اگر قرار باشد یک سفر زمینی به وان داشته باشید، بدون راهنمای سفر زمینی به وان، کارتان دشوار میشود. همزمان با افزایش قیمت سفرهای هوایی به کشور ترکیه و مقاصد توریستی مهم آن، این شهر جذاب و کمتر شناخته شده در نزدیکی مرزهای کشورمان ایران، مورد توجه بسیاری از علاقهمندان به سفر قرار گرفته است؛ بهطوری که حتی بسیاری از «مرزنشینان»، این شهر را برای سفرهای یک یا دو روزهشان انتخاب میکنند و بسیاری از ساکنان شهرهای دیگر ایران نیز این مقصد را در لیست سفرهایشان دارند.
با توجه به اینکه اکنون وان، یکی از محبوبترین مقاصد سفر برای ایرانیان در کشور ترکیه محسوب میشود و میتوان گفت بیشتر گردشگران این شهر، ایرانیانی هستند که با تور وان به صورت زمینی یا با ماشین شخصی به آن سفر میکنند، تصمیم بر آن داریم که در این مطلب از لست سکند راهنمای صفر تا صد سفر زمینی به وان را در اختیارتان قرار دهیم.
وان کجاست و چرا باید به آن سفر کرد؟
وان شهری عمدتاً کردنشین در شرق استان وان ترکیه است. این شهر در ساحل شرقی دریاچه وان قرار گرفته و به عنوان یک منطقه شهری بزرگ، تاریخ بسیار غنی دارد. این شهر مدرن در فاصله 5 کیلومتری از ساحل دریاچه افسانهای وان واقع شده است. وان را به دلیل زیبایی و مناظر طبیعی اطرافش اغلب «مروارید شرق» مینامند. یک ضرب المثل قدیمی ارمنی به همین معنا نیز وجود دارد که میگوید: وان در این دنیا، بهشت در آخرت. این عبارت در ترکی به صورت Dünyada Van ،ahirette iman یا «وان برای این دنیا، ایمان برای آخرت» اندکی تغییر یافته است.
لبست همه جاهای دیدنی وان ترکیه
همانطور که میدانید برای سفر به کشور ترکیه نیاز به گرفتن ویزا و پرداخت هزینههایش را ندارید و به همین دلیل، سفر به این شهر یکی از آسانترین سفرها برای ما ایرانیان است. ضمن اینکه وان، مقصدی بسیار عالی برای افرادی است که علاقهمند به خرید و گشتوگذار در مراکز و خیابانهای مخصوص به این کار هستند. حراجی های وان، یکی از عوامل جذب گردشگر، بهخصوص از ایران محسوب میشوند و یکی از بهترین فرصتهای خرید را در اختیار مسافران قرار میدهند. این شهر شرقی ترکیه، مملو از مغازههای مدرن، پاساژهای بزرگ و رستورانها و کافههای متنوع است. در بهترین رستوران های وان میتوانید طعم غذاهای محلی ترکی را بچشید و در خیابانهای سرزنده آن تا پاسی از شهر قدم بزنید. بهطور کلی وان شهری است که در آن هرگز بدون برنامه نخواهید ماند.

انواع سفر زمینی به وان ترکیه
همانطور که میدانید، سفر هوایی به دلیل ماهیتش همیشه یکی از گرانترین راههای سفر است و بسیاری از افراد به دلیل محدودیت در بودجه سفر، این شیوه را حذف کردهاند و سعی بر آن دارند تا در حد ممکن، سفرهای خود را به صورت زمینی انجام دهند. در مورد وان اما کمی موضوع متفاوتتر است. برای سفر به وان، پروازی از ایران وجود ندارد یا در اوقات خاصی به صورت محدود برقرار است. بنابراین، تنها راه سفر به این شهر زیبا از طریق زمینی است. البته مسیر زمینی کمی هم زمانبر است، اما باید این نکته را نیز در نظر داشت که هزینه های سفر زمینی به وان بسیار اقتصادی و معقولتر از سفر به برخی از مقاصد داخلی ایران است. در این قسمت از راهنمای سفر زمینی به وان، به بررسی شیوههای سفر میپردازیم که به صورت کلی به سه شکل زیر است:
- سفر به وان با تورهای زمینی و با استفاده از اتوبوس و ون: متداولترین شیوه سفر به وان، رزرو تور از طریق آژانسهای گردشگری یا استفاده از وسایل حملونقل عمومی یعنی اتوبوس یا تاکسی و ون است.
- سفر به وان با ماشین شخصی: این شیوه مخصوص کسانی است که علاقهمند به سفرهای زمینی هستند و از برنامه خاصی پیروی نمیکنند. این سبک مسافران، ترجیح میدهند در طول سفر از وسیله نقلیه خود استفاده کنند یا به شهرهای اطراف هم سفر کنند. البته باید خاطرنشان کرد که این شیوه، یکی از سختترین گزینههای موجود برای سفر به وان است.
- سفر به وان از طریق قطار: این روش یکی از زمانبرترین و البته لذتبخشترین روشهای سفر به وان است. سفر با قطار به وان به طور مستقیم، تا پیش از کرونا برگزار میشد اما اکنون و به صورت موقت، از دسترس مسافران خارج است.

بهترین مرز برای رفتن به وان کدام مرز است؟
کشورمان ایران سه مرز مشترک با کشور ترکیه دارد که از طریق آنها میتوان وارد خاک این کشور شد. این سه مرز بازرگان، سرو و رازی هستند. هر کدام از این مرزها، فاصله متفاوتی با شهر وان دارند که در مطلب فاصله وان با شهرهای ایران کاملا به آن پرداخیتم و در این بخش از راهنمای سفر زمینی به وان هم، مختصر آنها را بررسی میکنیم.
- سفر زمینی به وان ترکیه از طریق مرز رازی - کاپیکوی در خوی: این مرز در آذربایجان غربی و شهر خوی واقع شده است و پرترددترین، نزدیکترین و بهترین مرز زمینی وان به شمار میآید. مرز رازی برخلاف دو مرز دیگر، یعنی بازرگان و سرو، محدودیت زمانی دارد و از ساعت 9:00 صبح تا 17:00 فعال است. این مرز 103 کیلومتر، یعنی حدود 1 ساعت و 30 دقیقه تا شهر وان فاصله دارد.
- سفر زمینی به وان ترکیه از طریق مرز بازرگان - گوربولاغ در ماکو: مرز بازرگان، مرزی 24 ساعته است و بر خلاف مرز رازی، علاوه بر خودروهای شخصی، امکان عبور ترانزیتها نیز از آن وجود دارد، به همین دلیل، ممکن است این مرز کمی شلوغتر از مرز رازی باشد. فاصله مرز بازرگان تا شهر وان ترکیه در حدود 206 کیلومتر است، یعنی با عبور از این مرز، مسافران با طی زمان تقریبی 2 ساعت و پنجاه دقیقه به شهر وان خواهند رسید.
- سفر زمینی به وان ترکیه از طریق مرز سرو - اسندره در شهر ارومیه: این مرز نیز به صورت 24 ساعته فعال است و البته به دلیل موقعیت مکانیاش برای کسانی که از استانهای جنوبی ایران قصد سفر زمینی به وان ترکیه را دارند، مناسبتر است. فاصله وان از این مرز در حدود 228 کیلومتر است و مسافران با طی زمانی 3 ساعته به وان میرسند.

سفر زمینی به وان ترکیه با تورهای زمینی
اکنون به دلیل اینکه اغلب مسافران شهر وان از روش رزرو تورهای وان برای سفر به این شهر اقدام میکنند، قصد داریم این روش را در ابتدا بررسی کنیم و اطلاعاتی را در مورد آن در اختیارتان قرار دهیم. همانطور که پیشتر اشاره کردیم، تورهای وان معمولا از مرز رازی انجام میشوند و این مرز، اصلیترین و بهترین مرز زمینی وان است.
نحوه و هزینه سفر زمینی به وان ترکیه از تهران
اگر شما از شهر تهران به سمت شهر وان سفر میکنید و توری را بابت این موضوع رزرو کردهاید، باید خودتان را به ترمینال غرب (آزادی) تهران برسانید. در این پایانه اتوبوسهای تهران-خوی در انتظار شما خواهند بود. حرکت این اتوبوسها معمولا شبها حدودا بین ساعات 19:00 الی 20:00 از تهران به سمت خوی خواهد بود. شما بابت سوار شدن به این اتوبوسها مبلغی نخواهید پرداخت و بلیط آنها در زمان رزرو تور از طریق آژانس گردشگری در اختیار شما قرار میگیرد.
فاصله شهر تهران تا خوی حدود 780 کیلومتر است و طی کردن این مسیر حدود 12 ساعت طول میکشد. از ترمینال خوی به وسیله ون یا تاکسی با صرف زمانی حدود یک ساعت و 15 دقیقه به مرز رازی - کاپیکوی خواهید رسید و پس از آن با ارائه مدارک، پرداخت عوارض خروج و بررسیهای لازم، از مرز رد خواهید شد. باید به این نکته توجه داشته باشید که معمولا مجریان تورها همان ون یا تاکسی را برای ادامه سفر شما از مرز تا وان در نظر میگیرند که در ترمینال خوی سوار آن شدید و این ماشینها نیاز به تعویض پلاک و انجام مراحل مربوطه دارند. بنابراین، با توجه به شلوغی مرز در زمانهای خاص، ممکن است حدود 2 تا 4 ساعت معطل شوید.
پس از انجام مراحل و خروج از مرز رازی، شما وارد خاک ترکیه خواهید شد. در این زمان با اعلام خروج ون یا تاکسی تور مربوطه، به سمت شهر وان حرکت خواهید کرد. طی کردن این مسیر،حدود 1 ساعت و 30 دقیقه زمان خواهد برد. ونها با توجه به تعداد مسافران در مقابل هتلهای وان توقف خواهند کرد. تمام هزینه های سفر زمینی به وان شما مانند هزینه بلیط اتوبوس رفت و برگشت، هزینه اقامت و هزینه ترانسفر از خوی به وان و برعکس در قیمت تور شما محاسبه خواهد شد و نیازی نیست مبلغی را برای این موارد به صورت جداگانه پرداخت کنید.

نحوه و هزینه سفر زمینی به وان ترکیه از تبریز
مسافرانی که با تور وان از تبریز به این شهر سفر میکنند، از طریق اتوبوس که به صورت روزانه در ساعت 7 صبح از تبریز به سمت خوی حرکت میکند خود را به خوی، سپس با ون یا تاکسی، به مرز میرسانند و باقی مراحل، مانند سفر با تور وان از تهران است. قیمت این تور نسبت به تورهایی که مبدأ آنها تهران است، کمی اقتصادیتر درمیآید، اما باید به این نکته هم اشاره کنیم که نرخ تورها چه از مبدأ تهران چه از مبدأ تبریز، بسیار به زمان سفر، مدت اقامت و نوع هتل وابسته است. چنانچه تمایل داشته باشید در بهترین هتلهای وان، چه از نظر کیفیت چه از نظر موقعیت، اقامت کنید، طبیعتا هزینه سفر زمینی به وان برای شما افزایش خواهد یافت.

سفر زمینی به وان ترکیه با اتوبوس و وسایل نقیله عمومی مانند ون و تاکسی
اگر سفر شما همراه با تور نیست و فقط با اتوبوس و وسایل حملونقل عمومی خود را به مرز میرسانید، برای تهیه بلیط اتوبوس تهرانخوی باید هزینهای معادل 200 هزار تومان بپردازید، از ترمینال به وسیله ون یا تاکسی با پرداخت هزینهای متغیر حدود 100 هزار تومان خود را به مرز برسانید و سپس بعد از رسیدن به مرز، مراحل عبور از گیت بازرسی انجام میشود، بعد با پرداخت 65 تا 70 لیر ترکیه با استفاده از ونهای ترکی که در محوطه پارکینگ کاپیکوی وجود دارند میتوانید خودتان را به شهر وان و هتلتان برسانید. این روش، سریعترین راه سفر به زمینی به شهر وان ترکیه است.
سفر به وان ترکیه بهوسیله ماشین شخصی
این روش از سفر به وان، یکی از هزینهبرترین و سختترین روشها است. هر چند پس از طی این مراحل و پرداخت هزینههای آن، اختیار سفر به دست خودتان است و رفتوآمد در شهر و اطراف آن سادهتر میشود. اما مراحلی که باید قبل از مراجعه به مرز طی کنید و مشکلات قیمت سوخت در خاک ترکیه، کار را کمی سختتر میکند. برای سفر با ماشین شخصی به وان، نیاز دارید مراحل زیر را برای خودروی خود انجام دهید:
- کاپوتاژ خودرو: یکی از مهمترین مراحل برای سفر با خودرو شخصی به وان، دریافت کاپوتاژ یا مجوز خروج از کشور برای خودروی شخصی است. برای دریافت کاپوتاژ خودرو باید به اداره گمرک مراجعه کنید؛ مراحل اخذ آن نیز صورت مفصل در مطلب جهانگردی با خودرو شخصی توضیح داده شده است. هزینه کاپوتاژ خودرو 800 هزار تا 1 میلیون تومان برآورد شده است.
- اخذ گواهینامه و پلاک بینالمللی: برای این مرحله پس از کاپوتاژ خودرو باید به کانون جهانگردی و اتومبیلرانی مراجعه کنید و با طی مراحل و پرداخت هزینهای حدود 265 هزار تومان برای گواهینامه بینالمللی یک ساله و 750 هزار تومان برای گواهینامه بینالمللی سه ساله، این مدرک را دریافت کنید. سپس، با ارائه گواهینامه و کاپوتاژ، پلاک بینالمللی را با مبلغی حدود 800 هزار تومان دریافت کنید.
- اخذ بیمه شخص ثالت ترکی خودرو: برای سفر با ماشین شخصی در خاک ترکیه، مانند کشورمان ایران نیاز به اخذ بیمه دارید. این بیمه را میتوانید در شعب بیمه و همچنین مرز، دریافت کنید و معمولا تا 90 روز اعتبار دارد. هزینه بیمه خودرو با توجه به مدت اقامت در ترکیه و نوع خودرو که عوامل تعیین کننده ریسک خودرو هستند، تعیین میشود.

سخن آخر
بهطور کلی شهر وان، یک مقصد خوب برای سفری زمینی است؛ زیرا از طرق مختلف میتوان سفری مقرونبهصرفه و کمهزینه را در این شهر تجربه کرد. هزینه سفر زمینی به وان یکی از موارد مهمی است که بیشتر گردشگران این شهر، آن را در انتخابشان مدنظر قرار میدهند. در این راهنمای سفر زمینی به وان، به این روشها و همچنین هزینهای که برای شما در پی خواهند داشت، اشاره کردیم. سفر زمینی به وان ترکیه از آن تجربههایی است که بعد از بازگشت همیشه در ذهنتان خواهد ماند و شاید به تکرار آن نیز بیندیشید. اگر به سفرهای جادهای علاقهمندید، به شما پیشنهاد میکنیم سفر به وان را در الویتهای خود قرار دهید.
تألیف: تیم نویسندگان لست سکند