بوی بهار نارنج، عطر یاس (معرفی و راهنمای گردشگری شیراز) - قسمت 2

4.4
از 29 رای
تقویم ۱۴۰۳ لست‌سکند - جایگاه K - دسکتاپ
بوی بهار نارنج، عطر یاس (معرفی و راهنمای گردشگری شیراز) - قسمت 2
آموزش سفرنامه‌ نویسی
05 اسفند 1394 15:39
37
15.7K

موزه پارس : عمارت هشت ضلعی موسوم به عمارت کلاه فرنگی که در میانه باغ نظر (باغ کوچکی در جنوب ارگ) به دستور کریمخان و برای پذیرائی از میهمانان و انجام مراسم رسمی و جشن اعیاد ساخته شده و آرامگاه او نیز هست در 1315 به موزه تغییر کاربری داد.

یکی از اشیای داخل موزه، قرآن موسوم به 17 من هست که بیش از 40 کیلوگرم وزن دارد. این قرآن در اوایل سده نهم هجری قمری به دست سلطان ابراهیم بن شاهرخ تیموری نوشته شد. این قرآن که ابتدا بر سردر دروازه قرآن در محل تنگ الله اکبر شیراز نگهداری می‌شد، در سال ۱۳۱۶ هجری شمسی به موزه پارس منتقل گردید.

سفرنامه شیراز

موزه پارس (عکس از اینترنت)

 

مقبره ها

مقبره حافظ (حافظیه) : این آرامگاه اولین بار در سال ۸۵۶ ه. ق (1452) حدود ۶۵ سال پس از وفات حافظ شمس‌الدین محمد یغمایی به دستور میرزا ابوالقاسم گورکانی؛ حاکم فارس، با عمارتی گنبدی شکل بر فراز مقبره حافظ بنا گردید و در جلو این عمارت، حوض بزرگی ساخته شد که از آب رکن آباد پر می‌شد.

این آرامگاه به دفعات متعدد مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است و بنای کنونی آن در سال ۱۳۱۵ به کوشش علی اصغر حکمت، با بهره‌گیری از عناصر معماری زندیه و یادمان‌های حافظیه، توسط آندره گدار فرانسوی طراحی شده و با همکاری علی سامی به اجرا در آمد.

حافظیه رو در تمام طول سال میشه دید اما شب‌های دو ماه اول سال این محل مثل بهشت میمونه. بوی بهارنارنج، عطر گل اطلسی، زیبائی گلدان‌های گل کاغذی، آب زلال حوض‌های حیاط، نور پردازی و موزیک سنتی و صد البته حضور حضرت حافظ جَو این فضا رو آسمانی میکنه.

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

حافظیه

 

مقبره سعدی (سعدیه): این مکان در ابتدا خانقاه سعدی بوده که وی اواخر عمرش را در آنجا می‌گذرانده و سپس در همانجا دفن شده‌است. برای اولین بار در قرن هفتم توسط شمس‌الدین محمد صاحب‌دیوانی، مقبره‌ای بر فراز قبر سعدی ساخته شد. در سال ۹۹۸ به حکم یعقوب ذوالقدر، حکمران فارس، خانقاه شیخ ویران گردید و اثری از آن باقی نماند. در سال ۱۱۸۷ ه. ق. به دستور کریمخان زند، بنایی معروف به عمارت ملوکانه بر مزار سعدی بنا گردید. این بنا تا سال ۱۳۲۷ ه. ش. برپا بود تا اینکه در سال ۱۳۲۹ توسط علی‌اصغر حکمت و انجمن آثار ملی ایران، بنای جدیدی به جای ساختمان قدیمی ساخته شد و مراسم افتتاح رسمی آن در اردیبهشت ماه ۱۳۳۱ برگزار گردید.

این بنا با اقتباس از کاخ چهل ستون و تلفیقی از معماری قدیم و جدید ایرانی توسط محسن فروغی ساخته شد.

علاوه بر بنای آرامگاه، در بخش غربی آن و در عمق 10 متری زمین بنائی هشت ضلعی وجود دارد که حوض ماهی نامیده می‌شود و پر از ماهی‌های بزرگ و کوچک است. آب این حوض از آب قناتی که در زیر آرامگاه جریان دارد تامین می‌شود. شستشو در این آب، خصوصا در شب چهارشنبه سوری، جزء اعتقادات قدیم مردم شیراز بوده‌است.

رسم است که هم در این حوض و هم در حوض جلوی آرمگاه مردم برای برآورده شدن حاجاتشان سکه‌ای درون آب می‌اندازند. البته آداب دارد، اول نیت کنید سپس پشت به حوض بایستید و سکه را از بالای سر خود به درون حوض بیاندازید. خوردن فالوده شیرازی در کافی شاپ عمارت حوض ماهی فراموش نشود. فالوده‌‌ها و بستنی‌های محله سعدی از شهرت زیادی برخوردار هستند.

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

مقبره سعدی

 

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

حوض ماهی

 

مقبره خواجوی کرمانی : خواجو جمال‌الدین ابوعطاء محمود بن محمود کرمانی معروف به خواجوی کرمانی در سال ۶۷۹ هجری به دنیا آمد و از بزرگترین شاعران شهر کرمان است، ولی زادگاهش را ترک گفته، به سیر و سیاحت پرداخت و در اواخر عمر در پناه ابواسحاق اینجو در شیراز به سر ‌برد و در همانجا به خاک سپرده شد.

این آرامگاه که در غرب دروازه قرآن قرار گرفته در سال ۱۳۱۵ شمسی با اعتبارات اداره فرهنگ فارس ساخته شده و در 1370 به همت شهرداری شیراز و استانداری فارس، مرمت و بازسازی شد. این محل یکی از تفرجگاه‌های مردم شیراز در شب جمعه و عصر جمعه می باشد.

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

آرامگاه خواجوی کرمانی

 

مساجد، مدارس و زیارتگاه ها :

شاهچراغ و سید میر محمد: حرم مطهر شاهچراغ آرامگاه احمد بن موسی کاظم پسر ارشد امام موسی کاظم (برادر امام رضا (ع)) است که همراه با دیگر برادرش به نام محمد (معروف به سیدمیرمحمد) در شیراز به شهادت رسیده و در همانجا مدفون شده‌اند. این بنا در دوره اتابکان فارس در سده ششم هجری قمری ساخته شده ‌است و گنبد و بارگاه آن دارای کاشی کاری‌ها و آئینه‌کاری‌های زیبایی است.

حیاط شاهچراغ دارای دو در اصلی ورودی است که در سمت جنوب و شمال حرم از زیر دو سر در بزرگ کاشی کاری شده گذشته و وارد حیاطی وسیع می‌شود. حرم شاهچراغ در سمت غرب حیاط و حرم سید میر محمد در سمت شمال شرقی حیاط قرار دارد. غیر از دو در اصلی، دو در فرعی دیگر نیز وجود دارد که یکی به بازار حاجی و دیگر به مسجد جامع عتیق می‌رود.

سید علاالدین حسین : برادر دیگر این امامزادگان حسین بن موسی ملقب به سید علاء الدین حسین نیز در نزدیکی حرم شاهچراغ و در محله آستانه آرمیده است.

سفرنامه شیراز

حرم مطهر شاهچراغ ( عکس از رضا قادری)

 

سفرنامه شیراز

حرم مطهر سید میر محمد

 

سفرنامه شیراز

حرم مطهر سید علاالدین حسین

 

مسجد نصیرالملک : این مسجد یکی از مساجد بسیار زیبا و قدیمی شیراز است که در محله گود عربان و خیابان لطفعلی خان زند واقع شده است. این بنا به دستور میرزا حسن علی خان ملقب به نصیرالملک، که از اعیان و اشراف شیراز بوده، ساخته شده.

معماری آن کار محمد حسن معمار بوده و ساخت آن حدود ۱۲ سال (از سال ۱۲۵۵ تا ۱۲۶۷ خورشیدی) به طول انجامیده است. این مسجد از دیدگاه کاشی‌کاری ارزنده ترین مسجد ایران است و به علت داشتن شیشه‌های رنگی و کاشی‌کاریهای صورتی به مسجد صورتی هم شهرت دارد.

بهترین زمان بازدید از این مسجد و شبستان آن صبح زود است که آفتاب برآمده از شرق از شیشه های رنگی اُرسی های آن به درون شبستان غربی می تابد.

سفرنامه شیراز

مسجد نصیر الملک (عکس از محمد رضا دُمیری گنجی)

 

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

مسجد نصیر الملک

 

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

توریست های ایتالیائی در حال تمرین سجده، البته پشت به محراب

 

مسجد جامع عتیق: کهن ترین و نخستین مسجد شیراز است که به آن مسجد جمعه، مسجد الاقصی، مسجد آدینه و مسجد جامع هم می گویند. این مسجد یکی از عجیب‌ترین مساجد است که بنای زیرین آنرا متعلق به قبل از اسلام می‌دانند. این مسجد در شرق حرم شاهچراغ قرار گرفته و از داخل حیاط شاهچراغ و از طریق بازار نوساز، راهی به آن وجود دارد. گفته می‌شود این مسجد در دوره بیست ساله سلطنت عمر و لیث صفاری در سال ۲۸۱هـ. ق ساخته شده است.

وسط حیاط مسجد دارالمصحف یا خدای خانه یا کعبه ثانی یا بیت المقدس یا دروازه زمان قرار دارد. عمارت خدای خانه برای کاتبان و حافظان قرآن در سال ۷۵۲ هجری قمری در زمان شاه شیخ ابواسحاق اینجو ساخته شد تا در آن به کتابت قرآن بپردازند.

سفرنامه شیراز

مسجد جامع عتیق (خدایخانه)

 

مدرسه خان: مدرسه‌ای تاریخی است که توسط الله‌وردی خان گرجی و پسرش امام قلی خان در شهر شیراز و همزمان با حکومت شاه عباس صفوی ساخته شده است. این مدرسه، هنگام آبادانی یکصد حجره برای اقامت یکصد طلبه داشته است و چهار طرف آن چهار باغ برای تفریح طلاب بوده است.

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

مدرسه خان (عکس ها از اینترنت)

 

خانه های قدیمی

نارنجستان قوام: مجموعه قوام بین سال‌های ۱۲۵۷ و ۱۲۶۷ مقارن با حکومت ناصرالدین شاه قاجار به دستور قوام السلطنه حاکم وقت فارس احداث گردید. این مجموعه از عناصر متعددی تشکیل یافته که عمده ترین این عناصر عبارتند از حمام گچینه، حسینیه قوام، مکتب خانه قوام (خانه عرقیها)، اندرونی قوام (منزل زینت الملک)، بیرونی و دیوانخانه قوام (نارنجستان)، حمام اختصاصی قوام و اصطبل و زنجیرخانه (در حال حاضر از بین رفته است). البته بازارچه‌ای هم در این مجموعه وجود داشته که در اثر احداث خیابان لطفعلی خان زند از بین رفته است.

نارنجستان قوام، بیرونی خانه قوام بوده است که از زیرزمین به اندرونی قوام (خانه زینت الملوک) راه داشته است و از آن برای کارهای دیوانی، اداری و همچنین پذیرایی از مهمان‌ها استفاده می‌کردند. هنوز هم این راه وجود دارد ولی معمولا برای بازدید عموم باز نیست. تزئینات بسیار زیبائی در عمارت اصلی که در ضلع شمالی باغ قراردارد دیده می‌شود. در این باغ لباس محلی هم برای پوشیدن و عکس گرفتن ارائه می شود.

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

نارنجستان قوام

 

خانه زینت الملوک: همانطور که در بالا اشاره شد این خانه اندرونی خانه قوام السلطنه بوده است و به دلیل سکونت خانم زینت‌الملک قوامی، دختر قوام‌الملک چهارم، به این نام معروف شده است. در زیرزمین این بنا موزه مشاهیر فارس همراه با مجسمه‌های مشاهیر فارس برپا شده است که در آن مجسمه‌های مومی مشاهیر به نمایش درآمده‌اند.

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

خانه زینت الملوک

 

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

موزه مشاهیر فارس

 

خانه فروغ الملک: این خانه نیز مربوط به دوره قاجار است و در نزدیکی بقعه بی بی دختران در محله سنگ سیاه واقع شده است. عمارت فروغ الملک در سال 1310 (اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی اول) توسط فروغ الملک قوامی داماد قوام بزرگ، در زمینی به مساحت 1020 متر مربع احداث گردید.

این بنا جهت استفاده مسکونی ساخته شده و شامل پاسدارخانه، آشپزخانه، ‌اسطبل و حمام ‌می‌باشد و دارای دو حیاط جداگانه، عمارت شاه نشین، حوضخانه و … است. این بنا از سال 1381 پس از مرمت و بازسازی در اختیار آقای حسن مشکین فام قرار گرفت و کاربری آن به موزه هنر معاصر فارس تغییر یافت. این موزه اولین موزه خصوصی هنرهای تجسمی ایران است.

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

موزه هنر مشکین فام (خانه فروغ الملک)

 

خانه شاپوری: این خانه متعلق به دوران پهلوی است و در خیابان انوری واقع شده است. این اثر از سالهای ۱۳۱۰ تا ۱۳۱۵ توسط استاد ابوالقاسم مهندسی معمار معروف شیرازی بنا شده و متعلق به عبدالصاحب شاپوری از تاجران بزرگ شیراز بوده ‌است که به تازگی مرمت شده است. این بنا در دو طبقه با زیربنای ۸۴۰ مترمربع و در زمینی به مساحت ۴۶۳۵ مترمربع به سبک معماری قاجاریه بنا شده‌است و جزو اولین بناهایی است که در آن سال‌ها با رویکرد آزادانه به معماری طراحی شده‌است. در حال حاضر کافی شاپ و رستوران در محل این خانه قدیمی برپا گشته است.

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

عمارت شاپوری

 

برنامه پیشنهادی 4 روزه گردش در شیراز:

خوب اول اینکه تو شیراز 2 هفته هم بمونید خسته نمی‌شید اما فکر کنم با یه برنامه‌ریزی دقیق و فشرده بتونید در 4 روز اماکن مهم شهر رو ببینید. حمل و نقل در شیراز بیشتر توسط تاکسی انجام میشه چون مترو هنوز درست و حسابی راه اندازی نشده. کرایه تاکسی نسبت به تهران خیلی کم هست و به راحتی میتونید دربست بگیرید.

سفرنامه شیراز

نقشه منطقه مرکزی شهر

 

روز اول :

فرض رو بر این میذاریم که شما هتلی در اطراف مجموعه زندیه دارید و صبح زود وارد شهر شده‌اید. پس از ورود به هتل اگر به شما اتاق دادند که چه بهتر، اگر هم گفتند ساعت تحویل اتاق 2 بعداز ظهر است ناراحت نباشید چون کلی برنامه داریم. چمدان‌ها را به هتل بسپارید و به سمت میدان شهرداری حرکت کنید. از میدان به سمت شرق خیابان سنگ فرشی است که به مجموعه زندیه ختم می‌شود. اگر صبحانه خورده‌اید ابتدا خودتان را به صرف یک فالوده شیرازی با آبلیمو یا آلبالو در خیابان پشت ارگ (شمال ارگ) مهمان کنید و هرچی سوغاتی لازم دارید بخرید که دیگه وقت ندارید.

سپس وارد ارگ کریمخان شوید و از فضای زیبای باغ، اتاق‌های مختلف و حمام زیبای آن بازدید کنید. پس از خروج از ارگ در میدان ارگ کمی استراحت کنید و چند عکس یادگاری با برج و باروی قلعه بگیرید. اگر هنوز فرصت بود از موزه پارس (باغ نظر) در ضلع جنوبی ارگ کریمخان بازدید کنید. بازم وقت زیاد اومد ؟ خوب الان وقت یه ناهار خوشمزه ایرانی است.

کمی به سمت شرق، پس از گذر از خیابان طالقانی به خیابان مسجد وکیل می‌رسید. در ابتدای خیابان و ضلع غربی آن رستوران سنتی شرزه قرارگرفته که در زیرزمین پاساژی واقع شده است. این رستوران قدیمی یکی از بهترین رستوران‌های شیراز بوده و هست. سالاد بار بسیار مفصلی دارد و غذاهای ایرانی لذیذ با قیمت‌های تقریباً متوسط و رو به بالا در آن سرو می شود.

پس از صرف ناهار می‌توانید یک بازدید کوتاه از مسجد وکیل داشته باشید و سپس برای تحویل اتاق به هتل رفته و استراحت کنید. در این رستوران شبها موسیقی زنده اجرا می شود.

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

رستوران سنتی شرزه

 

نکته قابل ذکر این است که معمولاً همه مغازه‌ها و کلاً نصف بیشتر شهر از ساعت 2 ظهر تا 4 بعد از ظهر تعطیل هستند و برای ناهار و نماز به منزل می‌روند. خوبی شهر کوچک اینه دیگه. بهتر است شما هم مانند اهالی این زمان از روز را برای فرار از تابش سوزان آفتاب و تجدید قوا در هتل مانده و استراحت کنید.

بعد از ظهر با گرفتن یک تاکسی به آرامگاه سعدی بروید و از مقبره این شاعر پرآوازه و همچنین حوض ماهی آن دیدن کنید. سپس توقف کوتاهی در باغ دلگشا داشته باشید و هنگام غروب آفتاب خود را به حافظیه برسانید. غروب و پاسی از شب را در فضای عطرآگین حافظیه بگذرانید و فال حافظ بگیرید و اگر دیوان حافظ دارید حافظ بخوانید. در اطراف مقبره و میان درختان نارنج بچرخید و از فضای دل انگیزش لذت ببرید.

قبل از بازگشت به هتل با تاکسی و طی مسافت کوتاهی به دروازه قرآن بروید و از مقبره خواجوی کرمانی که نورپردازی زیبائی در شب دارد دیدن کنید. می‌توانید شام را در مجموعه رستوران‌های مجلل هفت خوان صرف کنید (کمی بالاتر از فلکه اطلسی در بلوار قرآن) و یا اگر اهل شام نیستید با خوردن یک کاسه آش در نزدیکی دروازه قرآن شب را به خوشی به اتمام رسانید.

مجموعه رستوران‌های هفت خوان دارای چندین رستوران است. طبقه زیرهمکف رستوران سنتی است، طبقه همکف رستوران بوفه و منوی باز ، طبقه اول فست فود ، طبقه دوم کافی شاپ و رستوران نوفل و طبقه سوم بر روی پشت بام رستوران گرسیوز با نمای شهر شیراز قرار گرفته است.

سفرنامه شیراز

مجموعه رستوران های هفت خوان

 

سفرنامه شیراز

طبقه زیرهمکف رستوران هفت خوان

 

سفرنامه شیراز

طبقه همکف

 

سفرنامه شیراز

طبقه اول

 

سفرنامه شیراز

طبقه دوم (رستوران نوفل)

 

سفرنامه شیراز

طبقه سوم

 

سفرنامه شیراز

کافی شاپ مجموعه

 

روز دوم:

به نظرم بهتر است که با هماهنگی قبلی با پذیرش هتل تورهای روزانه تخت جمشید، نقش رستم و پاسارگاد رو رزرو کنید و اگر مایل باشید هم می‌توانید از شیراز تاکسی دربست بگیرید که باید بر سر مبلغ کرایه با راننده به تفاهم برسید.

کلاً شیرازی‌ها خونگرم و مهمان نواز هستند و مطمئناً می‌توانید به سهولت گزینه مناسب را بیابید. خوب امروز صبح تا بعد از ظهر را به بازدید از آثار ثبت جهانی شده تخت جمشید و پاسارگاد می‌گذرانیم. از شیراز تا تخت جمشید حدود 45 تا 1 ساعت در راه هستید و پس از رسیدن به محل حدود 1 تا 2 ساعت وقت لازم دارید تا به سرعت همه قسمت‌های مجموعه را بازدید کنید. همراه داشتن کرم ضدآفتاب و نقاب یا عینک آفتابی از واجبات است چون آفتاب شیراز بسیار سوزان است (شیراز و میگن نازه واسه آفتاب جِنگِش).

پس از بازدید تخت جمشید ناهار را در رستوران تخت طاووس که در میانه راه تخت جمشید به نقش رستم واقع شده میل کرده و به نقش رستم بروید. حدود نیم ساعت برای بازدید نقش رستم کافی است. اکنون نوبت مجموعه بزرگ پاسارگاد است که اولین و مهمترین قسمت آن مقبره کوروش کبیر است. دیگه دیدن بقیه قسمت‌ها به توان شما و زمان باقی مانده تا غروب آفتاب بستگی دارد.

پس از بازگشت به شهر اگر توانی برایتان باقی مانده بود، پس از استراحت کوتاهی در هتل به باغ ارم بروید و در فضای سرسبز و زیبای باغ لختی بیاسائید. پس از باغ به سمت فلکه گاز که یکی از مشهورترین میادین شهر است رفته و پس از دیدن نماد شرکت ملی گاز که همواره گاز خروجی آن مشتعل است از خیابان ابریشمی به سمت تپه تلوزیون بروید و در مقابل بابابستنی توقف کنید. یک بستنی قیفی اساسی بخورید که یکی از بهترین بستنی‌های شهر شیراز است.

برای صرف شام می‌توانید از فست فودهای اطراف فلکه گاز استفاده کنید. یا با صرف کمی هزینه بیشتر به یک مجموعه رستوران زیبا به نام راز در خیابان قصر الدشت بروید. این مجموعه رستوران در بلوار شاهد (ضلع جنوبی رودخانه خشک) قرار گرفته است. قیمت غذاهای اصلی آن از 26 هزار تومان به بالاست.

سفرنامه شیراز

سفرنامه شیراز

مجموعه رستوران های باغ راز

 

روز سوم :

خوب وقت گردش در بازار وکیل است. بازاری بسیار بسیار زیبا با کُلی فروشنده‌های پیر گوگولی و مهربون که دیدنش از اهم واجبات است. پر رفت و آمدترین راسته بازار که از نظر من زیبا و رنگارنگ‌ترین راسته آن نیز هست، راسته بزازان یا پارچه فروش‌هاست. از همان میدان شهرداری که به سمت شرق بروید، پس از گذر از خیابان طالقانی و کوچه مسجد وکیل به ورودی این راسته می‌رسید. راسته را تا انتها ادامه دهید و اگر پارچه خواستید تهیه کنید.

انواع سوغاتی رو هم می‌تونید بخرید اما الویت خرید سوغاتی با ضلع شمالی ارگ هست. در انتهای این راسته از درب بزرگی خارج شده و به سمت چپ بپیچید تا اون فالوده فروشی معروف را در ابتدای ورودی سرای مشیر (که قبلاً توضیح دادم) پیدا کنید.

بعد از صرف فالوده یا عرقیجات معطر وارد سرای مشیر شوید. اینجا هم برای خرید سوغاتی‌های غیرخوراکی بسیار مناسب هست البته چانه زدن فراموش نشه. پس از دیدن بازار اگر مسجد وکیل را قبلاً دیده‌اید که هیچ، اگر نه که مسجد و حمام وکیل را ببینید. برای صرف ناهار امروز به کافه رستوران قوام بروید و یک کلم پلوی شیرازی، کوفته سبزی یا کوفته هلو بخورید و لذت ببرید. این رستوران در خیابان رودکی نزدیک خیابان فردوسی قرار گرفته است. همچنین می‌توانید برای ناهار به مجموعه رستوران‌های هفت خوان بروید که خوب متناسب با کیفیت بالاش، قیمت خیلی بالائی هم دارد.

باز برای خواب شیرین ظهر از نوع شیرازیش و تجدید قوا به هتل باز می‌گردیم. بعد از ظهر با تاکسی به باغ عفیف آباد بروید. از فضای باغ و موزه نظامی آن دیدن کنید. پس از باغ در خیابان زیبای عفیف آباد قدم بزنید و از مجتمع‌های تجاری ستاره فارس و حافظ نیز دیدن کنید.

برای صرف شام می‌توانید در رستوران‌های خیابان عفیف آباد شام میل کنید مثل رستوران زیبای نمک (رستورانی است که تماما از نمک ساخته شده در خیابان عفیف آباد نبش کوچه 18) و یا به خیابان ستارخان بروید که پر است از انواع رستوران‌های خوب و انواع فست فود. پس از صرف شام اگر خواستید چند قدمی پیاده روی کنید و از هوای خوب بهاری شیراز لذت ببرید بهترین مکان بلوار چمران است که از قدم زدن در آن خسته نخواهید شد.

روز چهارم:

صبح خیلی زود پس از صرف صبحانه به سوی خیابان لطفعلی خان زند حرکت کنید. ابتدا مسجد نصیرالملک را ببینید که شبستان غربی آن بهترین نور آفتاب را در صبح دارد. سپس به مسجد خان در همان نزدیکی رفته و بعد از آن از نارنجستان قوام و خانه زینت‌الملوک در مجاورت یکدیگر دیدن کنید. همه این اماکن به هم نزدیک هستند و پیاده قابل دسترسی می‌باشند. سپس به سه راه نمازی بروید و وارد محله سنگ سیاه شوید، پس از عبور از هتل نیایش و بقعه بی‌بی دختران، به کمک تابلوهای راهنما خانه فروغ الملک یا موزه هنر مشکین فام را بیابید. مقصد بعدی حرم مطهر شاهچراغ است. بهتر است برای حفظ بهداشت، خانمها یک چادر به همراه خود داشته باشند. از این مکان روحانی بازدید کنید و اگر توانستید سری هم به مسجد عتیق بزنید و سپس برای صرف ناهار به سه راه نمازی برگشته و در طبقه زیرین هتل سعید (مهمانپذیر سعید) به رستوران سنتی "کته ماس" بروید.

مجدداً وقت استراحت ظهر است و خواب نیمروز. بعد از ظهر به خیابان انوری رفته و خانه زیبای شاپوری را ببینید و در کافی شاپ آن یک چای غلیظ با بهارنارنج بنوشید و سپس به باغ جهان نما بروید و کمی به خود استراحت دهید. به نظرم بهترین اختتامیه برای این تور 4 روزه ، بازگشتن به حافظیه و مدهوش شدن در فضای عطرآگین و روحانی آن است.

امیدوارم بتوانید از اطلاعاتی که ارائه کردم نهایت استفاده را ببرید. حتماً توصیه می‌کنم که نقشه شهر را از نزدیک ترین دکه روزنامه فروشی یا کتاب فروشی تهیه کنید. می‌توانید برنامه را به میل خودتان و توانایی جسمیتان تغییر دهید یا مقداری از آن را فاکتور بگیرید.

حتماً غذاهای شیرازی را که به اختصار در زیر توضیح می‌دهم امتحان کنید. یکی از موارد جالب وجود تعداد بسیار بسیار زیاد آشپزخانه‌هائی است که غذای بیرون بر ارائه می‌دهند. اگر نخواستید رستوران بروید می‌توانید از این آشپزخانه‌ها خرید کرده و در هتل میل نمائید.

انواع غذاهای شیرازی :

آش سبزی به عنوان صبحانه: که در متن در خصوصش توضیح دادم

سفرنامه شیراز

آش سبزی

 

کلم پلو : این کلم پلو بر خلاف کلم پلوی تهرانی‌ها که قرمز رنگه، سبز رنگ هست و با کلم سر (کلم قمری) و سبزیجات معطر مثل ریحان و ترخان پخته می‌شود ، کُلی هم کوفته قلقلی ریزه داره که حسابی خوشمزه‌اش میکنه.

سفرنامه شیراز

کلم پلو شیرازی با کوفته ریزه (کوفته قلقلی) و سالاد شیرازی

 

لوبیا پلوی شیرازی: این لوبیا پلو هم سبز هست و سبزی آن شوید است که همراه با لوبیای چشم بلبلی ریز (نوع ریز این لوبیا بیشتر در شیراز عرضه می‌شود) طبخ می‌شود.

سفرنامه شیراز

لوبیاپلوی شیرازی (شوید لوبیا)

 

کوفته سبزی: کوفته‌ای است سبز رنگ و خوشمزه از برنج، لپه و گوشت که سبزی آن بیشتر از گشنیز، تره و جعفری تشکیل شده است.

سفرنامه شیراز

کوفته سبزی

 

کوفته هلو: نمی دونم چرا اسمش هلو هست اما هیچ ربطی به هلو ندارد و از برنج و گوشت و هویج درست می‌شود و البته ما مقدار قابل توجهی رب انار هم اضافه میکنیم اما مثل اینکه تو اصلش رب انار نیست !!!

سفرنامه شیراز

کوفته هلو

 

کتلت : کتلت شیرازی با سیب زمینی پخته تهیه می‌شود و مثل فست فود مغازه کتلت فروشی هم داریم. شکر پلو : تقریباً همان شیرین پلوی تهرانی هاست اما بسیار شیرین‌تر و زعفرانی‌تر و خوشمزه‌تر است و معمولاً در مراسم عروسی سرو می‌شود. در شیراز این پلو را به جای مرغ با خورشت قیمه می‌خورند.

سفرنامه شیراز

شکر پلو با قیمه

 

حلوای کاسه: دسری بسیار خوشمزه و البته بسیار شیرین است که می‌توانید از شیرینی فروشی‌ها هم تهیه کنید (بهترین حلوای کاسه را قنادی رضا در خیابان باغشاه ارائه می‌دهد).

سفرنامه شیراز

حلوای کاسه

 

نکته مهم دیگه خرید سوغاتی است. انواع صنایع دستی مثل خاتم‌کاری، مینا‌کاری، انواع گبه و گلیم و مجسمه‌های هخامنشی رو می‌توانید از بازار وکیل و سرای مشیر تهیه کنید. برای خرید مسقطی (سوغات مشهور کازرون و لارستان) و همچنین نقل‌های بیدمشک و بهار نارنج می‌تونید از مغازه‌های پشت ارگ کریمخان استفاده کنید. ضمناً شیرینی مخصوص شیراز کلوچه-مسقطی نام داره. این شیرینی از دو قسمت کلوچه و مسقطی تشکیل شده که باید با هم بخوریدشون.

کامتون شیرین و سفر خوش.

سفرنامه شیراز

نقل بیدمشک

 

سفرنامه شیراز

کلوچه و مسقطی شیرازی

 

نویسنده: پرستو عطرسائی