این بار سفری داشتم به سمت قائم شهر و بهشهر و علت خاص بودن این سفر اینجاست که معمولا سفرهای شمال سفرهای ریلکسی و خوشگذرانی است ولی هدف سفر ما تقریبا تاریخی و باستانی بود. طبق برنامه ریزی ها و تحقیقاتی که در مورد جاذبه های گردشگری مقصد سفر کردیم یک روز چهارشنبه در ماه خرداد بعد از ساعت کاری حدود 8 شب به سمت قائم شهر حرکت کردیم . به علت ترافیک سنگین تهران حدود ساعت 10 شب تونستیم وارد جاده فیروزکوه بشیم و تقریبا حدود 2.30 بامداد به محل اقامتمون که منزل یکی از همسفران بود رسیدیم . خونه ای در یکی از شهرک های قائم شهر که با لطف خانواده این دوست مهربون در اختیارمون گذاشته شد.
روز اول:
صبح بعد از صرف صبحانه ما چهار همسفر خانم راهی بهشهر شدیم . اولین مقصد بازدید از غارهای هوتوو و کمربند بود که برای رسیدن به آن محل حدود 70 کیلومتر از قائم شهر فاصله گرفتیم . بعد از روستای رستم کلا ، به روستا تروجن یا شهید آباد رسیدیم و با راهنمایی اهالی محلی به پارکینگ محوطه باستانی غارها رفتیم. بعد از پارک ماشین از مسیر مشخص شده به سمت ورودی غار ها پیاده روی کردیم . در محوطه درختان انار روییده اند. و فضای زیبایی رو ایجاد کرده اند. پس از طی مسیر ابتدا به دهانه بالایی غار هوتوو رسیدیم و امکان ورود به این غار از این دهانه امکان پذیر نیست با ادامه مسیر به سمت دهانه پایینی غار هدایت شدیم.
/
دهانه ورودی بالایی غار هوتوو
نمای غار از دھانه بالایی
فضای داخل غار هوتوو
محوطه بیرونی غار ھوتوو
فضای داخل غار هوتوو
فضای خارجی غار
در واقع این غار دارای دو ورودی در ارتفاع های مختلف است به طوریکه از بیرون دو طبقه به نظر می رسد. سوراخی درسقف دهانه بالایی نیز به چشم می خورد. که مثل هواکش به نظر می رسد.
فضای خارجی غار
غار کمربند نیز در فاصله تقریبا 50 متری غار هوتوو واقع شده است و این دو غار رو جفت یکدیگر می نامند زیرا اشیاء یافت شده در این دو غار مکمل هم هستند.
طبق گفته های لیدر محوطه قدمت این غارها به 70000 سال و قدمت اسکلت های انسان کشف شده در غار به 7000 سال پیش می رسد و از قدیمی ترین فسیل های کشف شده از انسان در جهان می باشند. اسکت های کشف شده به Hotuman مشهور هستند و علت نامگذاری غار هوتوو نیز همین می باشد.
با توجه به صحبت های لیدر، روایت است که نبرد رستم با دیو سپید در این غار اتفاق افتاده است.و به علت قدمت ماقبل تاریخ این غار حتی روایتی محلی از اقامت حضرت آدم در این غار حکایت می کند.
اشیاء یافت شده در این غارها نیز به دوره پارینه سنگی بر می گردد.
غار کمربند
بازدید از این مجموعه رایگان است. و فقط مبلغ 2000 تومان بابت پارکینگ دریافت شد.
پس از بازدید از غارها به سمت جنگل و دریاچه عباس آباد بهشهر روانه شدیم. پس از حرکت در مسیر جنگلی بسیار زیبا به دریاچه و فضای تفریحی و گردشگری ایجاد شده در اطراف رسیدیم. بعد از پرس و جو از افراد در مورد کیفیت غذای به این نتیجه رسیدیم که برای ناهار رستوران جهانگردی رو انتخاب کنیم.
کیفیت غذای رستوران خوب بود ولی یک مقداری قیمت بالایی داست. هزینه غذا برای هر نفر حدود 45000 تومان شد و بعد از ناهار مشغول پیاده روی در اطراف دریاچه شدیم .
کباب ترش
بقایای تاریخی کاخ عباس آباد که مربوط به دوره شاه عباس می باشد هنوز در اطراف دریاچه به چشم می آیند مانند برج و بارو ها . همچنین باقیمانده کاخی که در وسط دریاچه ساخته شده است در فصلی که سطح آب پایین است دیده می شود. این بنای به جای مانده دارای ساختاری چهار طاقی است و در گذشته و در هنگام آبگیری سد که سطح آب دریاچه بالا می آمده است توسط پلی به خشکی متصل می شده است.
از کنار دریاچه قایق پدالی کرایه کردیم و نیم ساعت دور تادور دریاچه رو گشت زدیم. هزینه کرایه قایق چهار نفره 18000 تومان می باشد.
دریاچه عباس آباد بهشهر
لازم به ذکر است که فضای جنگلی اطراف دریاچه نیز محل مناسبی برای قدم زنی و پیک نیک است و بعضی افراد و خانواده ها مثل ما وقت گذرانی در جنگل را به کنار دریاچه ترجیح میدهند.
حوالی ساعت 5 بعد از ظهر به سمت روستای رستم کلا که در دو کیلومتری شمال غربی بهشهر قرار دارد حرکت کردیم.
مقصد ما محوطه باستانی گوهر تپه بود.قدمت این محوطه نیز به پیش از تاریخ باز می گردد. این تپه در سال 1379 و در پی بررسی های تیم باستان شناسی به سرپرستی علی ماهفروزی مورد تحقیق و مطالعات مقدماتی قرار گرفته است. در بررسی های اولیه در این تپه مقادیر قابل توجهی سفال، ابزار و مصنوعات سنگی ، شیشه و جوش گرد آوری شده است. همچنین بخشی از معماری مجموعه نیز مشخص شد.
ورودی محوطه باستانی گوهر تپه
بیشترین حجم کاوش های باستان شناسی در این مجموعه بر روی شیب شرقی پشته ششم صورت گرفته که با ایجاد پوشش حفاظتی برای بازدید گردشگران نگهداری شده است.
محوطه گوهر تپه ساختاری پلکانی دارد به طوریکه به واسطه پلکان ها به قطعات مختلفی تقسیم شده است. گفته می شود که هر طبقه نشان دهنده یک دوره از زمان می باشد. و طبقات پایین تر قدمت بیشتری دارند.آثار روستا نشینی و شهر نشینی در طبقات گوهر تپه به چشم می خورند.
در حال حاضر گوهر تپه با وسعتی بیش از 50 هکتار به عنوان یکی از مهمترین و بزرگترین مکانهای آغاز شهرنشینی در قسمت جنوب و جنوب شرقی دریای خزر مورد توجه باستان شناسان داخلی و بین المللی قرار دارد.
آثار بقایای به جای مانده در گوهرتپه
فضای پیرامون محوطه باستانی
غروب آفتاب در گوهر تپه
گوهر تپه در واقع یک موزه رو باز است و هزینه ورودی موزه مبلغ 2500 تومان می باشد.
پس از بازدید از این مکان بسیار قدیمی به سمت قائم شهر حرکت کردیم. سر راه سری هم به بازار تره بار شهر زدیم و بعد از گشت زنی و دیدن مغازه های مختلف و خوردن بستنی نعمت به خونه برگشتیم.
روز دوم:
صبح حدود ساعت 10 به سمت بابل حرکت کردیم . مقصدمون امامزاده شیخ موسی واقع در بخش بند پی شرقی بابل بود که با فاصله ای حدود 60 کیلومتر از بابل در ارتفاعات جنگلی به همین نام قرار دارد .
مسیر جنگلی تقریبا دست نخورده و بسیار زیبا که شباهت به جنگل های منطقه بی نظیر سواد کوه دارد. بعد از فضای جنگلی و پوشیده از درختان به فضای مرتعی و چراگاه ها و بعد از اون به روستایی رسیدیم که امامزاده شیخ موسی در نقطه بالای آن قرار دارد. به علت تعطیلی افراد زیادی از شهرهای اطراف و به ویژه خود سکنه روستا برای زیارت و گذران وقت به امام زاده و فضای اطراف اومده بودند.
در واقع این منطقه با جذابیت مناظر جنگلی، ییلاقی و کوهستانی و وجود امامزاده شیخ موسی و امام زاده دیگری در پایین دست افراد زیادی را به سمت خود می کشاند.
مراتع بالادست جنگل شیخ موسی
روستای شیخ موسی
امام زاده شیخ موسی
در مسیر برگشت هم توقف کوتاهی کردیم و بین تخته سنگها و درختها چای نوشیدیم.
طی این مسیر از بابل و برگشت آن تا حدود ساعت 5 عصر طول کشید.بعد از استراحتی کوتاه برای صرف ناهار و شام به صورت یکجا به رستوران اکبر جوجه آمل رفتیم. کیفیت عالی غذا و قیمت مناسب رنج گرسنگی رو از یادمون برد. هزینه غذای برای هر نفر حدود 20000 تومان شد.
رستوران اکبر جوجه
سپس به سمت بابلسر حرکت کردیم که در میانه راه بر در اثر خرابی ماشین و نیاز به تعمیر به خونه برگشتیم و تا فردا عصر منتظر تعمیر ماشین موندیم. زیرا به دلیل تعطیلی تعمیرگاهها بسته بودن و زمان زیادی طول کشید تا بتونیم ماشین رو تعمیر کنیم.
در واقع عصر روز سوم تونستیم به سمت تهران برگردیم و ترافیک نه چندان طولانی رو تحمل کردیم .انتخاب ما برای شام رستوران شبنم در فیروزکوه بود وغذای ته چین فیروزکوهی این رستوران کیفیت مطلوبی داشت . هزینه غذا برای هر نفر حدود 25000 شد. و بعد بدون توقف به سوی تهران حرکت کردیم.
ته چین فیروزکوهی
من و دوستانم به علاقه مندان به سفر و گردشگری و آثار باستانی توصیه می کنیم که حتما از غارهای هوتوو و کمربند بهشهر و نیز محوطه باستانی گوهر تپه دیدن کنید.
- نکته ای که در بازدید از اکثر اماکن باستانی و تاریخی به چشم می خوره ، یادگاری ها و دست نوشته های افراد مختلف هست که اسمشون رو با وسایل نوک تیز یا رنگ روی دیوار بناها یا آثار می نویسن. البته فکر میکنم بیشتر این موارد مربوط به سالیان پیش هست که افراد از سطح آگاهی کمتری در خصوص حفظ و حراست از میراث فرهنگی برخودار بودند. به امید آنکه شاهد دلسوزی و افزایش دانش مردم و به ویژه افراد محلی نسبت به نگهداری و حفظ آثار تاریخی و طبیعی باشیم.