با سلام خدمت همه دوستان عزیز .
در ابتدا بابت تاخیر در نگارش سفرنامه از همه عزیزان عذرخواهی میکنم . به دلیل علاقه ایی که در نگارش سفرنامه پیدا کردم تصمیم گرفتم تجربیات سفرهایی که انجام داده ام را بنویسم.
اسفند ماه 93 بود که به پیشنهاد یکی از دوستان که قبلاً به ارمنستان سفر کرده بود تصمیم گرفتیم تعطیلات نوروز به مدت یک هفته به این کشور سفر کنیم. پس از مطالعه سایت های مختلف و قیمت های هتل ها با توجه به تعداد مون که 5 نفربودیم تصمیم گرفتیم برای مدت 6 شب و 7 روز خانه ایی را در ایروان اجاره کنیم ، دوستمون قبلاً رفته بود شماره خانمی بنام ناتاشا داشت که منزل اجاره می داد.
فردای آن روز من طی تماسی با ناتاشا برای تاریخ های مورد نظرمون قیمت شبی 40 دلار را گرفتم و پس از دو سه بار تماس مجدد و تاکید بر قیمت های ذکر شده ، برای بلیط هواپیما اقدام کردیم. برای تاریخ های مورد نظرمون فقط هواپیمایی ماهان از تهران به ایروان پرواز داشت که با مراجعه به سایت بوکینگ ماهان جهت تاریخ های مورد نظرمون بلیط خریداری کردیم و طی تماس مجدد با ناتاشا و اعلام تاریخ و ساعت دقیق پروازمون قرار شد ایشون زحمت ترنسفر از فرودگاه تا محل اقامت را بکشند.
دو روز قبل از سفر چون پرواز ما از تهران بود تصمیم گرفتیم به وسیله ماشین شخصی از بوشهر به سمت تهران حرکت کنیم و اونجا منزل یکی از بستگان که خودش بوشهر تشریف آورده بودند اقامت کنیم.
روز اول: پرواز ما ساعت 10 صبح روز جمعه 29 اسفند از فرودگاه امام خمینی به مقصد ایروان بود. ما 4 ساعت زودتر از منزل بیرون زدیم و پس از اینکه ماشین رو در پارکینگ فرودگاه گذاشتیم به سمت ترمینال خروجی حرکت کردیم. اولین بار بود که فرودگاه امام خمینی را میدیدم که حسابی تو ذوقم خورد انتظارم از این فرودگاه خیلی بیشتر از اینها بود. پس از انجام تشریفات قبل از پرواز به سمت خروجی حرکت کردیم و منتظر اعلام جهت سوار شدن به هواپیما شدیم. پرواز ما به موقع فرودگاه امام خمینی را به مقصد فرودگاه زوارتنوتس ایروان ( Zvartnots International Airport ) ترک کرد. مدت پرواز 1 ساعت و 30 دقیقه بود و ما خیلی زود به مقصد رسیدیم.
تصویر 1 : فرودگاه ایروان از اینترنت
پس از ورود به ترمینال فرم هایی را که اطلاعات اقامت و هدف از سفر به ارمنستان جهت اخذ ویزا پرسیده بود را باید تکمیل میکردیم ، پس از تکمیل فرم ها به اتفاق دوستان در صف صدور ویزا و مهر ورود به کشور ارمنستان ایستادیم. دو باجه همزمان کارهای صدور ویزا رو انجام میدادند که یکی خانم و دیگری آقایی بودند که هر دو از بی اعصاب ترین کارکنان فرودگاه بودند همزمان که صف به جلو پیش میرفت 2 – 3 نفر از هموطنانمون رو دیپورت کردند که دلیلش رو ما نفهمیدیم یکی از اونها زن و شوهری بودند که به خانمش ویزا دادند ولی همسرشون رو دیپورت کردند و به سمت هواپیما جهت برگشت به ایران بردند ، یکی از ایرانی های ارامنه که همراه ما بود رفت صحبت کرد ولی متاسفانه اصلاً قبول نکردند من و داداشم و یکی از بچه ها توی یک صف و دوتا دیگه از بچه ها تو صف دیگه ایستاده بودند که با دیدن این صحنه داداشم و دوستمون که بار اول بود از ایران خارج می شدند ترسیدند خلاصه پنج نفر ما ویزا گرفتیم و پس از چنج کردن مقداری پول به وسیله دستگاه های اتوماتیکی که در فرودگاه تعبیه شده بود به سمت خروجی رفتیم. فرودگاه زوارتنوتس فرودگاه جمع و جور کوچکی بود که نسبت به فرودگاه امام خیلی خیلی بهتر و شیک تر بود.
هوای ایروان به شدت سرد و بارونی بود که امکان خروج از ترمینال را مشکل میکرد برگشتیم و اولین کاری که کردیم سه تا سیم کارت خریدیم و به ناتاشا زنگ زدیم اول که جواب نداد بعد از کلی تماس گرفتن با کمال تعجب به ما گفت من فکر میکردم فردا میرسید که من همونجا از عصبانیت باهاش تند حرف زدم و اون مدام عذرخواهی میکرد در نهایت آدرس به ما داد و گفت شما تاکسی بگیرید من پولش رو حساب میکنم اومدیم بیرون به هر تاکسی میگفتیم اصلاً انگلیسی بلد نبودن و اینقدر هوا سرد بود که به ناچار نشستیم توی دو ماشین و با ناتاشا تماس گرفتیم به ارمنی به راننده آدرس داد و ما راه افتادیم.
به محل مورد نظر که رسیدیم سریع به سمت داخل ساختمون رفتیم همه خیس شده بودیم خونه ما طبقه 8 یک ساختمان تقریباً قدیمی با یه آسانسور زمان شوروی سابق بود. خونه ایی تمیز با تمام امکانات. اول ناتاشا بابت اینکه نیومده بود فرودگاه کلی عذرخواهی کرد و درخواست پرداخت هزینه کرد ما هم بر اساس صحبتی که کرده بودیم برای 6 شب 240 دلار پرداخت کردیم که در کمال تعجب گفت این خیلی کمه و شبی 70 دلار هزینه اقامتتون میشه ما همه شوکه شده بودیم بهش گفتم من 4 بار باهات صحبت کردم و شما هر 4 بار رو گفتید شبی 40 دلار گفت الان عیده و هزینه ها بالا رفته که گفتم من بهت تاریخ دادم شما اشتباه کردید ما بر اساس صحبت شما برنامه ریزی کردیم به بچه ها گفتم جمع کنید بریم یه جایی پیدا میکنیم که همه گفتند خیلی سرده و بارون داره میاد خیلی مشکله جایی پیدا کردن که نهایت بهش گفتم 1 شب میمونیم گفت کمتر از 5 شب اجاره نمیدم و خیلی ریلکس گفت اگر نمی خواهید میتونید برید جای دیگه و الان بدلیل کنسرت هایی که اینجا برگزار میشه مسافر ایرانی خیلی زیاده و من میتونم به قیمت بیشتر اجاره بدم این رو که گفت پریدم بهش گفتم زن حسابی ما به امید تو اومدیم اینجا الان میگی برید جای دیگه خلاصه با چک و چونه 400 دلار برای 6 شب بهش دادیم. محل اقامت ما روبروی شهرداری ایروان و نزدیک English Park و سفارت ایتالیا بود .
اونروز پس از کم شدن باران به اتفاق دوستان بوسیله تاکسی به سمت میدان جمهوری ( هراپراک ) به راه افتادیم . این میدان ، میدان مرکزی شهر ایروان میباشد که توسط خیابانهای آبوویان، نالبندیان، تیگران بزرگ، وازگن سارگسیان و آمیریان قطع میشود. این میدان بیضی شکل میباشد که یک طرف موزه تاریخ ارمنستان و طرف دیگر برج ساختمان دولت که یک ساعت بزرگ بر روی برج زمان را نمایش می دهد. میدان هراپراک مکانی است که در تابستان ها نمایش رقص آب و نور همچنین مراسم و ملاقاتهای مهمی از جمله رژه نظامی روز استقلال ارمنستان هر ساله در آن برگزار میشود.
تصویر 2 : میدان هراپراک
تصویر 3 : میدان هراپراک در روز بارانی
تصویر 4 : ساعت برج ساختمان دولت
چون هوا بارونی بود خیلی سریع برای خوردن ناهار به تاشیر پیتزا در میدان جمهوری رفتیم. ناهار رو با توجه به اینکه انگلیسی بلد نبودند از روی منو سفارش دادیم با کمال تعجب دیدیم برای 5 نفر که حسابی گرسنه بودند 3 اسلایس پیتزا آوردند که ما مات و مبهوت نگاه هم کردیم و دوباره سفارش دادیم و با ایما و اشاره تاکید بر یک پیتزا کامل کردیم که البته وقتی آماده شد از بس که ما سیب زمینی و نوشابه خورده بودیم نتونستیم کامل بخوریم در همان میدان جمهوری و خیابان آمیریان چند صرافی بود که مقداری پول چنج کردیم و مجدد با تاکسی به سمت خونه حرکت کردیم. با مراجعه به سوپر مارکت پایین ساختمون برای شام و این چند روز مقداری خرید کردیم و پس از صرف شام طبق برنامه ای که از قبل آماده کرده بودیم فردا صبح بازدید از موزه تاریخ ارمنستان و بازار ورنیساج را هماهنگ کردیم که بر خلاف حرف های دوستان در ایران فقط یک نفر اعلام آمادگی کرد.
روز دوم : صبح ساعت 9 از خواب بیدار شدم بارون قطع شده بود و هوا نیمه ابری و آفتابی بود پس از ساخت نیمرو دوستم رو به سختی از خواب بیدار کردم و صبحانه رو که خوردیم پیاده از خیابان وازگن سارگسیان به سمت میدان هراپراک به راه افتادیم.
تصویر 5 : نمای ایروان از پنجره اتاق
طول مسیر تندیس هایی از شخصیت های معروف ارمنستان وجود داشت که عکس هایی را به یادگار گرفتیم. موزه تاریخ ارمنستان در میدان هراپراک واقع شده که شامل بخشهای باستانشناسی ، قومشناسی ، تاریخ مدرن و ... میباشد.
در این موزه آثاری از زمان پیدایش مدنیت ایروان متعلق به ۵۰۰۰ سال قبل تا عصر حاضر مانند عکسها، نقشهها و ... برای بازدید علاقهمندان جمعآوری شده است. دیدن موزه 3 ساعت زمان برد که بچه ها تماس گرفتند و به ما پیوستند و به اتفاق به دیدن بازار سنتی ورنیساج رفتیم.
تصویر 6 : بلوار روبرو سفارت ایتالیا
تصویر 7 : تندیس خیابان وازگن سارگسیان
تصویر 8 : تندیس خیابان وازگن سارگسیان
تصویر 9 : موزه تاریخ ارمنستان
تصویر 10 : موزه تاریخ ارمنستان
بازار روباز ورنیساج، یک بازار محلی است که معمولاً آخر هفتهها ( شنبه و یکشنبه ها ) و در نزدیکی میدان جمهوری کنار ایستگاه متروی این میدان تشکیل میشود. در این بازار انواع جواهرات، نقرهجات، نقاشیها، صنایعدستی، انواع اشیاء عتیقه، کتابها ، حیوانات و چیزهای دیگه به فروش میرسند که از همین رو ورنیساج بسیار موردعلاقهی توریستها و مسافران ارمنستان است چون هم قیمت کالاهایی که در این بازار به فروش میرسند مناسب است، هم انتخابهای خوبی برای خرید سوغاتی به مسافران میدهد. یکی دو ساعتی رو به بازدید از این بازار زنده و زیبا پرداختیم و مقداری سوغاتی خریدیم.
تصویر 11 : بازار ورنیساج
تصویر 12
تصویر 13
تصویر 14
تصویر 15
تصویر 16
تصویر 17
تصویر 18
تصویر 19
بعد از اینکه از بازار خارج شدیم یکی از ایرانیها رو دیدیم که ضمن خوش آمد گویی به ما نایلون هایی رو به ما داد که داخل آن یک انجیل و دو کتاب دیگر بود که فکر کنم جهت تبلیغ دین مسیحیت بود . بر خلاف میل من به اصرار دوستمون که قبلاً سفر کرده بود برای شب که روز اول نوروز بود رستوران پروانا رو با همون ناتاشا رزرو کردیم و سپس به مرکز خرید ایروان مال رفتیم.
وقتی در ارمنستان زمان خرید کردن می شود اکثر توریست ها اولین جایی که می روند، مرکز خرید ایروان مال است. این مرکز خرید بسیار بزرگ ، جای مناسبی برای خرید و تفریح در ارمنستان است. در اینجا می توانید اغلب برند های دنیا مثل NewYorker ، pull &Bear ، Zara و غیره را پیدا کنید البته باید عرض کنم که کشور ارمنستان به خاطر اینکه کشوری مصرف کننده است قیمت خیلی از اقلام من جمله پوشاک خیلی بالا بود و ما از تنها برندهایی که تونستیم خرید کنیم Zara بدلیل تخفیفات خیلی خوبی که زده بود و NewYorker بود که الحق با کیفیت و قیمت مناسب بود. ناهار رو در فودکورت ایروان مال سفارش دادیم و پس از گشت و گذار با خریدن بستنی بسکین رابینز به سمت خونه حرکت کردیم.
تصویر 20 : ایروان مال عکس از اینترنت
تصویر 21 : ایروان مال
تصویر 22 : بستنی بسکین رابینز
شب ساعت 8 ناتاشا با یک ون اومد دنبالمون و به سمت رستوران پروانا یا پروانه حرکت کردیم.
رستوران پروانا جایی است که معمولاً ایرانی ها آن را از دست نمی دهند و به خاطر محیط شاد و خانوادگی آن دست کم یک شب شام را در آن می گذرانند .در این رستوران نه فقط به خاطر غذاهای خوب بلکه به خاطر محیط خانوادگی ، موزیک شاد ، خواننده های خوب ارمنی اوقات خوشی را برای شما رقم می زند و لذت غذا را برای شما چندین برابر می سازد.
البته ما چون اطلاع نداشتیم نفری 10000 درام را برای پک کامل پرداخت کردیم که وقتی اونجا رفتیم دیدیم با هزینه کمتر هم میشد غذا سفارش داد. پک ما شامل 2 نوع غذا ،یک ظرف میوه ، نوشابه و آب معدنی و آب میوه بود که کلی اضاف کرد.
با پخش یک آهنگ ایرانی متوجه حضور بی شمار ایرانی های عزیز شدیم کلاً محیط خوب و شادی بود و چون مصادف با نوروز بود به ما خیلی خوش گذشت. ساعت 12 بود که با همون ون به خونه برگشتیم و برای برنامه فردا بازدید از کلیسای سنت گریگور مقدس را هماهنگ کردیم که طبق روز قبل فقط یک نفر همراه من شد.
تصویر 23 : نمای کلیسا در شب
روز سوم : صبح ساعت 10 از خواب بیدار شدم مجدد دوستم را به سختی از خواب بیدار کردم و پس از خوردن صبحانه پیاده به سمت میدان هراپراک به راه افتادیم. به میدان که رسیدیم چون محل کلیسا را بلد نبودیم با توجه به اینکه اونجا زبان انگلیسی به سختی کاربرد داشت به سختی ما رو به سمت کلیسا راهنمایی کردند. از شانس ما همزمان مراسم نیایش در کلیسا برپا بود همچنین پس از آن عروس و دامادی به اونجا آمدند. پس ازآن با تماس دوستان که بالاخره از خواب ناز بیدار شده بودند به سمت میدان هراپراک رفتیم و اونجا به پیشنهاد دوستان دوباره قصد رفتن به ایروان مال را داشتند که من از آنها جدا شدم دوستم که از صبح با من بیرون اومده بود دیگه حاضر به همراهی من نشد و گفت که تو زیاد راه میری و من پام درد گرفته و می خوام با بچه ها برگردم.
تصویر 24 : کلیسای سنت گریگور مقدس
تصویر 25 : پاناروما نمای داخلی کلیسا
تصویر 26 : گروه موسیقی کلیسا
تصویر 27
من هم به خیابان آمیریان رفتم و در شاورما کلاب دو سیخ کوبیده سفارش دادم که بی نظیر بود و همین باعث شد هر روز به اونجا مراجعه کنم. در ارمنستان مصرف گوشت قرمز خیلی زیاد است و این غذا فروشی هم اغلب گوشت های قرمز و مرغ را جهت فروش موجود داشت. سپس به سمت خیابان ماشتوتس یکی از خیابانهای معروف ایروان حرکت کردم. در دو سمت این خیابان فروشگاههای لباس و کفش مردانه و زنانه قرار گرفته است.همچنین دو فروشگاه بزرگ مواد غذایی ارمنستان یعنی یروان سیتی و ساس هم در این خیابان دارای شعبه میباشند. در انتهای خیابان ماشتوتس مسجد کبود ایروان واقع شده در اواسط این خیابان هم میدان اپرا که یکی از میادین مرکز شهر هست قرار دارد ساعاتی رو مشغول گردش در این منطقه شدم . در اغلب چهارراه ها و پارک ها گلفروشی هایی دیدم که بعضی مغازه داشتند و بعضی دستفروش بودند که این حجم از فروش گل برایم بسیار جالب بود و احساس کردم مردم اهل دلی باشند.
تصویر 28 : خیابان ایروان
تصویر 29 : گل فروشی
قبل از سفر پسر عموم که قبلاً به ارمنستان سفر کرده بود شماره تلفن تور لیدری را به من داد که در مواقع نیاز باهاش تماس بگیرم ، در مسیر برگشت با خانم نازی تماس گرفتم که فارسی رو خیلی روان و شیرین صحبت میکردند و پس از اینکه گفتم از طرف کی هستم کلی تحویل گرفت و راهنماییم کرد و قرار شد برای فردا تور معبد گارنی و کلیسای گغارد رو از شخصی بنام آقای نِوِر در هتل ماریوت خریداری کنم با بچه ها تماس گرفتم و از جزئیات تور بهشون اطلاع دادم که همه مشتاقانه رد کردند. هوا بشدت سرد شده بود و برف شروع به باریدن کرده بود من هم چون صبح از خونه زده بودم بیرون لباس کافی همراه نداشتم تور را خرید کردم و با تاکسی سریع به خونه برگشتم .
روز چهارم : صبح که از خواب بیدار شدم متاسفانه سرما خورده بودم و کل بدن و گلوم درد میکرد سریع آب نمک غرغره کردم و به سمت میدان هراپراک به راه افتادم محل اقامت ما تا میدان اصلی شهر پیاده تقریباً 30 دقیقه بود ، چون قرار ما ساعت 10 بود و تقریباً هنوز زمان مونده بود به داروخانه رفتم و به سختی تونستم بگم که یک قرص آنتی بیوتیک یا سرما خوردگی به من بدهید برام خیلی جای تعجب داشت که دکتر داروخانه هم نمیتونست انگلیسی صحبت کنه به هر حال یک اسپری و یک قرص به من دادند که سریع یک آب گرفتم و دو تا قرص با هم خوردم و به سمت هتل ماریوت محل قرار تور رفتم.
یک مینی باس آماده ایستاد بود و من اولین بار با خانم نازی آشنا شدم و بعد از سوار شدن سایر مسافران به سمت دو هتل دیگر رفتیم و از آنجا به سمت این دو مکان که بیرون از شهربود حرکت کردیم. در مسیر خانم نازی ضمن خوش آمد گویی به ما با کلی تعریف و تمجید از ایران و مردم آن دلیل صحبت کردن به زبان فارسی رو اخذ مدرک دکترای زبان شناسی فارسی از دانشگاه تهران بیان و کلی خاطره از ایران تعریف کرد. در حین سفر به این بناهای باستانی خیلی چیزهای دیدنی دیگر وجود دارند که یکی از آنها خود جاده ایست که با چشم انداز و طبیعت حیرت انگیزی احاطه شده است جاده گارنی و کلیسای گغارد یکی از زیباترین جاده های ارمنستان است . پس از آن با عبور از کنار کوه زیبای آرارات به معبد گارنی رسیدیم این دو بنا تقریباً 40 کیلومتر از ایروان فاصله دارند.
تصویر 30 : کوه آرارات
اونجا بدلیل بارش برف شب قبل هوا خیلی سرد و مملو از برف بود که با ارائه توضیحات خانم نازی به دیدن این جاذبه پرداختیم. اونجا بود که من با یک خانواده و چند نفر دیگه آشنا شدم و الباقی تور رو همراه آنها سپری کردم . معبد گارنی در روستای گارنی ارمنستان، بیش از هرچیز یادآور معماری یونانی و رومی است ساختمانی با ستون های عظیم و مهراب هایی که برای پرستش میترا ، خدای خورشید ساخته شده اند و تنها اثر باستانی غیرمسیحی در کشور ارمنستان را تشکیل داده است. تصویر نمای بیرونی این معبد با شکوه و عظیم به عنوان یکی از سمبل های تاریخی کشور ارمنستان شناخته می شود. بعد از خروج از معبد گارنی دست فروشهایی ایستاده بودند که مربای گردو که یکی از سوغاتی های ارمنستان است میفروختند که با خرید آن به سمت مینی باس حرکت کردیم و بسوی کلیسای گغارد حرکت کردیم.
تصویر 31 : معبد گارنی
کلیسای گغارد در فاصله ۱۰ کیلومتری معبدگارنی قرار دارد بر اساس افسانه ی باستانی ، سرنیزه افسانه ایی که در مسیح فرو رفته است به کلیسای گغارد آورده شده است . در این مجموعه حجره های تراشیده شده از کوه جالب ترین آنها هستند این حجره های تراشیده شده ، با آکوستیک باور نکردنی خود معروف هستند. شما دیوارهای صلیب تراشیده شده از سنگ را در قسمت بیرونی خواهید دید . همچنین شما می توانید داخل کلیسای جامع اصلی شمع روشن کنید. در تمام مدت بازدید خانم نازی توضیحات لازم را به ما ارائه می نمودند.
تصویر 32 : کلیسای گغارد
تصویر 33
تصویر 34
پس از پایان بازدید برای ناهار به سمت یک رستوران ایرانی حرکت کردیم و ساعت 4 بعدازظهر تور در میدان هراپراک پایان پذیرفت و ما برای فردا تور گشت شهری را رزرو کردیم.
پس از اینکه پیاده شدیم من و یکی از دوستای جدیدمون با توجه به علاقه هر دو به عکاسی و زمان باقیمانده تا شب به سمت خیابان شمالی ایروان Northern Avenue Yerevan رفتیم.
این خیابان ، ساختمان اپرای ایروان و میدان جمهوری را بهم متصل میکند. در این خیابان که حدوداً 500 متر طول دارد فروشگاههای بسیار، خانههای مجلل مسکونی، هتل، رستوران و باشگاههای شبانه وجود دارد و چند خیابان فرعی هم به این خیابان متصل میشوند که به عنوان یک مکان تفریحی به شمار میرود. خیابان شمالی اگر چه قسمتی برای تردد اتومبیلها دارد ولی مخصوص عبور و مرور عابر پیاده است که همچون خیابان استقلال استانبول می تونید کنسرت های خیابانی مختلف هم ببینید. در این خیابان مرکز خرید تشیر استریت شاپینگ گالری نیز وجود دارد که ۶ ورودی داره و همگی در خیابان شمالی بوده و افراد میتوانند به وسیله آسانسور یا پله برقی وارد آن شوند و همچنین فروشگاه NewYorker یک شعبه بزرگ در اول این خیابان دارد که پیشنهاد میکنم حتماً سری به آن بزنید.
تصویر 35 : خیابان شمالی
تصویر 36 : خیابان شمالی
تصویر 37 : یکی از کنسرت های خیابانی
تصویر 38 : شکلات فروشی
خیابان را که به سمت جلو رفتیم ساختمان زیبای اپرای ایروان نمایان شد. این ساختمان از جاذبه های دیدنی ایروان به حساب می آید که توسط معمار برجسته ، الکساندر تامانیان طراحی شده است . جهت تهیه بلیط باله مراجعه کردیم که گفتند تا دو هفته دیگه اجرا ندارند ، سپس به سمت کاسکاد یا هزار پله رفتیم.
کاسکاد به معنی آبشارهای کوچک می باشد و ایرانی ها در ارمنستان به خاطر پله های زیادی که داره آن را به نام هزار پله می شناسند. در اطراف این مجموعه مجسمه های برنزی و سنگی ، فواره ها و آب نماهای زیبایی با باغچه هایی که در اطراف آنها وجود دارد زیبایی خاصی به این مجموعه می دهد . در کنار پله ها برای کسانی که توانایی بالا رفتن از آنها را ندارند پله برقی وجود دارد که تا ساعت ۱۱ شب کار می کنند . در بالای این مجموعه شما می توانید نمای زیبایی از شهر ایروان و سالن اپرا را هم داشته باشید.
از بالای این مجموعه عکس هایی را از شهر ایروان گرفتم و چون هوا رو به تاریکی بود به سمت میدان هراپراک به راه افتادیم. میانه راه چون هتل دوستم نزدیک بود خداحافظی کردیم و پس از رسیدن به میدان هراپراک با تاکسی به سمت خونه رفتم. چون هنوز بدن و گلوم درد میکرد سریع آب نمک غرغره کردم و پس از خوردن قرص خوابیدم.
تصویر 39 : ساختمان اپرا
تصویر 40 : کاسکاد ( هزار پله )
تصویر 41 : کافه ها و خیابان اطراف کاسکاد
تصویر 42 : یکی از مجسمه های مجموعه
تصویر 43 : پاناروما از بالای کاسکاد
تصویر 44 : ساختمان اپرا و کوه آرارات از بالای کاسکاد
روز پنجم : پس از بیدار شدن از خواب احساس بهتری داشتم ولی باز آب نمک غرغره کردم و یک لیوان شیر و کیک خوردم و به سمت میدان هراپراک به راه افتادم هوا خیلی سرد بود و تصمیم گرفتم با تاکسی برم. مثل دیروز مینی باس آماده ایستاده بود من چون زود رسیده بودم در لابی هتل ماریوت نشستم و پس از بررسی مسافرین توسط خانم نازی به سمت سایر هتل ها حرکت کردیم و سپس بسوی اولین مکان پارک پیروزی و مجسمه مادر به راه افتادیم.
تصویر 45 : فضای بیرونی هتل ماریوت
اونروز هوا سرد و ابری بود و باران نم نم می بارید طی مسیر از خیابان بزرگ ماشتوتس ، دانشگاه ایروان و شعبه اصلی گرند کندی رد شدیم و پس از طی کردن سربالایی به پارک پیروزی و مجسمه مادر رسیدیم. پارک پیروزی پشت هزارپله واقع شده است که شامل یک دریاچه مصنوعی و کافه هایی در فضای باز می باشد. مجسمه مادر از بلندترین مجسمه های ارمنستان است که از هر نقطه ایی دیده می شود، ارتفاع مجسمه 22 متر و ارتفاع کلی بنا 51 متر می باشد. بنابه گفته خانم نازی این مجسمه با شمشیر عظیمی که در دستانش و محافظی که نمادی از صلح هست در مقابل پایش ، بسیاری از مردم را به یاد زن شجاعی در تاریخ ارمنستان میاندازد که به دلیل حس مادرانه و نگرانیهایش در مورد جوانان ارمنی به آن لقب مادر دادند و اعتقاد دارند که محافظی برای ایروان هست. در زیر این مجسمه عظیم موزهی وزارت دفاع وجود دارد که به عنوان موزهی تاریخ جنگ جهانی دوم یادبودهایی از جنگ جهانی دوم و نیز جنگ قرهباغ را در آن خواهید دید.
تصویر 46
تصویر 47 : دانشگاه ایروان
تصویر 48 : مجسمه مادر
پس از بازدید از این جاذبه به سمت موزه سرگئی پاراجانوف رفتیم.
سرگئی پاراجانوف فیلمساز مولفی بود که شاهکارهایش جوایز جهانی را از آن خود کردند. موزه ی پاراجانوف یکی از مراکز فرهنگی ایروان محسوب می شود که در یک ساختمان چوبی و سنتی قرار گرفته که از دو طبقه تشکیل شده است. این موزه شامل نقاشی ها، عروسک ها، کلاه ها و... است. همچنین دو اتاق مجسمه سازی، پوستر، جوایز جشنواره و ... به چشم می خورد و پس از آن به یادمان نسل کشی ارامنه رفتیم.
تصویر 49 : فضای بیرونی موزه
تصویر 50
تصویر 51
تصویر 52 : استادیوم ایروان
در این بنا اولین چیزی که به چشم می خورد نماد نوک تیزی به ارتفاع 44 متر که با یک شکاف، به دو قسمت تقسیم شده است ، قسمت کوتاهتر نماد بخشهایی از ارمنستان که در قراردادهایی بین لنین و آتاتورک، از ارمنستان جدا شدند و قسمت بزرگتر نماد ارمنستان کنونی است.
تصویر 53
دوم دیواری به طول 100 متر که نام روستاها و شهرهایی که مورد حمله قرار گرفته بودند، روی آن حک شده و چند مزار از کشتهشدگان مقابلش است. و سپس دوازده ستون که به شکل دایره در یک رأس دور هم چیده شدهاند که هر یک از این ستونها نماینده یک استان از دوازده استان از دست رفتهی ارمنستان است که اکنون به ترکیه تعلق دارد در وسط این سازهی دایرهای شکل آتشی روشن میکنند که خاطرهی قربانیان آن واقعه را زنده نگه میدارد.
تصویر 54
اونروز تعداد زیادی دانش آموز با دردست داشتن گل های کاغذی بنفش و زردی که فکر کنم نماد این نسل کشی بود دور تا دورآتش حلقه زده بودند.
تصویر 55
تصویر 56 : فضای اطراف یادمان
برای ناهار به مرکز خرید دالما گاردن در نزدیکی همین یادمان رفتیم ، اونجا خانم نازی با اعلام پایان تور پس از ناهار گفت هر کس تمایل داره با پرداخت هزینه ایی می تونه به دیدن کارخانه نوی برود که گروه ما همه اعلام آمادگی کردیم و پس از ناهار و گشتی در این مرکز خرید به دیدن این کارخانه عظیم رفتیم.
تصویر 57 : مرکز خرید دالما گاردن
رمنستان از دیرباز به دلیل آبوهوای خوب و شرایط اقلیمی انگورهای مرغوبی داشته که ساخت نوشیدنی هم قدمتی فراوان در این کشور دارد و در لیست محصولات صادراتی همیشه حاضر است و روسیه بازار اصلی این محصول است .
تصویر 59 : کارخانه نوی
تصویر 60 : کارخانه نوی
در این بین طی تماسی که با دوستان داشتم متوجه شدم دوباره به ایروان مال و پس از آن به دیدن ساختمان اپرا و خیابان شمالی رفتند که به آنها پیشنهاد دادم هزار پله هم بروند و ببینند. دوستان جدید ما پس از دیدن کارخانه همه تصمیم گرفتیم پیاده به سمت کلیسای سنت گریگور برویم من که قبلاً رفته بودم ولی به احترام دوستان همراهیشون کردم طول مسیر کلی خندیدیم و حرف زدیم .
تصویر 61 : ساختمان های روبرو کلیسا
پس از آن به سمت مسجد کبود واقع در خیابان ماشتوتس رفتیم این مسجد در زمان نادر شاه افشار ساخته شده است و به دلیل استفاده از رنگ و کاشی های آبی به این نام شهرت گرفته است درمسجد به جز ما چند نفر و یکی دونفر دیگه هیچ بازدید کننده ایی نبود. در وسط حیاط مسجد باغچه نسبتاً بزرگی شامل درخت هایی مملو از شکوفه های بهاری و حوضی آبی رنگ قرار داشت. پس از آن به یروان سیتی که دقیقاً روبروی مسجد قرار داشت رفتیم و هر کس هر خریدی داشت انجام داد و پس از آن اغلب دوستان از هم جدا شدند.
تصویر 62
تصویر 63
تصویر 64
من که خیلی علاقه داشتم ساختمان اپرا و کاسکاد رو در شب هم ببینم به سمت این اماکن حرکت کردم و پس از بازدید و عکاسی به سمت خیابان آمیریان و شاورما کلاب رفتم و این بار جوجه کباب سفارش دادم.
تصویر 65 : ساختمان اپرا
تصویر 66 : کاسکاد ( هزار پله )
تصویر 67 : خیابان شمالی
تصویر 68 : موزه تاریخ ارمنستان
تصویر 69
قبل از رفتن به خونه با خانم نازی تماس گرفتم و از تور دریاچه سِوان سوال کردم که گفتند فردا برگزار میشه با بچه ها تماس گرفتم و در کمال ناباوری همه گفتند ما هم میاییم.
روز ششم : طبق معمول من زودتر از همه بیدار شدم و مشغول بیدار کردن بقیه شدم همه بیدار میشدن و باز می خوابیدن یکی از بچه ها چون دلار تموم کرده بود به من گفت همراه هم به بانک ملت واقع در میدان هراپراک مراجعه کنیم شاید بتونیم پول چنج کنیم. ما پس از خوردن صبحانه پیاده به سمت میدان حرکت کردیم ولی قبل از اون یکی از بچه ها رو بیدار کردم و چون تور ساعت 11 شروع میشد بهش گفتم شما راس ساعت 10:30 در میدان هراپراک و جلو هتل ماریوت حاضر باشید. به بانک ملت رفتیم و به ما گفتند امکان اینکه پول ایرانی از شما کسر و به شما درام بدیم وجود ندارد. روزهای قبل نبش میدان یک مغازه صنایع دستی دیده بودم که به فارسی زده بود کارت خوان موجود میباشد به آنجا مراجعه کردیم و خوشبختانه دستگاه بانک ملت داشت و ما با کشیدن کارت تونستیم درام را با ریت پایین تر نسبت به دلار تهیه کنیم.
تصویر 70 : میدان هراپراک
اونروز به دلیل تعداد نفرات از اتوبوس برای تور دریاچه استفاده کرده بودند ساعت 10:45 بود و همه در اتوبوس منتظر و دوستان ما کماکان در خونه مشغول صبحانه خوردن و خانم نازی هم مدام به من میگفت مسافرات نیومدن و ما مجبوریم حرکت کنیم که من برای بار آخر باهاشون تماس گرفتم و عصبانی از اینکه من این چند روزه حتی یک دقیقه هم تاخیر نداشتم ولی شما یک روز نظم تور رو بهم زدید که دیدم از تاکسی پیاده شدند و بالاخره اتوبوس حرکت کرد.
دریاچه سوان در فاصله 60 کیلومتری و 1 ساعته از ایروان قرار دارد و در طول مسیر همراهان من اغلب خواب بودند.
تصویر 71 : دریاچه سِوان
دریاچه سوان از معروف ترین جاذبه های گردشگری در کشور ارمنستان است که علاوه بر تفریحاتی که در فصل تابستان می تونید در کنار دریاچه داشته باشید از جاذبه های تاریخی نظیر چند کلیسای مشهور در اطراف این دریاچه نیز دیدن کنید . در بدو ورود دست فروشانی هستند که صنایع دستی ، سوغات و نماد ارمنستان را می فروشند که من دو تا نماد از ارمنستان را به قیمت خیلی خوب خریداری کردم البته در طول مسیر کوه هم وجود داشتند سپس پله ها رو به سمت بالای کوه برای دیدن دریاچه و کلیسا پیمودیم.
تصویر 72 : دست فروشان صنایع دستی
تصویر 73
تصویر 74
تصویر 75
تصویر 76
ناهار رو ماهی کبابی در یکی از رستوران های دریاچه سوان خوردیم که البته چون من خیلی بد غذا هستم بدلیل بوی خیلی بدی که ماهی می داد نتونستم بخورم و پس از آن بسوی دره گلها حرکت کردیم.
تصویر 77 : رستوران دریاچه سِوان
دره گلها نام شهری زیبا و توریستی است که به دلیل آب و هوای سرد و برفی در فصل زمستان اسکی بازان را از سرتاسر جهان به خود جلب می کند. البته تله کابین ها، هتل های لوکس، آب و هوای سالم، چشمه های آب شیرین، امکانات تفریحی و آثار باستانی دره گلها در تمام سال قابل دسترسی هستند که ما فقط به دیدن کلیسای کچاریس پرداختیم و پس از آن به سمت ایروان حرکت کردیم.
تصویر 78 : اتوبوس تور
تصویر 79 : کلیسای کچاریس
امروز چون روز آخری بود که ما کامل در ایروان حضور داشتیم تصمیم گرفتیم جهت خرید قهوه و کاکائو به گرند کندی در خیابان ماشتوتس مراجعه کنیم. گرند کندی بزرگترین کارخانه تولید بستنی و شکلات در ارمنستان است که دارای شعب مختلف میباشد که انواع شیرینی و شکلات رو با طعم های خوشمزه و بسته بندی های زیبا ارائه میکنه. پس از خرید به سمت میدان هراپراک و در نهایت خونه رفتیم و برای فردا جهت ترنسفر به فرودگاه با ناتاشا هماهنگ کردیم.
تصویر 80 : کافه خیابان ماشتوتس
تصویر 81 : فروشگاه گرند کندی عکس از اینترنت
ناتاشا در طول این مدت چندین بار تماس گرفت و تورهایی رو به ما پیشنهاد میداد که من همه رو رد کردم و فقط همون رستوران پروانا اولین و آخرین رزرو ما بود.
روز هفتم و آخر : امروز همه به اجبار زود از خواب بیدار شدند و پس از جمع کردن وسایل و چمدان ها ناتاشا ساعت 10 صبح پس از چک کردن خونه و وسایل آن ، ما رو بوسیله یک راننده به فرودگاه فرستاد و در فرودگاه دوستان جدیدمون رو دیدم که همه با پرواز ماهان به ایران بر میگشتیم.
در پایان هر چند که ما یه سفر به ظاهر گروهی رفته بودیم ولی من اغلب تنها بودم و خوشحالم از اینکه این سفر در کنار همه خوشی ها افتخار آشنایی با دوستان جدیدی را به من بخشید که کماکان ارتباط ما حفظ شده است.
ممنونم از شما که وقت گذاشتید و سفرنامه رو خوندید .
چند تا نکته از نظر من شاید بدرد کسی بخوره
- حتما قبل از چنج کردن ریت رو بپرسید و اینکه مالیات ازش کم میشه یا نه چون اگه پول کم بهتون دادن دیگه پس نمیگیرن.
- دستشویی های اغلب خونه ها ،مراکز خرید و هتل های ارمنستان فاقد شیلنگ آب هستند و حتماً قبل از رزرو این نکته رو مد نظر داشته باشید.
- در کلیه فضاهای عمومی و مراکز خرید ایروان اینترنت پر سرعت رایگان وجود داره و شما میتونید استفاده کنید.
- ایروان از دید من دارای مردمی آرام ، عاشق و مهربان بود و شهری بسیار امن ولی احتیاط کردن بازم شرط اوله و تو رفت و آمد و وجه نقدی که همراهتون هست دقت کنید.
- این چند روز به کرات بوقهای مکرر ، ترمزهای ناگهانی و حتی اعتراض راننده ها به سایرین رو با چشم خودم دیدم اما همیشه حق عبور با عابر پیاده بود و در فاصله چند متری توقف میکردن تا عابر پیاده عبور کنه.
- راننده های تاکسی ارمنستان مثل ترکیه نیستند ولی خب حتماً قبل از سوار شدن به تاکسی قیمت را تعیین کنید.
- فروشگاه های زنجیره ایی ساس که مواد غذایی ، لوازم آرایشی و بهداشتی ، با تنوع بالا در این فروشگاه ها وجود دارد . قیمت های مناسب و البته استثنایی از بارزترین ویژگی های این فروشگاه ها هستند که شبانه روزی فعالیت میکنند ضمنا نرخ چنج دلار و دیگر ارزها در این فروشگاه بالاتر می باشد که برای چنج کردن پول یکی از گزینه های خوب در ارمنستان می باشد.
- از فروشگاه های زنجیره ایی یروان سیتی نیز مانند فروشگاه های ساس می توانید خرید های روزمره خود را انجام دهید.
تصویر 82 : بازار ورنیساج
تصویر 83 : بازار ورنیساج
تصویر 84 : کلیسای سنت گریگور
تصویر 85 : صنایع دستی دریاچه سِوان
تصویر 86 : کاسکاد
تصویر 87 : هزینه های سفر
تمامی مطالب عنوان شده در سفرنامه ها نظر و برداشت شخصی نویسنده است و وب سایت لست سکند مسئولیتی در قبال صحت اطلاعات سفرنامه ها بر عهده نمیگیرد.
نظرهای کاربران
شما هم می توانید نظر خود را برای ما بنویسید
سه شنبه، 30 مهر 98 ساعت 16:02
با سلام آقا محسن عزیز بابت سفرنامه خوب و اطلاعات مفیدی که داشتید. عجب همسفرهایی داشتید! سفر به همسفرش هست، بازم خدا رو شکر با چند نفر مثل خودتون آشنا شدید.
امید که با سفرهای دیگه و همسفرهای پایه تر برید سفر.
شنبه، 11 آبان 98 ساعت 08:00
سلام و تشکر از محبت شما
ممنون از وقتی که گذاشتید.
انشاله
دوشنبه، 29 مهر 98 ساعت 01:46
سلام. ممنون بابت نوشتن این سفرنامه
خیلی مفید و عالی بود.
من یه سوال دارم از شما. تورهای خارج شهر که آژانس ها پیشنهاد میدن به دلار هست و خیلی گرون تر از تورهای آژانس های داخل شهر ایروان در میاد.امکانش هست شماره خانم نازی رو داشته باشم تا نرخ تورهاشونو بگیرم. من 2 آبان مسافر ایروان هستم
شنبه، 11 آبان 98 ساعت 07:59
سلام
ممنون از محبت شما
بله حتما
شنبه، 2 شهریور 98 ساعت 14:04
سفرنامه خوب و زیبایی بود خداقوت.فقط متوجه نشدم که آخرش چقدر بابت اتاق دادید؟؟نفری 40 دلار بابت هر شب یا 40 دلار بابت 6 شب؟؟؟
دوشنبه، 4 شهریور 98 ساعت 10:06
سلام خدمت خانم موحدیان
تشکر از حسن نظر شما و سپاس از وقتی که صرف نمودید.
قبل از سفر ما با این خانم برای شبی 40 دلار ( برای یک واحد ) توافق کردیم ولی رسیدیم اونجا برامون طاقچه بالا گذاشت و گفت شبی 70 دلار که با چک و چونه برای 6 شب 400 دلار پرداخت کردیم.
چهارشنبه، 6 شهریور 98 ساعت 08:28
سلام مجدد.
اوه اوه پس تقریبا قیمت رو دو برابر کرده.عجب بی انصافی بوده.
چهارشنبه، 6 شهریور 98 ساعت 09:20
بله متاسفانه
و ما به دلیل شرایط بد آب و هوایی و اصرار دوستان ناچار شدیم قبول کنیم
جمعه، 11 مرداد 98 ساعت 11:36
باسلام سفرنامه خیلی خوبی بود.ممکن است سفری به ارمنستان باخانواده داشته باشیم.
شنبه، 12 مرداد 98 ساعت 09:30
عرض ادب
ممنون از لطف و محبت شما
به نظر من کار خیلی خوبی میکنید چون قطعاً خوش خواهد گذشت.
شاد و موفق باشید
جمعه، 28 تیر 98 ساعت 20:01
با سلام ،
از مطالعه سفرنامه ی شما لذت بردم . عکسها بسیار عالی و با کیفیت است . نحوه ی نوشتار و روایی داستان خوب است . آرزوی سفرهایی خوشی را برایتان آرزومندم . لطفا از مدیریت سایت بخواهید سفرنامه اتان را از قسمت سفرنامه های ایرانگردی به قسمت سفرنامه های مخصوص به خود قرار دهد . ارادتمند شما مجید عطارد
شنبه، 29 تیر 98 ساعت 13:26
عرض ادب خدمت آقا مجید گل
ممنون از اینکه سفرنامه بنده را مطالعه نمودید و خوشحالم که مورد قبول واقع شده است.
چشم حتما
ممنون از الطاف بیکران شما
یکشنبه، 16 تیر 98 ساعت 10:55
آقای خرمایی
لذت بردم از دیدن عکسهای زیبای سفرنامه تون... راستش هیچ وقت ارمنستان مقصد جذابی نبود برام ولی به جرات می گم سفرنامه شما تنها سفرنامه ارمنستان بود که عکسهای جذابی داشت و میتونه آدم رو وسوسه کنه. از عکسها که بگذریم، از شیوه برخوردتون با همسفران ناپایه و بیماری هم کیف کردم که نذاشتید هیچ کدوم خللی در برنامه سفر و لذت بردنتون از سفر ایجاد نکرد.
همیشه به سفر و گردش
پنجشنبه، 20 تیر 98 ساعت 20:22
سلام خدمت شما
سپاس از وقتی که صرف مطالعه سفرنامه نمودید و خوشحالم که مورد قبول واقع شده است.
حقیقتا من معتقدم که در سفر به جاهای جدید با وجود هر مشکلی باید از وقتت تمام استفاده رو برد.
بازم ممنون همچنین برای شما
شنبه، 15 تیر 98 ساعت 16:08
واقعا سفرنامه زیبا و کاملی بود. من تاحالا ایروان نرفتم ولی واقعا هرلحظه خودم رو کنارتون حس کردم????????
پنجشنبه، 20 تیر 98 ساعت 20:19
سلام
ممنون از محبت شما
خوشحالم که مورد قبول واقع شده است.
چهارشنبه، 12 تیر 98 ساعت 01:22
جناب خرمایی، سفرنامه قشنگی بود، من با اینکه ایروان نرفتم ولی با سفرنامه شما کاملا همذاتپنداری کردم، انشاا... جاهای جدیدتر برید و همینجوری شیوا و راحت بنویسید
چهارشنبه، 12 تیر 98 ساعت 13:29
سلام خدمت آقا رضا عزیز
ممنون از حسن نظر شما
خوشحالم که سفرنامه بنده مورد قبول شما واقع شده است.
سپاسگزارم
به امید سفرهای پرشمار برای شما دوست عزیز
دوشنبه، 10 تیر 98 ساعت 10:26
ممنون بخاطر تصلویر.تسبت به باقی سفرنامه های ارمنستان عکسا جدیدتر بودن و هوای بارونی طراوتی خاصی داده بود .
دوشنبه، 10 تیر 98 ساعت 11:42
سلام
خواهش میکنم
ممنون از پیام پر مهرتان
دوشنبه، 10 تیر 98 ساعت 09:23
جناب خرمایی عزیز
سفرنامه کامل و خوبی بود و چون قبلا ارمنستان رفته بودم خاطرات رو مرور کردم . ممنون بابت اشتراک
براتون موفقیت و سفرهای خوش آرزو می کنم
دوشنبه، 10 تیر 98 ساعت 11:41
عرض ادب خدمت جناب ناظریان عزیز
تشکر از وقتی که صرف نمودید ، خوشحالم که مورد قبول واقع شده است و تونستم گوشه ایی از خاطرات شما رو زنده کنم.
ایام به کام
شنبه، 8 تیر 98 ساعت 13:13
سفرنامه جالبی بود. دست شما درد نکنه
یکشنبه، 9 تیر 98 ساعت 10:31
زنده باشید
ممنون از شما بابت مطالعه سفرنامه بنده
پنجشنبه، 6 تیر 98 ساعت 10:23
محسن جان
اولش که ناتاشا خانم حالتون رو گرفت.بعدش هم دوستان پایه نبودن و آخرش هم سرما خوردگی.با همه این مشکلات عالی سفرت رو مدیریت کردی و کاملا از وقت استفاده کردی.مشخصه که مرد سفر هستی .بهت تبریک میگم
دوشنبه، 10 تیر 98 ساعت 11:39
سلام خدمت آقا احسان عزیز
ممنون از اینکه سفرنامه بنده را مطالعه نمودید
و از پیام پر مهرتون کمال تشکر دارم.
زنده باشی
چهارشنبه، 5 تیر 98 ساعت 20:30
مقایسه ارمنستان و گرجستان در گردشگری
امتیاز گرجستان : طبیعت آن
امتیازات ارمنستان : شهرهای زیبا ، برخو.رد بهتر مردم با گردشگران ، غذاهای خوشمزه و بسیاری امتیازات دیگر که آن را یک سروگردن بالاتر از گرجستان در گردشگری قرار میدهد
دوشنبه، 10 تیر 98 ساعت 11:38
سلام آقا جواد عزیز
ممنون از راهنمایی خوبتون
سه شنبه، 4 تیر 98 ساعت 14:22
ممنون بابت نگارش زیباتون.پیشنهاد میکنم دفعه بعد خردادماه به ارمنستان سفر کنید.هم ترافیکش کمه هم قیمت ها پایین هم اینکه طبیعتش اوج سرسبزیشه.در ضمن میتونین جهت اقامت از هاستل استفاده کنین خیلی ارزون درمیاد و شهر دلیجان و جرموک رو هم از دست ندید.
دوشنبه، 10 تیر 98 ساعت 11:37
سلام ممنون از وقتی که صرف مطالعه سفرنامه بنده نمودید
چشم ممنون از راهنمایی های خوبتون
تشکر
سه شنبه، 4 تیر 98 ساعت 12:34
جناب خرمایی، متن روانی نگاشته بودید. عکسها هم بسیار زیبا بودند. ممنون بابت اشتراک.
یکشنبه، 9 تیر 98 ساعت 10:34
سلام
سپاس از محبت شما
خوشحالم که مورد قبول واقع شده است
دوشنبه، 3 تیر 98 ساعت 16:49
جناب آقای خرمایی
با سلام و احترام
سفرنامه جذابی نوشته اید و از شما ممنونم که خاطرات سفر خاطره انگیز ما به ایروان را برایمان زنده کردید. شما که سیم کارت خریده بودید، چرا همان لحظه ای که خانم صاحب آپارتمان قیمت را بالا برد، از طریق سایتهای رزرو اتاق و هتل مثل بوکینگ دنبال یک جای مناسب نگشتید؟ به نظر من رزرو از طریق این نوع سایتها خیلی مطمئن تر است. اینکه سعی کردید بر مشکلات سفر غلبه کنید، بسیار ارزشمند است.
به نظر من، یکی از بهترین پیتزاهای جهان همان پیتزا تشیر در میدان جمهوری ایروان است، حتی از خیلی پیتزاهای ایتالیا هم خوشمزه تر و بزرگ تر است. ما از چند نوع پیتزاهای مختلفش اسلایسی سفارش دادیم و واقعاً خوشمزه بودند.
انشالله سفرهای بیشماری پیش رویتان باشد
سه شنبه، 4 تیر 98 ساعت 09:18
عرض ادب و احترام خدمت جناب رحیمی عزیز
ممنون از اینکه سفرنامه بنده را مطالعه نمودید و خیلی خوشحالم که مورد قبول واقع شده و تونستم گوشه ایی از خاطرات شما رو زنده کنم.
بله سیم کارت خریده بودیم ولی ما اطلاعات خاصی راجع به سایت های رزرو هتل نداشتیم و از طرفی همراهان من تمایلی جهت جابجایی نداشتند.
ممنون و سپاس از محبت شما
به امید سفرهای پر بار برای شما
دوشنبه، 3 تیر 98 ساعت 11:31
عکس ها خیلی زیبا بودند . ممنونم .
دوشنبه، 3 تیر 98 ساعت 13:14
سلام
ممنون از لطف شما دوست عزیز
خوشحالم که مورد قبول واقع شده اند.
سپاس
دوشنبه، 3 تیر 98 ساعت 11:13
ممنون از اینکه بعد از مدت ها شروع یه نوشتن سفرنامه کردید. همیشه خوندن سفرنانه هایی ک ما رو یاد خاطرات سفر خودمون میندازه لذت میبریم.
دوشنبه، 3 تیر 98 ساعت 13:13
سلام آقا امید عزیز
ممنون از شما بابت مطالعه سفرنامه بنده و خیلی خوشحالم که سهم کوچکی در یادآوری سفرتون داشتم.
به امید سفر های پر بار
دوشنبه، 3 تیر 98 ساعت 10:48
جناب خرمایی عزیز
سفرنامه خوبی را از شما خواندم و البته متاسفم که دوستان همراهی نداشتید و البته عالی بود که با اینحال به تنهایی به دید و بازدید مشغول بودید. نوشته تان راحت و صمیمی بود و عکسهایتان را بسیار دوست داشتم. تصویر و توضیح زیادی از غذاها یا رستورانهایی که رفتید ندیدم و پیشنهادم این است که هزینه ها را به تومان هم ذکر میکردید. برایتان سفرهای خوبی را آرزو میکنم.
دوشنبه، 3 تیر 98 ساعت 13:09
سلام خانم مهین پور بزرگوار
ممنون از وقتی که صرف مطالعه سفرنامه بنده کردید
خوشحالم که مورد قبول واقع شده است.
ممنون از محبت و لطف شما
در مورد رستوران ها چون عکس خاصی نگرفته بودم نتونستم به اشتراک بذارم ولی توضیحات را تا جایی که اطلاع کسب کردم نوشتم.
بابت کم و کاستی از شما عذر خواهی و همچنین بابت پیشنهادات سازنده تون تشکر میکنم.
سه شنبه، 4 تیر 98 ساعت 14:32
هزینه اقامت به نرخ تیر 98 کرایه آپارتمان از 15 هزار درام شروع میشه هر 1000 درام 30 هزار تومن ما هست و در نتیجه شبی حد اقل 450000 تومان و هتل هم همینطوره .اما هاستل ها شبی از 3000 درام شروع میشن تا 100000.هزینه رفتن از مرز تا ایروان با ون ارمنی 10 هزار درام و با اتوبوس از تهران تقریبا 200 هزار تومان.غدا هم اگه ساندویجی و شاورما باشه نفری 1000 درام و بقیه غدا ها بالاتر و تا 10 هزار درام
یکشنبه، 9 تیر 98 ساعت 10:33
ممنون از شما
دوشنبه، 3 تیر 98 ساعت 10:00
خسته نباشید سفرنامه ی خوبی بود فقط اینکه خیلی حرص خوردید انگار????دفعه ی بعدی بهتره همسفرای پایه تر و منظم تری رو پیدا کنین.موفق باشید????
دوشنبه، 3 تیر 98 ساعت 11:07
سلام
ممنون از وقتی که گذاشتید و سفرنامه بنده را مطالعه کردید.
آره والا خیلی ، ولی خب جدا از اینها خوشی های خودش هم داشت.
والا تا قبل از رسیدن به ایروان پایه بودند ولی یک مرتبه تغییر کردند :))
ممنون از محبت شما
ثبت پاسخ