردا صبح راهی ریزه بودیم. با توجه به زمان محدودی که داشتیم و با خستگی زیاد تصمیم گرفتم از مسجد فتحیه (شماره 39 نقشه در عکس) دیدن کنم. بازدید از قلعه قارص و دیدنی های اطراف اون رو برای فردا صبح زود قبل از حرکت به سمت ریزه برنامه ریزی کردیم.
عکس 13 : نقشه توریستی شهر قارص
مسیر خلوت بود ولی امنیت خوبی برقرار بود. با خیال راحت بازدیدم رو انجام دادم.
عکس 14 : مسجد فتحیه در شهر قارص
عکس 15 : میدان آتاتورک شهر قارص
به هتل برگشتم و استراحت کردم.
روز دوم: بازدید از قلعه قارص و حرکت به سمت ریزه
زنگ ساعت خبر از ساعت 6:30 صبح رو میداد. برنامه ما بازدید از قلعه قارص، برگشت به هتل، خوردن صبحونه و حرکت به سمت ریزه بود. فاصله هتل ما تا قلعه حدود بیست دقیقه پیاده بود. البته ما صبح زود رفتیم بازدید و درهای ورودی قلعه قفل بود.
عکس 16: قلعه قارص
عکس 17 : نمای شهر از قلعه قارص
عکس 18: کلیسا در اطراف قلعه
همونطور که از عکس ها مشخصه قارص شهر قشنگیه و ارزش حداقل یک روز موندن رو داره. غذای معروف قارص از گوشت غاز درست میشه که فرصت نکردیم بخوریم.
بازدید رو انجام دادیم به ترمینال رفتیم و بلیط ریزه رو به مبلغ هر نفر 90 لیر گرفتیم و برای خوردن صبحونه به هتل برگشتیم. صبحونه هتل عالی بود و متوجه شدیم دو تا خانواده ایرانی دیگه هم تو هتل اقامت دارن. وسایلامون رو جمع کردیم و به سمت ترمینال رفتیم.
عکس 19: بلیط قارص به ریزه
مینی بوس با کمی تاخیر حرکت کرد. فاصله قارص تا ریزه 346 کیلومتره که حدود 7 ساعت با مینی بوس زمان میبره و از شهرهای اولور، آرتوین، بورچکا، هوپا و پازار عبور میکنه و مسافرها رو پیاده یا سوار میکنه. در طول مسیر میشه جنگل های کاج، رودخونه ها، آب جمع شده پشت سدها تونل های زیادی رو دید.
عکس 20 : تپه های جنگلی در مسیر قارص به ریزه
عکس 21: سد در مسیر قارص به ریزه
عکس 22: رودخونه در مسیر قارص به ریزه (روبروی محل توقف مینی بوس جهت استراحت و چای)
عکس 23: شهر آرتوین در مسیر قارص به ریزه
هرچه به شمال ترکیه نزدیک تر بشیم سرسبزی بیشتری رو میتونیم ببینیم که اوج این سرسبزی در مسیر ساحلی دریای سیاه به چشم میاد.
عکس 24: مسیر ساحلی دریای سیاه در مسیر قارص به ریزه
بالاخره حدود ساعت 16 به شهر ساحلی و سرسبز ریزه رسیدیم. با توجه به خستگی راه، من با وسایل در میدان اصلی شهر موندم و دوستم به دنبال هتل رفت.
عکس 25: میدان اصلی شهر ریزه
قیمت هتل در ریزه هم مثل قارص حدود 160 تا 220 لیر بود. که ما هتل EFES رو در مرکز شهر با چونه شبی 140 لیر گرفتیم.
عکس 26: هتل EFES شهر ریزه
عکس 27: نمای شهر از هتل EFES شهر ریزه
بعد از گرفتن هتل گشتی در شهر زدیم و شام (ماهی کباب نفری 30 لیر) خوردیم. سری هم به آژانس تورهای یک روزه زدیم و آمار دیدنی های اطراف ریزه رو گرفتیم. با توجه به اینکه لیر مون تموم شده بود تصمیم گرفتیم فردا اول صبح دلار رو به لیر تبدیل کنیم و یکی از تورها رو بریم. به هتل برگشتیم و استراحت کردیم.
عکس 28: تورهای یک روزه اطراف ریزه
روز سوم: تور معبد سوملا
صدای زنگ ساعت خبر از 7:30 صبح می داد. پس از خوردن صبحانه برای تبدیل دلار به لیر راهی شدیم.
عکس 29: صبحانه هتل EFES در ریزه
عکس 30: صبحانه و نمای شهر از هتل EFES در ریزه
صرافی نزدیک هتل بود و از ساعت 9:00 صبح شروع به کار می کرد. حرکت تورها هم ساعت 9 صبح بود. امیدوار بودیم بتونیم به یکی از تورها برسیم که خوشبختانه دقیقه نودی و با عجله هم هتل رو تمدید کردیم برای یک شب دیگه و هم به آخرین تور که سرویسش هنوز حرکت نکرده بود رسیدیم. تور یک روزه که از چهار منطقه توریستی بازدید میکرد: معبد سوملا در نزدیکی ترابزون، تراس شهر Torul ، غار Karaci Magarasi نزدیک شهر Gumusane و منطقه زیبای Hamsikoy به مبلغ 70 لیر.
عکس 31: مسیر ریزه تا معبد سوملا
عکس 32: مسیر رفت به معبد سوملا
پس از حدود دو ساعت به معبد سوملا رسیدیم.
عکس 34: زیبایی های ابتدای راه معبد سوملا
عکس 33: معبد سوملا بر فراز کوه
با توجه به مسیر سربالایی معبد میشه از دولموش ها با مبلغ 5 لیر (رفت و برگشت) استفاده کرد (در عکس 33 مشخصه). البته بعضی ها این مسیر رو پیاده میومدن بالا و از طبیعت زیبای جنگلی و آبشارها نهایت استفاده رو میبردن که کار سخت و انرژی بری هست. ورودی اصلی معبد هم 10 لیر هست که با توجه به در دست تعمیر بودن معبد اصلاً توصیه نمیشه.
عکس 35: بخشی از مسیر معبد سوملا (با موسیقی محلی و رقص بازدیدکنندگان)
عکس 36: طبیعت زیبای اطراف معبد سوملا
عکس 37: اطراف معبد سوملا
عکس 38: معبد سوملا در حال تعمیر
عکس 39: قلعه "آیا وار وارا" در نزدیکی معبد سوملا
بعد از بازدید از معبد سوملا سوار سرویس شدیم و در رستورانی کنار رودخانه برای نهار توقف کردیم. ناهار گوشت کبابی و کوفته سفارش دادیم به مبلغ 55 لیر.
عکس 40: تابلو رستوران در مسیر برگشت از معبد سوملا
مقصد بعدی تور، تراس شهر Torul بود. که بعد از حدود 40 دقیقه به شهر Torul رسیدیم.
عکس 41: زیبایی های مسیر رفت به شهر Tolur
عکس 42: تراس شهر Torul
عکس 43: منظره شهر Torul از بالای تراس
عکس 44: مناظر اطراف شهر Torul
حدود 30 دقیقه توقف داشتیم با طعم آهنگ های محلی مخصوص منطقه دریای سیاه (کارا دنیز) و دو تا بستنی، هر بستنی به مبلغ 5 لیر.
مقصد بعدی غار Karaci Magarasi بود که پس از حدود 30 دقیقه به مقصد رسیدیم (ورودی غار 10 لیر). نمیدونستم چه چیزی انتظارم رو میکشه، پس از دیدن زیبایی های غار شگفت زده شدم. واقعاً عکس ها از نشان دادن زیبایی های این غار عاجزه. حدود 30 دقیقه از غار بازدید داشتیم.
عکس 45: ورودی غار Magarasi و بلیط فروشی
عکس 46: ورودی غار Magarasi
عکس 47: چکنده ها و چکیده های زیبای غار Magarasi بر اثر رسوبات آب در طول هزاران سال
عکس 48: درون غار Magarasi - ستون های با ارتفاع بیش از 10 متر
مقصد بعدی منطقه زیبای Hamsikoy بود. توقف کوتاهی در یک فروشگاه بین راهی داشتیم و به مسیرمون ادامه دادیم.
عکس 49: توقف کوتاه در فروشگاه بین راهی نزدیک غار Magarasi
پس از مدتی از مسیر اصلی خارج شدیم و به سمت مسیر کوهستانی سرسبز و موازی با جاده اصلی در ارتفاعات رفتیم. کل منطقه Hamsikoy رو مه پوشونده بود و باران نم نم می بارید. در یک رستوران برای صرف معروفترین غذای این منطقه یعنی"فرنی" توقف کردیم. (هر فرنی 10 لیر).
عکس 50: منطقه Hamsikoy پوشیده از مه (جاده اصلی مشخصه در عکس)
عکس 51: منطقه Hamsikoy پوشیده از مه (نمای منطقه از تراس رستوران)
عکس 52: تبلیغ فرنی Hamsikoy بر روی بیلبوردها
عکس 53: فرنی مشهور Hamsikoy
حدود ساعت 18:30 Hamsikoy رو به سمت ریزه ترک کردیم و ساعت 20:30 به ریزه رسیدیم.
در تور ترکیبی سوملا فاصله زیادی پیمایش میشه (حدود 400 کیلومتر رفت و برگشت) ویک روز کامل از 9 صبح تا 9 شب زمان میبره. مستقیم به آژانس رفتیم و بلیط تور فردا به مقصد آیدر به مبلغ 70 لیر رو گرفتیم. پس از رسیدن به هتل و کمی استراحت برای شهرگردی و شام بیرون رفتیم. شام دونر کباب بره گرفتیم هر سیخ با مخلفات 11 لیر.
عکس 54: شام دونر کباب بره در شهر ریزه
عکس 55: شام دونر کباب بره در شهر ریزه
بعد از شام گشتی در خیابون ها زدیم
عکس 56: گشت شبانه در شهر ریزه
عکس 57: نماد تیم فوتبال ریزه اسپور در شهر ریزه
تیم ملی ترکیه همون شب بازی داشت جو خاصی در چایخونه ها برقرار بود. بنابراین نشستیم هم چای بخوریم هم بازی رو در کنار مردم ببینیم. کلا چایی های ترکیه هر چی به آخر شب نزدیک میشه طعم جوشیده میده و این طعم به تلخی نزدیک میشه (هر چای2.5 لیر).
عکس 58: صرف چای با طعم بازی تیم ملی ترکیه
به هتل برگشتیم و استراحت کردیم.
روز چهارم: تور آیدر
بعد از صرف صبحانه و تمدید هتل برای یک شب دیگر، به سمت محل حرکت تور ترکیبی آیدر رفتیم. تور آیدر شامل بازدید از دره سرسبز Firtina، شهرک سینمایی Senyuva، آبشار Palovit، قلعه Zil و منطقه زیبای آیدر بود.
عکس 59: مسیر حرکت از شهر ریزه به سمت آیدر
حدود نیم ساعت پس از حرکت به مقصد اول دره سرسبز Firtina رسیدیم. این منطقه به طبیعت جنگلی، پل های سنگی، رفتینگ آبهای خروشان، تاب های نسبتا بزرگ کنار رودخانه و زیپ لاین معروفه. ورودی زیپ لاین و تاب هر کدوم مبلغ 10 لیر.
عکس 60: طبیعت زیبای Firtina
عکس 61: یکی از پل های سنگی در Firtina
عکس 62: طبیعت زیبا از بالای یکی از پل های سنگی در Firtina
عکس 63: زیپ لاین بر فراز رودخانه در منطقه Firtina
عکس 64: تاب های نسبتا بزرگ حاشیه رودخانه در منطقه Firtina
مقصد بعدی شهرک سینمایی Senyuva در همون نزدیکی بود که در اونجا فیلمی ضبط شده بود که مردم ترکیه اون فیلم رو دوست داشتن و جذابیت خاصی براشون داشت.
عکس 65: شهرک سینمایی Senyuva
مقصد بعدی آبشار Palovit با ارتفاع حدود 15 متر بود. منطقه ای بسیار زیبا و پر از آبشارهای کوچک و بزرگ.
عکس 66: جاده منتهی به آبشار Palovit
عکس 67: تابلو راهنمای آبشار Palovit
عکس 68: آبشار Palovit
عکس 69: طبیعت زیبای منطقه آبشار Palovit
ایستگاه بعدی قلعه Zil همون نزدیکی منطقه آبشار Palovit بود (ورودی قلعه 3 لیر).
عکس 70: قلعه Zil
عکس 71: قلعه Zil و تابلو راهنما
عکس 72: ورودی قلعه Zil
عکس 73: قلعه Zil از داخل
عکس 74: نمایی از طبیعت زیبای اطراف قلعه Zil
عکس 75: ورودی دستشویی قلعه Zil
بعد از بازدید از قلعه به سوی مقصد نهایی و اصلی تور، یعنی آیدر راهی شدیم. به منطقه آیدر، آلپ ترکیه هم میگن و مناظری زیبا و سحر انگیزی داره.
عکس 76: ورودی منطقه آیدر
عکس 77: ارتفاعات آیدر
حدود ساعت 14:30 به آیدر رسیدیم. باران در حال باریدن بود و هوا رو بسیار لطیف کرده بود. از فرصت استفاده کردیم و ناهار رو در یکی از رستوران های اطراف خوردیم. ماهی سفارش دادیم هر پرس 25 لیر.
عکس 78: ناهار در منطقه آیدر
عکس 79: محیط رستوران در منطقه آیدر
بعد از صرف ناهار باران هم تموم شده بود و رفتیم گشتی در منطقه بزنیم.
عکس 80: آیدر
عکس 81: آیدر
عکس 82: آیدر
عکس 83: آبشار در آیدر
عکس 84: هتل در آیدر
عکس 85: عکس وسیع از آیدر
فیلم از آبشار در آیدر
پس از حدود دو ساعت بازدید از منطقه به سمت ریزه حرکت کردیم.
عکس 86: دریای سیاه در راه برگشت به ریزه
حدود ساعت 18 به ریزه رسیدیم.
هوا هنوز روشن بود بنابراین تصمیم گرفتیم گشتی در ساحل این شهر بزنیم. دنیای دیگری در ساحل انتظارمون رو می کشید. ساحل پر بود از کافه ها و رستوران های بزرگ و کوچک.
عکس 87: ساحل ریزه
عکس 88: کافه در ساحل ریزه
عکس 89: ماهیگیری در ساحل ریزه
عکس 90: ماهی های صید شده در ساحل ریزه
عکس 91: پیاده روی در ساحل ریزه
عکس 92: غروب آفتاب در ساحل ریزه
به هتل برگشتیم و تصمیم گرفتیم فردا آخرین روز سفرمون باشه، خریدامون رو انجام بدیم و شهر ریزه رو بگردیم. بنابراین به ترمینال شهر ریزه رفتیم و بلیط برای فردا شب به مقصد شهر مرزی دوغوبایزید (دو مسیره: اول Agri و بعد دوغوبایزید) به مبلغ هر نفر 120 لیر و ساعت حرکت 20:00 تهیه کردیم.
عکس 93: نمای بیرون هتل EFES ریزه در شب
عکس 94: بستنی در شهر ریزه به مبلغ 2 لیر
عکس 95: مسجد در اطراف میدان اصلی شهر ریزه
گشتی در شهر زدیم و برگشتیم هتل.
روز پنجم: خرید، گردش در شهر ریزه و حرکت به سوی ایران
روز آخر برنامه تور نداشتیم و بیشتر خوابیدیم. حدود ساعت 9 صبحانه رو خوردیم و راهی خرید شدیم. همانطور که گفتم بیشتر برند ها در ریزه شعبه دارن و مشکلی برا خرید نیست: Koton، LC Waikiki، FLO و ... . خرید ها رو انجام دادیم (مثلا تی شرت 25 لیر، شلوار جین 60 لیر، پیراهن 40 لیر و ... ) و به هتل برگشتیم و وسایل رو جمع کردیم و تا ساعت 12 اتاق رو تحویل دادیم.
بلیط مون برا ساعت 20:00 بود بنابراین 6 7 ساعت وقت داشتیم شهر ریزه رو بگردیم.
عکس 96: تندیسی در یکی از میدان های اصلی شهر ریزه
عکس 97: کوچه ای در شهر ریزه
عکس 98: نمایی از شهر ریزه
عکس 99: کوچه ای در شهر ریزه
عکس 100: اطراف میدان اصلی شهر
یکی از چیزهایی که در شهر ریزه جلب توجه میکنه سگ های این شهر هستن که شماره گذاری شده و به تعداد محدود داخل شهر هستن و هر روز اونها رو می بینید.
اصلی ترین مکان دیدنی ریزه قلعه ریزه هست که بالای تپه ای بر فراز شهر واقع شده. قلعه ریزه از مرکز شهر حدود 20 دقیقه پیاده روی داره و مسیرش هم سربالایی هست. با تاکسی هم میشه به اونجا رفت.
عکس 101: مسیر قلعه ریزه
عکس 102: مسیر قلعه ریزه
عکس 103: مسیر قلعه ریزه
عکس 104: قلعه ریزه
عکس 105: قلعه ریزه
عکس 106: قلعه ریزه
عکس 107: قلعه ریزه
عکس 108: کافی شاپ و رستوران در قلعه ریزه
عکس 109: توپ در قلعه ریزه
عکس 110: شهر ریزه از فراز قلعه
عکس 111: شهر ریزه از فراز قلعه
عکس 112: عکس وسیع از ساحل شهر ریزه از فراز قلعه
مسافرت به شهر ریزه بدون دیدن زیبایی های شهر از فراز قلعه لطفی نداره.
حدود ساعت 17:00 به شهر برگشتیم و حسابی گرسنه بودیم. ناهار “Lahmacan” خوردیم به مبلغ هر دونه 6 لیر. اولش خواستیم ببریم کنار ساحل بخوریم ولی اینقدر داغ و خوشمزه بود حیفمون اومد سرد بشه.
عکس 113: رستوران در شهر ریزه
عکس 114: لیست غذاهای رستوران در شهر ریزه
عکس 115: Lahmacan (وسطش گوشت و سبزیجات، داغ داغ از تنور)
عکس 116: تابلو شاهین در رستوران
شاهین در شهر ریزه نماد محبوبی هست و در گوشه و کنار شهر میشه مجسمه و تابلو هاش رو دید.
عکس 117: مجسمه شاهین روی پایه چراغ در شهر ریزه
در راه رفتن به ساحل ذرت فروشی دیدیم و بلال خریدیم. هر بلال 3 لیر.
عکس 118: بلال فروشی در شهر ریزه
عکس 119: ساحل شهر ریزه
ساعت نزدیک 19 بود برگشتیم وسایلمون رو از هتل برداشتیم و به پایانه ریزه رفتیم. پایانه در غرب ریزه واقع شده و حدود 15 دقیقه از مرکز شهر پیاده روی داره. با تاکسی هم با 15 لیر میشه رفت.
عکس 120: ترمینال شهر ریزه
عکس 121: اتوبوس ما
اتوبوس با کمی تاخیر حرکت کرد و از شهر دوست داشتنی ریزه خداحافظی کردیم.
اتوبوس های ترکیه معمولا WIFI دارن ولی اتوبوس ما نداشت. در طول مسیر دوبار پذیرایی انجام شد (با منوی انتخابی: چای، قهوه، آبمیوه، نوشابه)
عکس 122: توقف بین راه در مسیر برگشت به سمت مرز (هوا بسیار سرد بود)
عکس 123: منو رستوران بین راهی
عکس 124: ترمینال شهر Agri (6 صبح)
ساعت 6 صبح به ترمینال شهر Agri رسیدیم و اتوبوس رو به مقصد شهر دوغوبایزید تعویض کردیم.
ساعت 7 صبح به شهر مرزی دوغوبایزید رسیدیم. جلو ترمینال سوار دلموش مرکز شهر شدیم (نفری 1.5 لیر) و از داخل شهر با دولموش های مرز به مرز بازرگان رفتیم (نفری 8 لیر). حدود 35 دقیقه بعد به مرز رسیدیم. مرز خلوت بود و نیم ساعته تشریفات مرزی رو انجام دادیم و حدود ساعت 11 صبح وارد کشور عزیزمان شدیم. از مرز بازرگان با سواری به ماکو و از اونجا به تبریز و از تبریز با اتوبوس به تهران اومدیم. حدود ساعت 22:00 به تهران رسیدیم و سفرمون تموم شد.
نکات سفر:
- کل سفر ما داخل ترکیه 5 روز و چهار شب بود (یک شب قارص و سه شب ریزه). با توجه به مسافت حدود 570 کیلومتری مرز بازرگان تا شهر ریزه و فاصله مقصد تورها (حدود 200 و 85 کیلومتر) از شهر ریزه بیشتر زمان رو در جاده ها و اتوبوس بودیم (مجموع رفت و برگشت حدود 1700 کیلومتر). بنابراین سفر زمینی حوصله زیادی میخواد.
- شهرها و روستاهای عبوری سفر ما در ترکیه در مسیر اصلی سفر (عکس1) : مسیر رفت :دوغوبایزید، ایغدیر، قارص، اولور، آرتوین، هوپا، پازار و ریزه. مسیر برگشت: ریزه، ترابزون، گوموشانه، ارزروم، آئری و دوغوبایزید.
- با اینکه رفتار مردم ترکیه کاملاً دوستانه بود، مشکل ارتباطی اولین مشکلی هست که ممکنه در سفر به شهرهای کوچک ترکیه به وجود بیاد اگر به زبون ترکی مسلط نباشین. بنابراین توصیه میشه قبل از سفر جمله های کلیدی رو یادداشت کنین یا مترجم کلمات فارسی به ترکی رو روی گوشی همراه نصب کنین. کلا فقط سه نفر دیدیم که کمی زبان انگلیسی بلد بودند.
- زمان برگزاری تورهای شهر ریزه مصادف با تعطیلات آخر هفته ترکیه بود و ممکنه تور روزهای عادی با توجه به حجم درخواست و تعداد مسافران برگزار نشه. ولی با توجه به توریستی تر بودن ترابزون و نزدیکی به شهر ریزه، همه تورهای شهر ریزه از ترابزون هم برگزار میشه.
- شمال ترکیه زمستان های سرد و برفی داره و بهترین فصل سفر بهار و تابستونه.
- نرخ تبدیل دلار به لیر در زمان سفر ما حدود 5.7 بود و قیمت لیر حدود 2020 تومان.
- از ریزه به مقصد ایران تور داشتن که در عکس زیر مشخصه.
عکس 125: تور از ریزه به مقصد ایران
عکس 126: تور ترکیبی از ریزه با گذر از ایران
- کل هزینه خارجی سفر برای هر نفر شامل بلیط رفت و برگشت (۲۵۶ لیر)+ هتل ۴ شب(۲۷۰ لیر)+ دو تور از ریز(۱۴۰ لیر)+ .... در کل حدود ۱۰۰۰ لیر (بدون خرید لباس) + هزینه های سفر داخلی تا مرز بازرگان
- با اینکه دو بار به شمال ترکیه سفر کردم ولی هنوز جاهای دیدنی زیادی هست که ندیدم امیدوارم بتونم باز هم به این شهرهای زیبا و روح نواز سفر کنم.