ماه شهریور انگار آخرین فرصت برای لذت بردن از تابستان و ذخیره کردن انرژی برای ماههای پاییز و زمستان است. تعطیلات شهریور 1401 فرصتهای آخر سفر استفاده از تعطیلات تابستان است که میتوانید به بهترین شکل از آن بهره ببرید. تعداد تعطیلیهای این ماه، مانند
یونسکو به عنوان سازمانی آموزشی، علمی و فرهنگی سعی دارد با همکاریهای بینالمللی میان کشورها در حوزههای آموزش، علوم و فرهنگ صلح ایجاد کند. همچنین تلاش میکند برنامههایش در راستای توسعه پایدار باشد تا برای آیندگان هم محفوظ بماند. امّا درباره شهر خلاق یونسکو میدانید؟ احتمالا
در شهر سنندج و در بلوار خسرو آبادی عمارتی قرار دارد که در نوع خود بی نظیر است. مجموعه عمارت و باغ خسروآباد شاخصترین بنای استان کردستان محسوب می گردد که به عنوان مقر حکومت والیان اردلان مورد استفاده قرار می گرفت. در بخش ایرانگردی
در چهل قاعده شمس تبریزی وقتی به قاعده دهم میرسیم سخنی زیبا به میان میاید جناب شمس میفرماید: به هر سو که میخواهی شرق، غرب، شمال یا جنوب برو اما هر سفری که آغاز میکنی سیاحتی به درون خود بدان! آنکه به درون خود سفر
روستاهای مسیر: نجار، داریان، هجیج، نوین، سلین، بلبر مقدمه سلام. من رضوان هستم یک دختر اهل سفر و طبیعتگرد و البته تورلیدر طبیعتگردی . سفرهای زیادی می رم. هر هفته سفرم و دور ایران می گردم. اولین سفرنامه ای که می خوام بنویسم مربوط به سفر هفت
میگویند هر کس نان دلش را میخورد! تا قبل از این سفر درستی یا نادرستی این جمله اصلاً برایم مهم نبود اما در این سفر مردمانی را دیدم دریادل و آنقدر مهربان و خونگرم که با خود گفتم اگر نانی هم از دل قسمت کسی
شهر سنندج را قبلا در اوایل دوره جنگ در سال 60 دیده بودم . این بار در سال 98 نیز این شهر را دیدم . در سال 60 ، در خیابان های سنندج که راه می رفتی ، همه جا دختران و زنان بلند قامت و زیباروی کرد را با لباس های بسیار زیبای محلی می دیدی ولی متاسفانه اکنون استفاده از پوشش محلی در سنندج نیز مانند بقیه شهرهای بزرگ، تقریبا منسوخ شده است .
با جمعی از دوستان و در روز پایان سفر چهار روزه مان به منطقه اورامانات کردستان ، چند ساعتی را در شهر سنندج طی کردیم . دوستان ترجیح دادند این زمان را در بازار پوشاک تاناکورا که در نزدیکی میدان کارگر سنندج قرار گرفته طی کنند ولی من گشتی در خیابان های سنندج زدم که حاصل ان تصاویری بود که از مسجد جامع ( مسجد دارالاحسان ) و خانه مشیر دیوان و خانقاه خورشید لقا خانم گرفتم .
سنندج مرکز استان کردستان در غرب ایران و دومین شهر کردنشین کشور از نظر اندازه و بزرگی است.
این شهر در میان کوه های آبیدر و رشته کوه های زاگرس قرار گرفته است. آب و هوای سنندج در فصول سرد سرد است اما در فصول گرم معتدل است. نام قدیم این شهر، سنه دژ بوده است. زبان مردم سنندج کردی، مذهب آنان تسنن و پوشش اکثریت مردم لباس کردی سورانی است. آثار و ابنیه تاریخی بسیاری در این شهر تاریخی وجود دارند. این شهر از سمت شمال با شهرستان دیواندره، از سمت شرق با شهرستان قروه، از غرب با شهرستان مریوان و از سمت جنوب با شهرستان کامیاران هم مرز است. از جاذبه های تاریخی شهر سنندج میتوان به مسجد جامع سنندج، عمارت خسروآباد، موزه سنندج، عمارت مشیر دیوان،عمارت وکیل الملک، حمام شیشه، حمام خان، پل قشلاق و... اشاره کرد. همچنین پارک آبیدر در دامنه کوه آبیدر از تفرجگاه های زیبای سنندج است که بر بالای آن تمام شهر دیده میشود و بزرگترین سینمای روباز جهان در این پارک ساخته شده. بازار سنندج یک بازار رنگارنگ با الگوی قسمت پشتی میدان نقش جهان در زمان صفویه ساخته شده است. بازار استوک یا تاناکورای سنندج هم معروف است و انواع کالاها ( پوشاک،کفش و لوازم خانگی) در آن یافت میشود.
من یک بار در اردیبهشت 88 و بار دیگر در آبان 97 در سنندج بودم. با این که شهر از نظر ساختمان سازی در حد و اندازه بیشتر مراکز استان های کشور نیست. ولی فرهنگ و اصالت مردمان این شهر نظرم را جلب کرد. من از پارک آبیدر و خانه کرد دیدن کردم و خوشم آمد. گشت و گذار در بازار و دیدن پارچه های رنگارنگ و نفیس آن هم برایم تفریح خوبی بود.گرچه بخاطر گران بودن ، فقط یک پارچه پیراهنی نخی به قیمت هر متر 20 هزار تومان خریدم. در یک رستوران سنتی نزدیک خانه کرد ، دلمه برگ انگور خوردم. خوب بود. نان سنتی که با برگ پیازچه و روغن محلی(کلانه) را هم دوست داشتم. از بازار عطاری ها هم ترخینه و سبزی خشک معطر تهیه کردم. از نظر من کردها مردمی خوش مشرب و خوش خوراک هستند. اردیبهشت ماه فصل خوبی برای رفتن به سنندج است و می توانید از آب و هوای خنک و مطبوع و دیدن گل های رنگارنگ بویژه شقایق های قرمز و درشت آن لذت ببرید.
اگر قصد داشتید از نزدیک با آداب و رسوم و زندگی مردم کرد نشین ایران آشنا شوید سنندج گزینه مناسبی برای شما خواهد بود. سنندج بزرگترین شهر کرد نشین ایران است. در خیابان ها و بازارهایش که قدم بزنید از هر
طرف نوای کردی به گوش می رسد و خوشبختانه از جمله اقوامی هستند که به لباس سنتی خودشان وابستگی خاصی دارند و زنان و مردان همچنان در خیابان ملبس به لباس زیبای کردی هستند.
سنندج شهری است پر از جاذبه تاریخ و طبیعی. در خود شهر عمارت های تاریخی زیادی وجود دارد که به خوبی مرمت شده اند مانند عمارت خسرو، حمام خان، عمارت آصف (خانه کرد)، عمارت وکیل، پارک آبیدر، مشیر دیوان، عمارت سالار سعید و بسیاری از عمارت های دیگر.
طبیعت زیبای اطراف سنندج به ویژه جنگل های اطراف شهر محیط مطبوعی را برای گشت و گزار فراهم کرده اند. سنندج شهر توریست پذیری است و امکانات اقامتی خوبی دارد. در کنار هتل های شادی، پارسیان، اورامان و آبیدر، در اطراف شهر اقامتگاه های بومگردی همچون واران، تیشک، روژ و نشتیمان قرار دارد. .
سنندج یک فرودگاه دارد که البته به جز تهران پروازهای زیادی ندارد. سوغات شهرهای کرد نشین هم که مشخص است: نان برنجی و کاک! اما توصیه می کنم نان کلانه هم امتحان کنید. کلانه نانی است که درون خمیر آن از سبزیجاتی تازه به خصوص پیازچه استفاده می کنند و بعد آن را می پزند. در کنار این موارد و صنایع دستی مانند گیوه، سنندج به ساخت دف های زیبا مشهور است. در تعدادی از خانه های تاریخی کارگاه های ساخت دف وجود دارد که دیدن کار استادکارانشان خالی از لطف نخواهد بود.
معمولا یادمان می رود چیزی در مورد شهرهایی که در آنها زندگی کرده ایم یا می کنیم بنویسیم ! سنندج از مرکز و بزرگ ترین شهر استان کردستان و پس از کرمانشاه دومین شهر پرجمعیت کردنشین ایران است. سنندج پایتخت هنری کردستان نیز محسوب می شود و از لحاظ هنری با فاصله از دیگر شهرهای کورد نشین در پیش است. تقریبا اغلب سمینارها و کنگره ها و کنسرت های مهم هنری در این شهر برگزار می شود. این شهر پر از عمارت های تاریخی و زیبا است که امروزه تعدادی از آنها در حال بازسازی و مرمت و عده ای نیز برای بازدید عموم آزاد هستند. عمده جاذبه های تاریخی داخل شهر سنندج را می توان این مکان ها نام برد که در لیست حتما باید دید قرار دهید: عمارت آصف یا خانه کورد که از امروزه موزه مردم شناسی کردستان نیز است. عمارت سالارسعید که امروزه موزه سنندج است. عمارت و کوچه خسروآباد، عمارت مشیردیوان. در گردش در شهر به احتمال زیاد عمارت وکیل را هم خواهید دید که این عمارت کماکان منزل شخصی است و کتربرد مسکونی دارد لطفا تقاضای بازدید نکنید اونجا مردم زندگی می کنند !!
بازار تاریخی سنندج هم بخش های مختلفی دارد که مانند دیگر بازارهای تاریخی شهرهای دیگر ایران است.
میدان آزادی که بین مردم بومی به میدان اقبال شهرت دارد مرکز شهر است و در سنندج همه چیز بالاخره به میدان اقبال ختم می شود. همین مساله باعث بروز پدیده شوم ترافیک در خیابان های منتهی به این میدان است که در گردش های شهری تان در نظر داشته باشید که در ساعات پیک رفت و آمد کمتر از این میدان و خیابان های اطراف تردد کنید. البته حتما این میدان زیبا و بزرگ را ببینید چون از زیباترین مجسمه های کشور در میانه ان قرار داردکه اثر استاد هادی ضیاالدینی است که از بهترین مجسمه سازان واقعا می توان گفت ایران است. لازم به ذکر است که کارگاه این استاد گران قدر در محوطه عمارت خسروآباد قرار دارد که میتوانید در بازدید از عمارت خسروآباد در کارگاه ایشان نیز بازدید کنید.
مشهورترین پارک شهر سنندج پارک جنگلی و کوه آبیدر است، این پارک در غرب شهر سنندج قرار گرفته است و کوه آبیدر به نوعی نماد و هویت شهر محسوب می شود، از تمامی ورودی های شهر که به سنندج بیایید اولین چیزی که خواهید دید کوه آبیدر است. پارک وسیع و بزرگی است که میتواند میزبان بسیار خوبی در شب های تابستان برای شما باشد. هوای بسیار خوب و خنکی دارد و منظره به شهر واقعا به جرات می گویم که بهترین و زیباترین در ایران است.
بهترین هتل سطح شهر هتل شادی روبروی دانشگاه علوم پزشکی است، کمی پایین تر هتل جهانگردی هم هست که کیفیت مناسبی دارد. از هتل های داخل و مرکز شهر هم میشود به هتل ابیدر اشاره کرد. در اطراف میدان انقلاب هم هتل های کوچیک و ارزان پیدا میشه.
سنندج رستوران های خوبی دارد ! رستوران مروارید در خیابان نمکی و رستوران جهان نما در میدان انقلاب از قدیمی ترین ها و کماکان رستوران های خوب شهر هستند. مخصوصا رستوران جهان نما که دکوراسیون بسیار جالبی دارد.
مشهورترین استریت فود کردستان هم میان وعده کلانه است ! که همان نان است که داخلش پیازچه دارد و با دوغ و ماست خورده میشود ! اوج سادگی و نهایت خوشمزگی !! حتما امتحان کنید !! در پارک کودک و البته خیابان فردوسی بهترین هایش گیرتان خواهد آمد.
تنها مشکل شهر پیچ در پیچ بودن و پستی و بلندی های غیرمعمول خیابان های آن است که با توجه به جغرافیای طبیعی منطقه طبیعی است، و این مساله ممکن است کمی شما را در مسیریابی گیج کند.
نکته جالبی که در مورد این شهر وجود داره اینه که واقعا مردم قابل اعتماد هستند ! بدون نگرانی از هیچ چیز به این شهر سفر کنید !
نام #سنندج دگرگون شدهٔ #سنهدژ است و زبان مردم، #کردی لهجه اردلانی است. این شهر از سمت غرب به کوه #آبیدر، از سمت شمال به کوه شیخ معروف، از سمت جنوب به سراجالدین، محدود شدهاست . سنندج به لحاظ موقعیت جغرافیایی و فعالیتهای شهرسازی عصر صفوی و قاجار، از بافت شهری سنتی با ارزشی برخوردار است که بناهای مسکونی و عامالمنفعه متعددی مانند حمام، مساجد و بازار در آن باقیماندهاست و دارای محدودهٔ بافت تاریخی فرهنگی با وسعتی معادل ۱۱۲ هکتار است. وجود مسجدهای متعدد و فراوان، سنندج را به شهر منارهها تبدیل کرده است چرا که در هر کوچه و معبر این شهر مسجدی برپا شده تا اهالی محل به راحتی بتوانند طاعت و عبادت خود را در آن انجام دهند. بیشتر میادین و مکانهای تفریحی سطح شهر با آثار مجسمه ساز بزرگ آقای #هادی_زیاالدینی تزئین شده است. مهمترین دیدنیهای شهر سنندج: عمارت سالار سعید (موزه سنندج) عمارت آصف وزیری (خانه کرد) عمارت مشیر دیوان پارک جنگلی آبیدر که همه مناطق را به طور جداگانه براتون توضیح می دم.
سنندج شهر هزار تپه، شهری با مردمان خونگرم و کرد زبان در غرب کشور و مرکز استان کردستان است. این شهر که در دل کوههاست دارای طبیعتی بکر و زیباست. اگر اهل طبیعتگردی هستید پیشنهاد می کنم طبیعت آبیدر(شامل: گویزه کور، کانی شفا، کانی ماماتکه، امیریه، امانیه، تاقه دار، دول هفت اسبان، خزر زنده)، مناطق اورامانات، روستاهای هجیج، دزلی، نگل، هورامان تخت(پلکانی)، دولاب، نران، آویهنگ، سرنجیانه، مربزان، تخته و سد وحدت و اگر اهل تاریخ گردی هستید اماکن تاریخیه موزه تاریخ طبیعی، عمارت خسرو آباد، عمارت احمد زاده، عمارت وکیل، عمارت مشیرالدیوان، عمارت آصف وزیری(خانه کورد)، عمارت سالار سعید(خانه حبیبی)مسجد جامع سنندج، حمام خان، حمام شیشه، پل شیخ، کلیسای قدیمی و کنیسه ی یهودیان، مسجد هاجرخاتون رو حتما برید. بازارهای قدیمی زیادی هم داره که حتما برید و انواع پارچه های رنگی رنگی و برق برقی و انواع زیورآلات کوردی رو ببینید. از خوشمزه جات هم بگم که از آش دوغ محلی با نون کلانه، دولمه و کوفته سنندجی گرفته تا انواع نون(برساق، کولیره، شلکینه). شیرینجات هم نان برنجی ، کاک و کنجی گزو. سوغات هم کلاش(نوعی گیوه)،گلیم و سجاده. درکل فکر می کنم این شهر ازون شهرهای ناشناخته است که باید سفرکرد و دید.
سنندج کنونی به واسطه مرکزیت حکومت سلسله اردلان شکل گرفته است و قدمتی ۴۰۰ ساله دارد. طبیعت بهاری این شهر مانند اکثر مناطق زاگرس دیدنی است. آثار تاریخی دوره قاجاریه، شامل مسجد جامع، عمارت خسروآباد، منازل قدیمی امرا مانند خانه آصف وزیری (با تغییر کاربری تخت عنوان خانه کرد به موزه مردمشناسی تبدیل شده است)، موزه سنندج، کلیسای سنندج، عمارت وکیل ( وکیلالملک)، بازار قدیمی و ... هستند. بازدید کامل از این آثار در دو روز مقدور است.
علاوه بر این کوه آبیدر که بر شهر سایه افکنده است، همچون مادری مهربان، اماده پذیرایی از مهمانان است. برنامه سفر به سنندج را میتوان به صورت ترکیبی و بازدید از مقاصدی چون مریوان، اورامانات، بانه و حتی پاوه و جوانرود برنامهریزی کرد.
غذاهای محلی را حتماً در سنندج امتحان کنید
#تایسیز
سنندج یا به قول ساکنانش سنه!
شهری در آغوش کوهها شهر هزار تپه شهر مجسمه ها و عمارت ها .جاهای دیدنی این شهر عمارت آصف عمارت خسرواباد مسجد جامع و کوه زیبای ابیدر است. هنرمندان ش در معرق و منبت کاری بینظیرند گوشه و کنار شهر با مجسمه هایی ساخته شده با دستان هنرمند ضیاالدینی جان گرفته است! اما زیباتر از همه اینها مردمی هستند صاف و زلال مانند صدها چشمه آبیدر مردمی که موسیقی و رقص جز جدانشدنی زندگیشان است .مردمی عاشق طبیعت کسانیکه خاک و وطن شان را بیشتر از هرچیزی دوست دارند و نام چشمه رود و کوه ها را بر فرزندانشان میگذارند !سنندج شهر اصالت و فرهنگ است .#تایسیز