ترابزون کجاست؟ راهنمای صفر تا صد سفر

4.4
از 26 رای
سفرنامه نویسی لست‌سکند - جایگاه K دسکتاپ
چطور به ترابزون سفر کنیم و لذت ببریم؟
24 بهمن 1401 08:00
8

در مقایسه با شهرهایی مثل آنتالیا و استانبول، ترابزون مسافران کمتری دارد و به همین دلیل، به‌دست‌آوردن اطلاعات دقیق سفر به این شهر ممکن است کمی چالش‌برانگیز باشد. در چنین شرایطی مطالعه راهنمای سفر به ترابزون احتمالاً بهترین روش برای برای کسب اطلاعات جامع و کاربردی سفر شما است. به طور کلی نیازهای مسافران برای سفر به ترابزون، در سه قسمت خلاصه می‌شود: 1. آشنایی با ترابزون و شرایط آب‌وهوایی آن؛ 2. نحوه رفت‌وآمد در ترابزون؛ 3. اقامت و انتخاب غذا در ترابزون.

در این مطلب از مجله گردشگری لست‌سکند، با استفاده از توصیه‌های راهنمایان تور ترابزون و بررسی نظرات گردشگران در منابع مختلف، سعی کرده‌ایم، راهنمای سفر ترابزون را در خلاصه‌ترین حالت ممکن ارائه دهیم تا فقط در چند دقیقه، یک چهارچوب کلی از برنامه سفرتان به این شهر جذاب ترسیم کنید. برای کسب اطلاعات کامل‌تر، پیشنهاد می‌کنیم به مطالبی سر بزنید که در طول مطلب، شما را به آن‌ها ارجاع داده‌ایم.

آشنایی با ترابزون

راز موفقیت ترابزون برای جذب گردشگران، در جاذبه‌های طبیعی آن نهفته است. گرچه این مقصد برای گردشگران غربی چنگی به دل نمی‌زند، اما مردم خاورمیانه و کشورهای شرقی علاقه خاصی نسبت به آن نشان می‌دهند. این محبوبیت تا جایی رسید که در دهه 1990 میلادی، ترابزون به موفقیت‌های اقتصادی قابل توجهی در زمین توریسم رسید. در ادامه، سه دلیل اصلی محبوبیت ترابزون را می‌آوریم تا با مقایسه آن‌ها با انتظاراتی که از یک مقصد خوب در ترکیه دارید، در برنامه سفرتان تصمیم قطعی بگیرید.

bp_00_00_78f0a.jpg
لباس محلی و پایکوبی مردم ترابزون

ترابزون کجاست؟

ترابزون یکی از شهرهای مهم دریای سیاه است که در نیمه شرقی ترکیه واقع شده است. از آنجایی که این شهر، نسبت به استانبول و آنتالیا فاصله کمتری با مرزهای ایران دارد، درست مثل شهر وان، توجه بسیاری از ایرانی‌ها را به خود جلب کرده است. نزدیک‌ترین مرز ایران به ترابزون مرز بازرگان است و اگر بخواهید از مرز رازی به این شهر بروید، حدود 100 کیلومتر به مسیرتان افزوده می‌شود. مرز سرو هم دورترین مرز به ترابزون است که حدود 800 کیلومتر با ترابزون فاصله دارد. فاصله ترابزون از برخی شهرهای مهم ترکیه به شرح زیر است:

  • فاصله ترابزون تا استانبول: 880 کیلومتر، این مسافت هر هفته با بیش از 100 پرواز داخلی ترکیه طی می‌شود.
  • فاصله ترابزون تا وان: بیش از 600 کیلومتر، طی کردن مسیر زمینی آن بیش از 8 ساعت طول می‌کشد.
  • فاصله ترابزون تا پایتخت ترکیه: بیش از 700 کیلومتر که با در نظر گرفتن شلوغی‌ها، طی کردن مسیر زمینی آن حدود 9 ساعت طول می‌کشد.
  • فاصله ترابزون و آنتالیا:  بیش از 1200 کیلومتر و طی‌کردن مسیر زمینی این دو شهر بیش از 15 ساعت زمان می‌برد.
Trabzon.8.jpg
موقعیت ترابزون در نقشه

تاریخ ترابزون

حال که دانستیم ترابزون کجاست، نوبت به تاریخ این شهر می‌رسد. تاریخ ترابزون به عصر برنز و 4 هزار سال پیش برمی‌گردد. بخش مهمی از جاهای دیدنی ترابزون هم به تاریخ دور و دراز آن وصل است. به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه ترابزون و قرارگیری‌اش در نزدیکی مسیر جاده ابریشم، در گذشته‌های دور هم ایرانیان از این شهر رفت‌وآمد می‌کردند. از خیابان‌های قدیمی و بازارهای سنتی گرفته تا موزه‌هایی که اشیاء آن تصاویری از زندگی مردمان باستان را به ما نشان می‌دهند، همگی در ترابزون انتظار شما را می‌کشند.

تاریخ ترابزون.jpg
جاذبه‌ای تاریخی در ترابزون

طبیعت ترابزون

اصلی‌ترین مسبب ویژگی‌های طبیعت ترابزون، قرارگیری آن در حاشیه دریای سیاه است. به لطف باران‌های مکرر، ترابزون یکی از سرسبزترین نواحی دریای سیاه است. وقتی دلنشینی طبعیت ترابزون با بناهای تاریخی آن گره می‌خورد، مناظری ساخته می‌شود که یا آن‌ها را رویا می‌پندارید یا جلوه‌های ویژه سینمایی! جدا از تمام کوه‌ها و آب‌های این شهر، کافیست فقط نام روستای اوزون گل را جست‌وجو کنید تا به عجایب طبیعت این استان پی ببرید.

طبیعت ترابزون.jpg
طبیعت و بافت روستایی در ترابزون

بهترین زمان سفر به ترابزون

در این راهنمای سفر ترابزون پیشنهاد می‌کنیم در طول فصل‌های بهار و پاییز از ترابزون دیدن کنید، زیرا از نظر کاربران و مسافران، آب‌وهوا تابستان و خلوتی بهار ترابزون، حال‌وهوای خاصی به این شهر می‌دهد. با رسیدن بهار هم ایرانی‌ها معمولاً برای خرید تور نوروزی ترکیه حسابی غوغا می‌کنند؛ اما از آنجایی که بهترین زمان سفر به یک شهر کاملاً نسبی است و به سلیقه افراد ارتباط دارد، در ادامه راهنمای سفر به ترابزون مختصر اطلاعاتی از هر یک از فصول ترابزون می‌نویسیم تا بر حسب شرایط سفرتان، بهترین زمان سفر به ترابزون را انتخاب کنید.

  • بهار ترابزون: پس از زمستان، بهار نیز از فصول نسبتاً کم‌جمعیت در ترابزون است؛ اما پیشنهاد این راهنمای سفر به ترابزون این است که به دلیل شروع گرم‌شدن هوا در بهار، حتماً این فصل را در اولویت‌های سفرتان قرار دهید. زیرا دمای هوا در این فصل بین 13 تا 19 درجه سلسیوس است.
  • تابستان ترابزون: هوای تابستان ترابزون گرم و مرطوب است و میانگین دمای این فصل حول‌وحوش 26 درجه سلسیوس است؛ از این رو، بهترین زمان برای شیرجه زدن در آب‌های دریای سیاه، تابستان ترابزون است.
  • پاییز ترابزون: در اوایل پاییز، جمعیت توریست‌ها همچنان این شهر را شلوغ می‌کند؛ اما با نزدیک شدن به آذر، از این جمعیت کاسته می‌شود. اگر می‌خواهید از شلوغی‌ها در امان باشید، هوایی دلپذیر را تجربه کنید و هزینه سفر به ترابزون را کاهش دهید، سفرتان را به آبان‌ ماه موکول کنید. میانگین دمای این فصل در آبان حدود 20 درجه سلسیوس است.
  • زمستان ترابزون: زمستان، کم‌جمعیت‌ترین فصل گردشگری در ترابزون است؛ چون میانگین دمای این شهر در زمستان تقریباً 5 درجه سلسیوس است، ضمن اینکه بارش‌های گاه‌‌وبی‌گاه، مزاحم تفریحاتتان خواهند شد.
winter_1.jpg
نمایی از زمستان ترابزون

روش سفر به ترابزون

حال که کمی از جذابیت‌های مقصد مدنظرتان گفتیم، برویم سراغ اصلی‌ترین سوالتان درباره سفر به ترابزون. با چه روش‌هایی می‌توانیم به ترابزون سفر کنیم؟ اگر چه روش سفر تا حد زیادی به شرایط و هدف سفر بستگی دارد، اما لازم است نکاتی را در مورد جغرافیا و مسیرهای ترابزون بدانید تا در تصمیم‌گیری اشتباه نکنید. همچنین در این قسمت فاصله ترابزون از برخی شهرهای مهم را هم می‌گوییم.

سفر هوایی به ترابزون

برای سفر به ترابزون از طریق مسیر‌های هوایی باید به دو نکته توجه داشته باشید: اول اینکه پرواز مستقیم از تهران به ترابزون بسیار نادر است؛ دوم، به طور معمول، پروازهای تهران‌ترابزون ابتدا در استانبول توقف می‌کنند و سپس به ترابزون می‌روند. پرواز از تهران به استانبول حدود 3:30 ساعت طول می‌کشد و پرواز دومتان از استانبول به ترابزون حدود 1:30 ساعت طول خواهد کشید. البته برای تخمین دقیق زمان سفر باید مدت زمان توقف را هم در نظر داشته باشید. 

trabzon-airport.jpg
فرودگاه هاوالیمانی در ترابزون

سفر زمینی به ترابزون

بر خلاف بسیاری از مقاصد خارج از کشور که سفرهای زمینی‌ آن‌ها طرفدار ندارد، تورهای زمینی ترابزون علاقه‌مندان بسیاری دارد. خصوصاً اگر در فصل‌های پربازدید بخواهید از این شهر دیدن کنید. اگر به دنبال جهانگردی با ماشین شخصی هستید، باید بدانید که برای سفر به ترابزون باید بیش از 17 ساعت پشت فرمان بنشینید و 1500 کیلومتر مسیر را بپیمایید. با توجه به پول سوخت، هزینه‌های ماشین و استراحت بین‌راهی و... ممکن است چنین سفری حتی نسبت به سفر هوایی به ترابزون هم گرانتر باشد.
در صورتی که سفر به ترابزون بدون تور را تجربه می‌کنید و می‌خواهید بلیط اتوبوس بخرید، باید اشاره کنیم که اتوبوس یک گزینه ارزان‌تر است، در عوض باید تحمل مسافرت‌های طولانی را داشته باشید، زیرا در چنین سفری بیش از 20 ساعت در اتوبوس خواهید بود؛ به شرطی که 'گرفتار ترافیک شلوغ مرزی نشوید.

اتوبوس های بین شهری.jpg
یک اتوبوس‌ بین‌شهری در ترابزون

رفت‌وآمد در ترابزون

 اگر با هواپیما به ترابزون می‌روید، باید بدانید که فرودگاه بین‌المللی این شهر در اورتاحصار واقع شده و با مرکز شهر ترابزون حدود 6 کیلومتر فاصله دارد. برای طی کردن این مسافت شما انواع و اقسام حمل‌ونقل عمومی را در اختیار خواهید داشت. ترابزون تقریباً 4 برابر از تهران کوچک‌تر است؛ بنابراین اگر اهل پیاده‌روی باشید، مشکل چندانی برای رفت‌وآمد در این شهر نخواهید داشت. در ادامه انواع روش رفت‌وآمد درون‌شهری در ترابزون را برای شما شرح می‌دهیم.

رفت‌وآمد با اتوبوس در ترابزون

به دلیلی راحتی رفت‌وآمد با اتوبوس‌های عمومی ترابزون، توریست‌ها و افراد محلی، همگی اتوبوس را می‌پسندند. خطوط اتوبوس ترابزون بیشتر نقاط توریستی این شهر را تحت‌ شعاع قرار می‌دهند. اگر چند روز در ترابزون می‌مانید، بهتر است یک عدد ترابزون کارت بخرید و با آن هزینه‌های بلیط را پرداخت کنید. بلیط اتوبوس‌های عمومی ترابزون در سال گذشته افزایش یافت و برای خرید کارت اعتباری باید حدود 20 لیر بپردازید. همچنین بسته به نوع مسیری که می‌روید، 1.5 الی 3.5 لیر از اعتبار کارت شما کسر می‌شود.

اتوبوس های ترابزون.jpg
یک اتوبوس درون‌شهری در ترابزون

رفت‌وآمد با تاکسی در ترابزون

از بدو ورود به ترابزون، تاکسی‌های این شهر را به صورت 24 ساعته در فرودگاه خواهید دید. البته اگر زمان کافی برای انتظار اتوبوس ندارید یا هزینه سفر به ترابزون دست‌وپای شما را نمی‌بندد، این گزینه را لحاظ کنید؛ زیرا به طور معمول در ترکیه به دلیل قیمت نسبتاً بالای تاکسی همه سراغ سایر روش‌های رفت‌وآمد عمومی می‌روند.

طبق آخرین اطلاعات، تاکسی‌های ترابزون برای طی کردن مسیر فرودگاه تا مرکز شهر حدود 50 لیر دریافت می‌کنند. اگر هم بخواهید در ترابزون با تاکسی رفت‌وآمد کنید، برای ورود به تاکسی 12 لیر از شما دریافت می‌شود و بابت پیمایش هر کیلومتر، باید حدود 10 یا 12 لیر بپردازید. البته این را هم در نظر داشته باشید که قیمت تاکسی تا حد زیادی به شرایط ترافیک بستگی دارد. اگر می‌خواهید از منصفانه بودن قیمت پیشنهادی رانندگان مطمئن شوید، از اپلیکیشن‌های کاربردی در سفر به ترکیه استفاده کنید.

اجاره ماشین در ترابزون

از آنجایی که یک سری از جاذبه‌های طبیعی ترابزون از محیط شهری فاصله دارند و رفت‌وآمد به آن‌ها با تاکسی و... هزینه‌های نسبتاً زیادی دارد، بنابراین اجاره ماشین یکی از بهترین گزینه‌های پیش‌روی شماست؛ البته هزینه این کار نسبت به سایر روش‌های حمل‌ونقل در ترابزون بیشتر است. برای مثال قیمت بنزین در ترابزون حدوداً لیتری 21 لیر است؛ ضمن اینکه قیمت اجاره ماشین در این شهر به طور میانگین معادل 40 دلار است. جدا از هزینه‌ها، رانندگی در برخی از جاده‌های ترابزون، خصوصاً قسمت‌های کوهستانی، نیازمند دقت و هشیاری بالایی است؛ چون جاده‌های این نواحی کیفیت چندانی ندارد.

Cr3sNF4UkAAWJQ6.jpg
اجاره ماشین در ترابزون

در ترابزون کجا اقامت کنیم؟

همینجا بگوییم که اقامت چند روزه در ترابزون اصلاً کار سختی نیست. در مرکز این شهر انواع و اقسام هتل در اختیار مسافران است و اگر کمی بگردید، مواردی را پیدا می‌کنید که هزینه سفر به ترابزون را تا حد قابل توجهی کاهش می‌دهد. اگر قیمت هتل برایتان مهم نیست هم در مرکز شهر اقامتگاه‌های نسبتاً گران و لوکس را هم خواهید یافت.

هرچند قیمت هتل در ترابزون ممکن بر اساس فصل پربازدید و کم‌بازدید تغییراتی داشته باشد یا تخفیفاتی را شامل شود. اما طبق آخرین اطلاعات سایت بوکینگ، برای رزرو یک هتل سه‌ستاره در ترابزون باید حدود 400 یا 500 لیر پرداخت کنید. این مبلغ برای رزرو هتل‌های ‌چهار‌ستاره و پنج‌ستاره به ترتیب حدود 1000 و 1700 لیر افزایش می‌یابد البته نباید فراموش  کنید که قیمت هتل به موقعیت و زمان رزرو هم بستگی دارد. پیشنهاد می‌کنیم از قبل در مورد جزئیات خدمات هر یک پرس‌وجو کنید.

نمایی از یکی از بهترین هتل های استانبول.jpg
نمایی از رستوران یکی از هتل‌های ترابزون

خرید در ترابزون

اگر چه خرید در وان در بین ایرانی‌ها بیشتر شناخته شده است. اما نباید فراموش کنیم که ترابزون از نظر بزرگی در بین شهرهای ترکیه رتبه 30 را دارد. بنابراین در ترابزون هم، هر چیزی را که بخواهید پیدا می‌کنید. علاوه بر فروشگاه‌هایی مثل فروم ترابزون و بازار روس‌ها، بد نیست به خیابان (Kunduracilar) در اورتاحصار بروید تا یک خرید و ویترین‌گردی تمام عیار را تجربه کنید. اگر طرفدار سوغاتی‌های قیمتی هستید، می‌توانید به بازار سنتی ترابزون بروید و صنایع دستی ساخته شده با طلا و نقره بخرید؛ اما اگر دنبال گزینه‌های ارزان‌تر هستید احتمالا لباس بهترین مورد است.

از ترابزون سوغات چه بخریم؟

forum-trabzon-alisveris-mekezi_5.jpg
مرکز خرید فروم ترابزون

غذای ترابزون

موقعیت جغرافیایی و شرایط آب‌وهوایی ترابزون مهم‌ترین عناصری هستند که بر غذای این کشور تأثیر گذاشته‌اند. از آن‌جایی که طبیعت نواحی دریای سیاه، به اندازه بخش‌های مدیترانه‌ای سخاوتمند نیستند، از سال‌های دور تاکنون، مردم ترابزون یک برنامه غذایی سنتی منظم را چیده‌اند و تا به امروز به آن پایبند مانده‌اند. قیمت غذا در ترکیه در شهرهای مختلفش شبیه هم است، بنابراین در ترابزون هم قیمت‌ها تفاوت چندانی ندارد. اگر اهل امتحان‌کردن غذاهای سنتی و محلی مناطق مختلف هستید، در این بخش از راهنمای سفر به ترابزون چند تا از غذاهای معروف ترابزون را داریم:

  • آنچوی (Anchovy): آنچوی یکی از ماهی‌های خوشمزه در دریای سیاه است که در تمام وعده‌های غذایی، خورده می‌شود. آشپزان ترابزون روش‌های مختلفی برای پخت این ماهی دارند.
  • بیت (Beet): بیت نمادی از هنر آشپزی ترابزون است که با موادی مثل کلم سیاه و گوشت قیمه‌قیمه شده تهیه می‌شود.
  • آکچابات (Akcaabat): آکچابات نه تنها در ترابزون، بلکه در سراسر ترکیه یک غذای شناخته‌شده است. این کوفته‌های گوشتی هستند که با سیر و پیاز پخته می‌شود. که گفته می‌شود طعم جادویی آن از سیر گرفته می‌شود.
  • کویماک (Kuymak): کویماک علاوه بر ترابزون در تمام نواحی دریای سیاه شهرت دارد. این غذا بیشتر در صبحانه‌ها و میان‌وعده‌ها کاربرد دارد و از پنیر ترابزون، آرد ذرت و کره تهیه می‌شود.
b3.jpg
ماهی آنچوی، از غذاهای معروف ترابزون

سخن آخر

اگرچه کارهایی مثل مطالعه راهنمای سفر به ترابزون و آشنایی با این شهر، درصد مهمی از مشغله‌های فکری قبل از سفر شما را رفع می‌کند. اما توصیه می‌کنیم که قبل از سفر دست از جست‌وجو برندارید و تا لحظه آخر پیگیر موضوعات مختلفی باشید که در این مطلب ذکر کردیم زیرا شرایط هیچ‌وقت ثابت نیست.

بد نیست اشاره کنیم که این راهنمای سفر به ترابزون در آینده به‌روزرسانی می‌شود. بنابراین اگر تجربیاتی درباره سفر به ترابزون دارید، بد نیست در قسمت نظرات آن را با ما و کاربران لست سکند به اشتراک بگذارید.

 

تألیف: تیم نویسندگان لست‌سکند

میثم زهره‌وند
میثم زهره‌وند

اشتباه نکنید! تولید محتوا و نویسندگی کار من نیست؛ بلکه تفریحم محسوب می‌شود. چندسالی سرگرم ترجمه و نویسندگی بودم، تا اینکه این مهارت‌ها را به دنیای دلچسب سفر کشاندم و کارم را تبدیل به تفریحی کردم که هیچ وقت برایم خسته کننده نمی‌شود. جدا از سفر، هر چیزی که رنگ‌وبوی تولید و خلاقیت داشته باشد، روحم را تازه می‌کند.