اگر بهدنبال یک سفر خارجی مقرون به صرفه باشید، احتمالا تور شهر وان ترکیه یکی از گزینههای شما خواهد بود. شهری در شرق کشور ترکیه که با فاصله نسبتا مناسبی از شهرهای مرزی ایران قرار گرفته و علاوه بر آن بهدلایل متعددی، ارزش حداقل یک بار سفر را دارد. وان به دلایل مختلفی سالیانه میزبان تعداد قابل توجهی از گردشگران ایرانی است.
با توجه به محبوبیت وان بین ایرانیها، در ادامه این مطلب از بلاگ لستسکند سعی کردیم راهنمای سفر به وان را برایتان آماده کنیم که اگر تور وان را برای سفرتان انتخاب کردهاید، شناختی کافی از آن داشته باشید. همچنین در این راهنمای سفر وان، علاوه بر معرفی تعدادی از جاذبههای این شهر، هر آنچه که پیش از سفر باید درباره وان بدانید را نیز توضیح دادهایم.
وان کجاست؟
شهر وان که در ساحل شرقی دریاچه وان و در شرق استان وان ترکیه واقع شده است، قدمت بسیاری دارد و یکی از شهرهای قدیمی کشور ترکیه محسوب میشود. صخره وان و قلعه باستانی، کتیبههایی به خط میخی دارند که مربوط به پادشاهی اورارتو (حدود 1300 تا 700 قبل از میلاد) است.
شهر مدرن وان در فاصله 5 کیلومتری از ساحل دریاچه وان با بلوارهای وسیع و خیابانهای دیدنی به یک مقصد گردشگری مهم در ترکیه تبدیل شده است که سالانه گردشگران بسیاری را از سایر نقاط جهان به سمت خود میکشاند. بسیاری از ایرانیان به علت فاصله کم شهر وان از مرزهای ایران، این شهر را به عنوان مقصدی برای سفرهای تفریحی خود انتخاب میکنند.

تاریخچه شهر وان
وان شهری عمدتاً کردنشین است. این شهر در قدیم، محل زندگی ارامنه بوده و بیشتر جمعیت آن را ارمنیان تشکیل میدادند. وان به عنوان یک شهر بزرگ، سابقه طولانی دارد. این شهر در هزاره اول قبل از میلاد، در ابتدا با نام توشپا، پایتخت پادشاهی اورارتو محسوب میشد و بعد به عنوان مرکز پادشاهی ارمنی واسپوراکان، انتخاب شد. حضور ترکها در وان و سایر مناطق آناتولی در نتیجه پیروزی سلجوقیان در نبرد ملازگیرت علیه امپراتوری بیزانس بود.
این منطقه طی سالهای بعد، یکی از مهمترین میدانهای جنگ استراتژیک بین عثمانیها و روسها در جنگ جهانی اول بود. در طول این مدت، جمعیت زیادی از ارامنه وان در نسل کشی ارامنه قتل عام شدند. پس از جنگ جهانی اول، وان بخشی از ترکیه شد و در چند کیلومتری شرق ارگ باستانی بازسازی شد. امروزه، وان عمدتاً از قومیت کرد تشکیل شده است. در سال 2011 زلزلهای سهمگین به این شهر آسیبی جدی وارد کرد.

فرهنگ مردم وان
وان شهری سنتی و ترکیب شده با مدرنیته است. این شهر به پایتخت صبحانه ترکیه معروف است. در فرهنگ ترکها وعده صبحانه از اهمیت زیادی برخوردار بوده و گاهی اوقات ساعتها طول میکشد. اعضای خانواده و دوستان دور میز جمع میشوند و به گفتگو میپردازند. صبحانههای مفصل وان رسم دیرینهای است که از قدیم میان مردمان محلی وجود داشته است. اکنون مردم وان خیابانی مملو از رستوران را جهت معرفی صبحانههای وان به گردشگران در نظر گرفتهاند. علاوه بر مردم محلی، توریستها نیز در این خیابان که Kahvaltıcılar Çarşısı نام دارد، از صرف صبحانه لذت میبرند. شک نکنید که امتحان کردن صبحانههای وان ارزشش را دارد، مخصوصا اگر بدانید قیمت غذا در ترکیه چندان گران نیست.
وان شهری کردنشین است و بخشی از کردستان ترکیه محسوب میشود. در اولین سرشماری ترکی در سال 1927، کردی با 76.6% پرتکلمترین زبان در استان وان بود در حالی که ترکی با 23.1% دومین زبان پرتکلم شد. در همین سرشماری، مسلمانان 99.8 درصد جمعیت استان وان را تشکیل میدادند.
ساکنان این شهر با افتخار از دریاچه وان، پنیر وان، نقرهکاری وان و البته گربه وان صحبت میکنند. گربههای وان در اطراف دریاچه وان رشد کردهاند و یکی از نمادهای این شهر به شمار میآیند. آنها به دلیل زیبایی و همچنین عادت به شنا کردن و اجتماعی بودنشان مشهور هستند. در انتهای راهنمای سفر به وان، با جایی که میتوانید تعداد زیادی از این گربههای اصیل را ببینید، آشنا خواهید شد.

چرا به وان سفر کنیم؟
اگر درباره سفر به وان دو به شک هستید، خلاصهای از دلایلی را که باعث میشود از وان به عنوان یک مقصد گردشگری مناسب نام برد، عنوان میکنیم:
مسافت مناسب: اگر نگاهی به وان روی نقشه بیندازید، متوجه میشوید که برخلاف سایر تورهای ترکیه، اغلب تورهای این شهر بهصورت زمینی و با قیمت بسیار مناسبی ارائه میشوند (حتی ارزانتر از برخی مقاصد داخلی)؛ چراکه مسافت وان با شهرهای مرزی ایران زیاد نیست. در نتیجه هزینه سفر به میزان قابل توجهی کاهش مییابد.
جاذبههای گردشگری: شهر وان علاوه بر جاذبههای گردشگری زیبایی که دارد، مراکز خرید متعدد و خوش قیمتی هم در خود جای داده که در ادامه درباره هر کدام از آنها توضیحات بیشتری ارائه خواهیم کرد.
مقصدی مقرون به صرفه: علاوه بر قیمت تورهای وان و همچنین هزینه هتل، مبالغی که باید برای خورد و خوراک در وان پرداخت کرد نیز بسیار مناسب هستند و وان از این زوایا هم جزو مقاصد مقرون به صرفه بهحساب میآید.
عدم نیاز به ویزا: برای ایرانیان، سفر به وان مانند سایر نقاط ترکیه بدون ویزا انجام میگیرد و فقط با داشتن یک پاسپورت معتبر، میتوانید حتی تا 6 ماه در این شهر اقامت کنید.
چطور به وان سفر کنیم؟
گردشگران میتوانند با خودرو شخصی، قطار، اتوبوس و هواپیما به وان سفر کنند. البته همانطور که در تیتر قبلی اشاره شد، وان از آن دست مقاصدی است که مسیرهای زمینیاش پرطرفدارتر هستند، چون فاصله آنها تا شهرهای مرزی ایران کم است، در نتیجه هزینه کمتری را شامل میشوند و مورد بعدی این است که در وان، فرودگاه بینالمللی وجود ندارد و غیر از مواقع خاص، پرواز مستقیمی بین ایران و وان شکل نمیگیرد. بنابراین استفاده از خودرو شخصی، اتوبوس و قطار بهترین گزینههای سفر به وان خواهند بود که شرایط هر کدام را در ادامه توضیح میدهیم.
- به همراه تور: آسانترین و البته پرطرفدارترین نوع سفر به شهر وان ترکیه، رزرو تور است. در این روش از سفر شما نگران هیچ چیز نخواهید بود و کل برنامه رفتوبرگشت و اقامتتان در این شهر، توسط آژانس گردشگری تنظیم خواهد شد. تورهای وان از طریق زمینی و اتوبوس انجام میشوند. بعد از رزرو یک تور وان، با مراجعه به پایانه غرب تهران (آزادی) سوار اتوبوسهای خوی میشوید و بعد از رسیدن به ترمینال خوی توسط ون یا تاکسی به مرز منتقل خواهید شد. بعد از مرز نیز ماشین هماهنگ شده توسط کارگزار منتظرتان خواهد بود تا با طی یک مسیر 1.30 ساعته شما را به شهر وان برساند. مطالعه مطلب راهنمای سفر زمینی به وان میتواند اطلاعات بیشتری را در مورد این نوع از سفر در اختیارتان قرار دهد.
اتوبوس: تفاوتی نمیکند از کدام مبدا عازم وان میشوید. در نهایت مسیر شما به یکی از سه مرز رازی (در شهرستان خوی آذربایجان غربی)، بازرگان (در شهرستان ماکو) و سرو (در شهرستان ارومیه) ختم میشود. اگر از این مرزها اطلاعات دقیقی ندارید به مطلب فاصله وان از مرزهای ایران سر بزنید تا ضمن اطلاع از مسافت هر مرز ایران به وان، از نکات مهم این مطلب مطلع شوید. اتوبوسهای ایران به شهر وان در هر سه مرز گفته شده وجود دارند.
قطار: راه دیگر مسافرت به شهر وان ترکیه، استفاده از قطار تهران - وان است که هر هفته یک بار بین این دو شهر رفت و آمد میکرد. قطار از طریق مرز رازی - کاپیکوی وارد ترکیه میشود. مسافرت با قطار علیرغم اینکه برای شما امکان استراحت در طول راه را فراهم میآورد، بهعلت زمانبر بودن بازرسیهای متعدد توسط گمرک ترکیه، وقتگیرتر از مسافرت جادهای است، ولی در طول مسیر، به علت عبور قطار از مسیرهای کوهپایهای، شما شاهد مناظر طبیعی بدیعی از دیدنیهای ترکیه خواهید بود. البته فعلا قطارهای ایران به وان رفت و آمد ندارند.
خودرو شخصی: از لحاظ زمانی، خودرو شخصی میتواند یک انتخاب بهینه بهشمار رود، اما توجه داشته باشید که سفر به خارج با خودرو شخصی نیازمند تهیه یک سری مدارک مختلف چون کاپوتاژ خودرو، پلاک بین المللی و... است که در مطلب چگونه با خودرو شخصی خود به خارج سفر کنیم، آنها را توضیح دادهایم. مانند سفر با اتوبوس به وان ترکیه، میتوانید برای سفر به وان، با ماشین شخصی یکی از مرزهای بازرگان، رازی و سرو را انتخاب کنید. امّا اگر نخواهید با ماشین شخصی از مرز رد شوید، میتوانید تا نزدیکی مرز را با ماشین سواری رفته و از آنجا با تور وان زمینی همراه شوید.
- هواپیما: سفر هوایی به وان سریعترین و آسانترین راه رسیدن به این شهر است، اما از آنجایی که پروازهای دائمی میان ایران و وان وجود ندارد نمیتوان آن را به عنوان یکی از راههای اصلی سفر به وان محسوب کرد. زیرا فرودگاه وان، بینالمللی نیست و فقط پروازهای داخلی ترکیه در آن انجام میشود. اما در مواقع خاصی مانند نوروز، پروازهای بین المللی وان - ایران برگزار میشود تا سفر به وان برای گردشگران آسانتر هم بشود.

بهترین زمان سفر به وان
بهترین فصل سفر به وان از اواسط ماه خرداد شروع میشود و تا اواسط تیر ادامه مییابد. اما بهطور کلی از اواسط فرودین تا اواسط مهر میتوانید انتظار آب و هوای مناسبی را در وان داشته باشید. البته توجه کنید که از اواسط خرداد تا اواسط تیر ماه از فصلهای پر سفر یا به اصطلاح High Season محسوب میشود و جمعیت گردشگران در این مقطع زمانی بیشتر از سایر ماهها خواهد بود.
نزدیک کریسمس هم با وجود سرد بودن هوا، انواع حراجها و فستیوالها و تزیینات خیابانها، گردشگران بسیاری را به وان میکشاند و خیلی از هموطنان ما این زمان را برای سفرشان به وان انتخاب میکنند. البته برای ما ایرانیها سفر با تور نوروزی وان بسیار متداول است و این شهر هم با حراجیهای مختلف در همین بازه زمانی پذیرای گردشگران ایرانی است؛ از همین جهت میتوان شهر وان ترکیه را یکی از بهترین مقاصد نوروز عنوان کرد.
در وان کجا اقامت داشته باشیم؟
وان برخلاف شهرهای توریستی و غربی ترکیه (مانند ازمیر و استانبول) هتلهای لوکس و 5 ستاره زیادی ندارد، اما در هتلهای وان میتوانید هزینههای بسیار مناسبتری را انتظار داشته باشید. اما بهطور کلی مسافران با دو هدف اصلی به شهر وان سفر میکنند؛ نخست خرید در بازار و مراکز خرید وان است و دیگری با هدف استراحت و سپری کردن تعطیلاتی آرام در این شهر است. اگر شما جزو کسانی هستید که علاقهمند به خرید در وان هستید پیشنهاد میکنیم در خیابانهای کاظم کاربکر، خیابان جمهوریت یا در اطراف این دو خیابان هتل رزرو کنید. چراکه بسیاری از رستورانها، مغازهها، بازارها، مراکز خرید و جاذبههای تفریحی وان در این دو خیابان واقع شدهاند و به نوعی مرکز شهر وان محسوب میشوند. در زمان حراجی های ترکیه این منطقه بهترین مکان برای خرید اجناس باکیفیت و خوش قیمت است.
در حالت دوم، اگر بهعنوان یک گردشگر، خیلی اهل خرید حین سفر نیستید، میتوانید هتلهایی را انتخاب کنید که در نزدیکی دریاچه وان واقع شده باشند، هتل دابل تری بای هیلتون یکی از همین هتلهاست که فاصله نزدیکی به مرکز شهر ندارد اما برای گذراندن تعطیلاتی آرام و به دور از هیاهوی شهری انتخابی مناسب است.

چه غذاهایی در وان امتحان کنیم؟
یکی از جاذبههای کشور ترکیه به ویژه شهر وان، غذاهای آن است، بهطوری که وقتی در خیابانهای وان قدم میزنید از هر 4 یا 5 مغازه یک رستوران با غذاهای لذیذ وجود دارد و همه رستورانها پر از مشتری هستند. مشهورترین غذاهایی که در رستورانهای وان ترکیه میتوانید امتحان کنید، شامل کباب مولانا، کباب آدانا، اسکندر کباب، پاتلیجان کباب، لاه معجون، پیده، کوفته، چوپ شیش و دونر میشوند.
اما بهطور کلی شهرت وان بهخاطر صبحانه معروفش یعنی «وان کاهوالتیسی» است که خوردن این صبحانه برای کسانی که رژیم غذایی و ترس از چاق شدن دارند توصیه نمیشود.خیابان جمهوریت وان برای شکمگردی و امتحان کردن غذاهای نامبرده، انتخاب مناسبی است. همچنین این اطمینان را داشته باشید که غذاهای محلی وان، مورد پسند ذائقه ایرانیان است.

در وان چه چیزهایی بخریم و از کجا خرید کنیم؟
وان یکی از شهرهای تاریخی و فرهنگی کشور ترکیه محسوب میشود و وجود صنایعدستی آن مانند نقره، فرش، قالیچه و انواع وسایل چوبی حکاکی شده نشانگر اصالت این شهر است. البته غیر از صنایع دستی، گردو، پنیر گیاهی و عسل هم از دیگر سوغات وان بهشمار میروند. ضمن اینکه نماد چشمزخم، هم در وان و هم در دیگر شهرهای این کشور از اصلیترین سوغات ترکیه است.
از آنجایی که وان یکی از بهترین شهرهای خارجی برای خرید کردن بهشمار میرود، ایرانیان زیادی به خرید انواع کالاهای مختلف در آن روی میآورند، اما پیشنهاد میکنیم از خرید اجناسی مانند فرش و قالیچه (بهدلیل اشغال زیاد فضا)، جواهر و سنگهای ارزشی خودداری کنید. متداولترین کالاهایی که میتوانید چه برای مصرف شخصی و چه بهعنوان سوغاتی خریداری کنید در وهله اول پوشاک است.
در این شهر بهراحتی میتوانید انواع پوشاک با کیفیت از برندهای مطرح ترک و بینالمللی را با قیمت فوقالعاده خریداری کنید. همچنین اگر یکی از اصلیترین دلایل سفر شما به وان خرید کردن است، توصیه میکنیم مطلب بهترین زمان خرید در وان را مطالعه کنید تا از زمان حراجیهای این شهر مطلع شوید و اجناس را در کف قیمتشان خریداری کنید. در ادامه به معرفی برخی از مراکر خرید مهم شهر وان میپردازیم.
1. مرکز خرید وان AVM
مرکز خرید وان AVM مهمترین و اولین مرکز خرید مدرن در شهر وان است که بسیاری از گردشگران آن را برای خرید انتخاب میکنند. اکثر برندهای معروف داخلی و بینالمللی در این مرکز خرید حضور دارند که این موضوع یکی از ویژگیهای وان ای وی ام محسوب میشود. همچنین یک فودکورت کوچک با انواع غذاهای ترکی و فست فود با قیمتهای مناسب در این مرکز خرید موجود است. مغازههای ای وی ام مال در 3 طبقه قرار دارند و از تنوع خوبی برخوردارند.
- آدرس مرکز خرید وان AVM: وان، خیابان جمهوریت. مرکز خرید وان آلیشوریش مرکزی
- ساعت کاری: 10 تا 22
موقعیت مرکز خرید وان

2. آیدین پریهان ای.وی.ام (Aydın Perihan İş Merkezi)
یکی از مراکز خرید معروف در شهر وان ترکیه، مرکز خرید آیدین پریهان است. این مرکز خرید محیط آرام و دلبازی دارد و امکانات رفاهی مناسبی مانند گیم نت، سینما، بازیهای کامپیوتری، کافه، رستوران و... را در اختیار مسافران شهر وان قرار میدهد. آیدین پریهان به مرکز شهر و هتلهای وان نزدیک بوده و دسترسی به آن بسیار آسان است.
- آدرس مرکز خرید آیدین پریهان:وان، باهچیوان، کوچه اوزون
- ساعت کاری: 7 صبح تا 10 شب
موقعیت مرکز خرید آیدین پریهان

3. مرکز خرید ترکوآز (Turkuaz AVM)
این مرکز خرید در مرکز شهر وان ترکیه قرار دارد و بسیاری از مراجعهکنندگان به آن مردم محلی وان هستند. در این مرکز خرید برندهای بینالمللی و همچنین برندهای داخلی به فروش میرسند. یک کافه در این مرکز خرید وجود دارد که بعد از یک خرید طولانی میتوانید در آن استراحت کنید. همچنین یک سالن سینما در ترکوآز نه چندان مدرن یافت میشود. این موضوع را به خاطر داشته باشید که این مرکز خرید بسیار محلی است، بنابراین بسیاری از کارکنان با زبان انگلیسی آشنایی ندارند.
- آدرس مرکز خرید تورکوآز:وان، باهچیوان، خیابان کاظم کارابکر،
- ساعت کاری: 8 صبح تا 8 شب
موقعیت مرکز خرید تورکوآز

4. بازار شهر وان (خیابان جمهوریت)
بازار شهر وان از دو خیابان متقاطع به نامهای کاظم کارابکر و خیابان جمهوریت تشکیل شده است که سراسر این خیابانها مملو از فروشگاهها و مغازههایی با مارکهای خارجی و ترکی نظیر Addidas ،FLO، Kinitex، Nike، Deri، Viar، Clozione، Defacto، Mavi و LC Wakiki است. همچنین در این منطقه فروشگاهای بزرگ و هایپر مارکتهای دیگری هم وجود دارند. غیر از بازار و مراکز خرید در این خیابان میتوانید جاذبههای تفریحی و رستورانهای متعددی ملاحظه کنید.
- آدرس بازار شهر وان: وان، خیابان ایپک، سییت فهیم آرواسی
موقعیت دقیق خیابان جمهوریت در شهر وان ترکیه

در وان کجا بریم؟
وان از آن قبیل مقاصد گردشگری است که هم برای کسانی که بهدنبال جاذبههای طبیعی، فرهنگی و باستانی هستند جذابیت دارد و هم برای گردشگرانی که بهدنبال تفریحات وان و خرید کردن میگردند. در ادامه به معرفی تعدادی از معروفترین جاذبههای گردشگری وان میپردازیم.
مردم شهر وان ترکیه بسیار خونگرم هستند و با گردشگرها و مخصوصاً ایرانیان خیلی سریع ارتباط برقرار میکنند و همین که متوجه ایرانی بودن شما میشوند، اغلب سعی میکنند به فارسی صحبت کنند و اکثراً قیمت اجناس را علاوه بر لیر ترکیه به ریال هم به مشتری اعلام میکنند! به علت رفت و آمد زیاد گردشگرها، خرید و فروش در وان مخصوصاً در زمینه پوشاک پررونق است.
لیست کامل جاذبههای گردشگری وان
1. قلعه وان
قلعه وان، قلعهای برفراز کوههای ساحل شرقی دریاچه وان در ترکیه است که امروزه به شکل مخروبهای با ستونهای عظیم و دیوارهای سر به فلک کشیده درآمده است، قدمت این بنا به 90 سال قبل از میلاد میرسد. در وان، قلعههای زیادی وجود دارند که بسیاری از آنها در دوران حکومت اورتورها ساخته شدهاند.
- ساعت کاری قلعه وان: 8 صبح تا 5 بعد از ظهر
- آدرس قلعه وان: وان، ایپک یولو، 5 کیلومتری مرکز شهر وان

موقعیت دقیق قلعه وان
2. دریاچه وان
دریاچه وان در غرب شهر وان قرار دارد. در بخش شمال غربی این دریاچه، کوه سبحان به ارتفاع ۴۰۵۸ متر و در قسمت جنوبی آن، کوههای اختیار شهاب قرار گرفتهاند. شکل گرفتن دریاچه نمکی وان ناشی از فعالیتهای آتشفشانی در سالیان دراز بوده است. آب دریاچه وان از جویبارهایی که از کوهها سرازیر هستند، تامین میشود. این دریاچه ۱۲۰ کیلومتر طول و ۸۰ کیلومتر پهنا دارد و عمق میانگین آن ۱۷۱ متر است (عمیقترین بخش آن ۴۵۱ متر است). مساحت دریاچه وان به ۳۷۵۵ کیلومتر مربع میرسد.

موقعیت دقیق دریاچه وان
3. جزیره و کلیسای آختامار
کلیسای آختامار، کلیسایی است در فاصله ۴۱ کیلومتری جنوب غربی شهر وان که روی جزیره آختامار در دریاچه وان قرار گرفته است. کلیسا آختامار با معماری کشیش مانوئل و به دستور گاغیک اول و پادشاه واسپورکان ما بین سالهای ۹۱۵ تا ۹۲۱ میلادی ساخته شده است. آختامار نیز نامی ارمنی است. جزیره آختامار توریستیترین جزیره دریاچه وان است و یکی از بهترین مناظری که میتوانید در شهر وان ترکیه تماشا کنید، بدون شک در این جزیره خواهد بود.
- ساعت کاری کلیسای آختامار: 8 صبح تا 8 شب
- آدرس کلیسای آختامار: وان، دریاچه وان، گواش

موقعیت دقیق کلیسای آختامار
4. آبشار مرادیه
آبشار مرادیه در 88 کیلومتری شمال وان قرار داشته و نام آن برگرفته از ششمین فرمانروای حکومت عثمانی است. دیدن این آبشار مخصوصا در فصول بهار و تابستان توصیه میشود. شاید فاصله آبشار مرادیه نسبت به شهر وان ترکیه کمی زیاد باشد، اما بدون شک یکی از زیباترین جاذبههای طبیعی که میتوانید در این شهر تماشا کنید آبشار مرادیه است.
- آدرس آبشار مرادیه: وان، گورجک، مرادیه

موقعیت دقیق آبشار مرادیه
5. خانه گربههای وان
عمده شهرت جهانی این شهر بهدلیل وجود گربههای سفید و پشمالویی است که یکی از چشمشان آبی و دیگری سبز یا کهربایی است. این امر باعث جذب گردشگران زیادی از کشورهای جهان شده و هم اکنون محلی با عنوان «وان کدی اوی» یعنی خانه گربه وان دایر شده است و گردشگران میتوانند در این محل از این گربههای کمیاب بازدید کنند. گربههای وان به حیوانات محلی مثل مرغ حمله نمیکنند و دوست دارند همراه مردم زندگی کنند. مردم وان در گذشته این گربهها را نشانه الهی میدانستند و به این دلیل در بین آنها احترام خاصی داشت.
- ساعت کاری خانه گربه وان: 8.30 صبح تا 7 بعد از ظهر
- آدرس خانه گربه وان: وان، توشبا، یوزونجو، بارداکچی

موقعیت دقیق خانه گربه وان
سخن نهایی
همان طور که ملاحظه کردید در این مطلب راهنمای سفر وان ترکیه را برای شما آماده کردیم تا پیش از سفر به این شهر کوچک و زیبا آمادگیهای لازم را داشته باشید. غیر از توضیحاتی که تاکنون گفته شد، به شما پیشنهاد میکنیم که سفرنامههای وان را نیز مطالعه کنید تا از تجارب و توصیههای دیگر گردشگرانی که به شهر وان ترکیه سفر کردهاند، مطلع شوید.
در سالهای اخیر بهدلیل افزایش قیمت سفرهای خارجی، وان به یکی از پربازدیدترین مقاصد خارجی ایرانیان تبدیل شده و پیشنهاد میکنیم اگر تاکنون فرصت سفر به وان را نداشتهاید، دست کم یک بار به این شهر سفر کنید.
تالیف: تیم نویسندگان لست سکند