راهنمای سفر به استانبول راهی برای لذت بیشتر بردن از حال و هوای ویژه استانبول است. نوشیدن یک قهوه ترک در کافههای خیابان استقلال در کنار ترامواهای کلاسیکِ قرمز رنگ، ایستاده نگریستن به عظمت مسجد آبی یا کشتیسواری در مرز آسیا و اروپا برخی از کارهاییست که تنها در استانبول میتوان تجربه کرد، استانبول جاییست که هر ماجراجویی برای یک بار هم که شده باید ساک یا کولهاش را جمع کند و راهی این شهر باستانی شود.
استانبول سالانه میزبان بیش از 12 میلیون نفر گردشگر است، اگر شما هم قصد دارید با استفاده از تورهای استانبول یکی از این گردشگر و ماجراجوهایی باشید که در آینده به این شهر سفر میکند در مطلب راهنمای سفر به استانبول لست سکند همراه ما باشید تا 0 تا 100 سفر به استانبول را برایتان شرح دهیم.
تاریخچه استانبول
بارها شنیدهاید که استانبول یک شهر تاریخی و قدیمی است. اکنون قبل از اینکه سراغ اطلاعات کاربردیتر راهنمای سفر به استانبول برویم به گذشته این شهر اشاره میکنیم. البته که بررسی تاریخ طولانی استانبول مفصل است، امّا اینجا به صورت گذرا بخشهای مهم تاریخش را مرور میکنیم که در سفر استانبول و دیدن جاذبهها میتواند راهنمایتان شود.
قدمت سکونت در استانبول به هزاره دوم پیش از میلاد مسیح بازمیگردد. زمانی که انسانها در بخش آسیایی شهر سکونت میکردند. استانبول در طول تاریخ نام و حکومتهای مختلفی به خود دیده است. یکی از ویژگیهایی مشهود در تاریخ استانبول قرار داشتن در رأس قدرت است، این شهر به دلیل موقعیت استراتژیکی که دارد پایتخت حکومت عثمانی و پیش از آن پایتخت امپراطوری بیزانس بوده است. در واقع پایتخت امپراطوری روم شرقی که شامل سرزمینهای بالکان، آناتولی، مصر و شامات میشد، کُنستانتینوپل (استانبول امروزی) بود. حتّی پس از فروپاشی امپراطوری بیزانس در قرن 15 میلادی به دست عثمانیان، این شهر به عنوان پایتخت کشور باقی ماند و نام آن به دلیل حضور اسلام در این منطقه به اسلامبول (اسلامشهر) و سپس استانبول تغییر یافت.

چرا به استانبول سفر کنیم؟
برای ما ایرانیها مجموعهای از دلایل وجود دارد که به خاطرش باید از استانبول دیدن کنیم. از فاصله مناسب تا ایران و عدم نیاز به درخواست ویزا گرفته تا هزینه مناسب سفر و جاذبههای بی حد و مرز استانبول. اگر بخواهیم کمی در این موارد ریزتر شویم میتوانیم بگوییم:
عدم نیاز به ویزا: با توجه به رتبه پاسپورت ایران در میان قدرتمندترین پاسپورتهای جهان، سفر به بسیاری از مقاصد توریستی مشهور دنیا نیاز به درخواست ویزا دارد. اما استانبول و به طور کلی ترکیه یکی از کشورهایی است که سفر به آن نیازی به درخواست ویزا ندارد و داشتن یک پاسپورت معتبر برای سفر به آن کفایت میکند.
فاصله کم تا ایران: اینکه فاصله یک مقصد خارجی با ایران کم باشد از چندین جهت ویژگی مثبتی برای گردشگران محسوب میشود. مهمترین دلایل آن فرهنگ نزدیک، هزینه پرواز کمتر و تعداد بیشتر پروازها در طول هفته است.
فرهنگ و تاریخ غنی: تاریخچه کهن استانبول، یکی از دلایلی است که سبب شده امروزه صدها و هزاران آثار به جا مانده از عثمانیان و امپراطوری بیزانس را در جای جای شهر تماشا کنیم. همچنین فرهنگ خاص و البته نزدیک ترکیه با ایران سبب شده در سفر به این کشور تجربه متفاوت اما نزدیکی با فرهنگ ترکیه داشته باشیم. غذاهای مشترک بین ایران و ترکیه نمونهای از فرهنگ نزدیک میان این دو کشور است.
جاذبههای گردشگری: استانبول نه تنها قطب گردشگری ترکیه محسوب میشود، بلکه به عنوان یکی از 10 شهر پربازدید در جهان هم شناخته میشود، بنابراین فقط ما ایرانیان نیستیم که شیفته این شهر زیبا هستیم بلکه همه ساله تعداد قابل توجهی توریست خارجی برای تماشای جاذبههای گردشگری استانبول از اقسا نقاط دنیا به این شهر سفر میکند.
بهترین زمان سفر به استانبول
شهر استانبول از آن دست مقاصدی است که در چهار فصل سال با استقبال گرشگران مواجه میشود و هر کدام از این فصلها از نظر آب و هوا، شلوغی و... ویژگیهای خودشان را دارند. از این رو به طور مجزا ویژگی هر کدام از فصلهای استانبول را برای شما شرح میدهیم تا خودتان تصمیم بگیرید بهترین زمان سفر به استانبول برایتان کی است.
- فصل بهار: فصل بهار به ویژه نیمه اول فروردین و تعطیلات نوروزی فرصت عالی برای گردشگران ایرانیست، هرچند قیمت تورهای استانبول و وضعیت آب و هواییاش در ایدهآلترین حالت نیستند چون هنوز کمی خنک است. در ماههای دیگر بهار قیمت هتل و پروازهای استانبول مناسبند و همچنین تعداد گردشگران در مناطق توریستی آزاردهنده نخواهد بود. به طور کلی فصل بهار برای ایرانیان یکی از بهترین زمانهای ممکن برای سفر به استانبول محسوب میشود.
- فصل تابستان: در بهار، گردشگران زیادی به این مقصد سفر میکنند و اصطلاحا فصل گردشگری (High Season) استانبول است. بنابراین ازدحام جمعیت در این زمان زیاد است و مناطق گردشگری شهر مثل خیابان استقلال حسابی شلوغ هستند، همچنین قیمت بلیط هواپیما و تور استانبول هم زیاد میشود. اما در عوض آب و هوای گرم و مدیترانهای استانبول به قدری لذت بخش است که در خیابانهای شهر به گردش بپردازید.
- فصل پاییز: سفر در ماههای نخست پاییز، به طور دقیقتر سپتامبر و اکتبر (دو ماه نخست پاییز در تقویم میلادی) یکی از دیگر بهترین زمانهایی است که گردشگران میتوانند به استانبول سفر کنند. در این زمان قیمت هتلهای استانبول کاهش پیدا میکند، تعداد گردشگران به نسبت کم بوده و کماکان آب و هوای شهر غالبا آفتابی و مطلوب است.
- فصل زمستان: به غیر از ژانویه که تب و تاب کریسمس و بعدتر هم جشن سال نو میلادی سبب میشود گردشگران زیادی به استانبول سفر کنند و هزینههای سفر به استانبول نیز افزایش پیدا میکند، عموما زمستان بهترین زمان برای سفر به استانبول نیست. زیرا بسیاری از ریزوتهای ساحلی شهر به طور کامل بستهاند ولی سایر هتلهایی که باز هستند نیز قیمتهایشان را به طرز قابل توجهی کاهش میدهند. در کل استانبول زمستانهای سرد و برفی را پشت سر میگذارد که شرایط را برای گشت و گذار دشوار میکند.


چگونه به استانبول سفر کنیم؟
یکی از ویژگیهای مثبتی که سبب شده استانبول تا حد زیادی برای ایرانیان محبوب باشد، شرایط سفر به آن است. همانطور که میدانید برای سفر به استانبول و سایر شهرهای ترکیه نیازی به درخواست ویزا نیست و همچنین به عنوان یک مقصد اروپایی، فاصله قابل قبولی دارد. بنابراین هم سفر زمینی و هم هوایی به استانبول امکان پذیر است.
سفرهای هوایی به استانبول: استفاده از هواپیما و تورهای هوایی، متداولترین روشی است که ایرانیان برای سفر به استانبول میتوانند تجربه کنند، چون قیمتهایش بسیار اقتصادی میشود. بیشتر این پروازها از مبدأ تهران، تبریز، مشهد و اصفهان صورت میگیرد و فاصله زمانی مناسبی دارند، برای مثال فاصله پروازهای تهران تا استانبول حدودا 3 ساعت است.
سفر زمینی به استانبول: سفرهای زمینی استانبول نسبت به هوایی بسیار کمتر هستند، امّا گزینههای مختلفی چون ماشین شخصی، اتوبوس و قطار پیش روی شماست. البته توجه داشته باشید که سفر شما در این روش بسیار زمانبر میشود. استفاده از خودرو شخصی یکی از روشهای معمول برای سفر به استانبول و ترکیه است که آن هم به مدارکی چون کاپوتاژ خودرو، گواهی نامه بین المللی و... نیاز دارد. در آخر اگر تمایل دارید با خودرو شخصی به استانبول سفر کنید میتوانید مطلب راهنمای سفر خارجی با خودرو شخصی را مطالعه کنید.

در استانبول کجا اقامت داشته باشیم؟
یکی از دغدغههای مهم هر سفر، پیدا کردن یک هتل ایدهآل است. ایدهآل نه به معنای لوکسترین و رویاییترین هتلی که در لیست گزینهها موجود است، بلکه به معنی هتلی که میان خواستهها و بودجه مدنظرمان بهترین تناسب را داشته باشد. به لطف جهانی بودن آوازه استانبول به عنوان یک مقصد گردشگری، هتلهای متعددی در محله های استانبول ساخته شدهاند و برای هر بودجهای گزینهای وجود دارد. یکی از موارد مهمی که در هتلهای استانبول باید توجه داشته باشید، موقعیت هتل و فاصله آن نسبت به جاذبههای گردشگری شهر است. با توجه کردن به این موضوع میتوانید هزینههای رفت و آمدتان را کم کنید و در زمان اقامتتان به سراغ جاهای دیدنی بیشتری از استانبول بروید. در آخر اگر قصد پیدا کردن چنین هتلی را دارید بد نیست نگاهی به بهترین هتلهای استانبول از نظر کاربران لست سکند داشته باشید و با مشاهده تصاویر و خواندن نظرهای مختلف کاربران، هتل مدنظرتان را پیدا کنید.
در کدام محله استانبول هتل رزرو کنیم؟
فراموش نکنید که که استانبول یک کلان شهر پرجمعیت بوده و حدودا از تهران 6 برابر بزرگتر است. بنابراین انتخاب محله شما در انتخاب هتل بسیار مهم است. به طور کلی گردشگران در دو منطقه اروپایی و آسیایی ترکیه هتل رزرو میکنند که پیشنهاد ما این است که اگر صرفا به دنبال اقامت در یک هتل کم هزینهتر هستید و تمایل دارید در جای خلوتتری از استانبول اقامت داشته باشید، بخش آسیایی این شهر (از جمله مناطق کادیکوی و اسکودار) را انتخاب کنید در غیر این صورت، میتوان گفت بخش اروپایی استانبول از هر نظر نسبت به آسیایی ارجحیت دارد.
در محلههای اروپایی منطقه بیاغلو بین گردشگران بسیار شناخته شده است، جایی که میدان تکسیم و خیابان استقلال، دو تا از پویاترین جاذبههای استانبول در آن دیده میشود، به غیر از بیاغلو، یکی دیگر از مناطق پرجاذبه ترکیه، منطقه فاتح است که در آن محلههای مهمی چون محله سلطان احمد آن واقع شده است. همچنین اگر دوست دارید که در کنار بسفر اقامت داشته باشید و از منظره جذاب این تنگه لذت ببرید، میتوانید در هتلهای اطراف اقامت داشته باشید. در اطراف تنگه بسفر هتل رادیسون بلو بسفور میتواند یک انتخاب ایدهآل و لوکس باشد.

در استانبول چه غذاهایی را امتحان کنیم؟
بدون تردید از جذابترین بخش هر سفر، امتحان کردن غذاهای محلی و مخصوص آن مقصد است. حتی برخلاف باور عام که غذاهای استانبول و ترکیه را به دلیل اینکه اکثرا شامل کبابهای مختلف میشود مناسب وگنها نمیدانند، در این شهر توریستی رستورانهایی برای گیاه خواران هم وجود دارد که پاسخگوی نیازشان است. بنابراین میتوانید مطمئن باشید که غذاهای استانبول برای هر جور سلیقهای مناسب است.
صرف نظر از آن موضوع، غذاهای خیابانی استانبول یکی از جذابترین خوراکیهاییست که هر ایرانی میتواند امتحان کند. چرا که فرهنگ نزدیک ترکها با ایرانیان سبب شده غذاهای آنها تا حد زیادی باب میل و مورد پسند ذائقه ما باشد. برخی از بهترین غذاهایی که پیشنهاد میدهیم در سفرِ استانبول امتحان کنید شامل: اسکندر کباب، نان سیمیت و آچما، ماهی کباب، بستنی ترکی (دوندورما)، صدف پرشده (میدیا دولما)، کوکورچ و ایچلی کوفته میشود. البته مطمئن باشید اگر بیش از 2 ماه هم در استانبول اقامت داشته باشید و هر وعده غذاهای مختلف ترکی را امتحان کنید، باز هم غذاهای بسیاری برای خوردن و امتحان کردن باقی میماند. پیشنهاد میکنیم با مطالعه مطلب قیمت غذا در ترکیه با جزئیات هزینههای خورد و خوراک آشنا شوید.

چگونه در استانبول رفت و آمد کنیم
استانبول شهر تاریخی و بزرگی است که جاذبههای بیشماری در آن وجود دارد. طوری که اگر گردشگران بخواهند به مهمترین دیدنیهای استانبول هم سر بزنند با محدودیتهای مالی و زمانی مواجه میشوند. در این میان، یکی از پرسشهای اصلی گردشگران این است که چگونه در استانبول رفت و آمد کنیم تا بهترین استفاده را از هزینه و زمانمان کرده باشیم؟
در پاسخ باید بدانید با وجود تمامی شلوغی و بزرگی، استانبول از سیستم حمل و نقل عمومی بسیار عالی و متنوعی برخوردار است که شامل مترو، اتوبوس، کشتیهای دریایی، تراموا و... میشود. وسایلی حمل و نقلی که علاوه بر پوشش دادن بخش قابل توجهی از مناطق شهر، هزینه زیادی هم ندارند. در این راستا لازم است درباره استانبول کارت و راهنمای حمل نقل استانبول آگاهی داشته باشید. استانبول کارت یک کارت هوشمند شبیه به کارت مترو و BRT در ایران است که به وسیله آن میتوانید تقریبا از همه وسایل نقلیه استانبول با قیمت کمتری استفاده کنید.

جاذبههای گردشگری استانبول
با توصیفات گفته شده و دانش قبلی، مطمئناً میدانید که استانبول تا چه اندازه غنی از انواع جاذبههای گردشگری است. جاذبههایی که برای هر سن و سلیقهای جذابیت دارند. فرقی ندارد به دنبال تفریح و پاساژگردی باشید یا از طرفداران جاذبههای فرهنگی یا طبیعی، در استانبول تمامی آنها پیدا میشود. در میان جاذبههای معروفی که دارد، پیشنهاد میکنیم جاهای دیدنی استانبول را بخوانید که هم با جاهای معروف و هم جاهای ناشناختهای که فقط خود ترکها بلدند آشنا شوید. اگر هم اهل طبیعت و غار هستید، شگفتانگیزترین غارهای استانبول را قبلا معرفی کردهایم. در ادامه مطلب راهنمای جاذبههای استانبول، به معرفی 5 تا از مهمترین جاهای دیدنی ترکیه که باید به آن سفر کنید میپردازیم.
1. خیابان استقلال استانبول
استقلال خیابانی معروف در قسمت اروپایی شهر استانبول و در منطقه بیاوغلو است. این خیابان به طول تقریبی ۳ کیلومتر محل کافهها، رستورانها، بوتیکها و مرکز خرید است و تقریباً در تمام ساعات شبانه روز مملو از جمعیت میشود. خیابان استقلال مکانیست که مقامات، روشنفکران و افراد متموّل اغلب در آن وقت گذرانی میکردهاند. معماری این منطقه با توجه به حضور اروپاییها بهشدت تحت تاثیر معماری غربی قرار گرفته است.

2. کاخ دولماباغچه
کاخ دولماباغچه (دلمه باغچه) سالیان سال بهعنوان خانه پادشاهان عثمانی مورد استفاده قرار میگرفت. ساخت کاخ به دستور سلطان عبدالمجید یکم (Sultan Abdülmecid) صادر شد و در سال 1856 به اتمام رسید. این کاخ تا سال 1922 بهعنوان مرکز اداری امپراتوری عثمانی استفاده میشد. سبک معماری کاخ دولماباغچه ترکیبی از سبکهای باروک (Baroque)، روکوکو (Rococo)، نئوکلاسیک (Neoclassical) و عثمانی مدرن (modern Ottoman) است و در ساخت آن از تجملات بسیاری استفاده شده است.

3. تنگه بسفر
بسفر تنگهای در کشور ترکیه است که دو دریای سیاه و مرمره را به یکدیگر متصل میکند. این تنگه همان جایی است که کشور ترکیه را به دو بخش آسیایی و اروپایی تقسیم کرده است.در تنگه بسفر قایق و کشتیسواری رواج زیادی دارد و از محبوبترین اماکن گردشگری در شهر استانبول به شمار میآید.

4. مسجد سلیمانیه
مسجد سلیمانیه در استانبول از مسجدهای مهم این شهر است که در سالهای ۱۵۵۰ تا ۱۵۵۷ ساخته شده است. این مسجد دومین مسجد بزرگ شهر استانبول محسوب میشود و یکی از نمادهای شهر است. مسجد سلیمانیه را معمار بزرگ عثمانی خواجه معمار سنان آغا بهدستور پادشاه عثمانی سلطان سلیمان اول طراحی کرده است. در کل مساجد معروف استانبول از جاذبههای مهم این شهر هستند که گردشگران آنها را در برنامهشان قرار میدهند.

5. ایاصوفیه
اَیا صوفیه در ابتدا بهعنوان یک بازیلیکا (Basilica، به کلیساهای مهم و بزرگِ صلیبیشکل میگویند) ارتدوکس یونانی ساخته شد. همچنین این مکان قبل از اینکه به موزه تبدیل شود، کاربری مسجد داشته است. ایا صوفیه سال 532 میلادی بنا شده و در زمان ساختش بهعنوان بزرگترین کلیسای جهان شناخته میشد. همچنین امروزه موزه اَیاصوفیه یکی از زیباترین و برجستهترین ساختمانهای ترکیه شناخته میشود.
محله سلطان احمد را قلب استانبول قدیم میدانند، جایی که مجموعهای از هنر و معماری در خیابانهای پر پیچ و خمش قرار گرفته. در بخش شرقی محله سلطان احمد قصر توپکاپی قرار گرفته است، قصری که در واقع مرکز حکومت عثمانی و محل اقامت همه شاههای این سلسله برای قرنها بوده است.

سخن آخر
در مطلب راهنمای سفر استانبول تلاش کردیم هر آنچه پیش از یک سفر به استانبول ترکیه باید بدانید را برای شما جمعآوری کنیم. امیدواریم با دانستن این اطلاعات بتوانید سفر بهتری داشته باشید. همچنین برای اینکه از تجارب دیگر مسافرانی که به استانبول سفر کردهاند مطلع باشید، بد نیست تعدادی از سفرنامههای استانبول را بخوانید و تصویر درستتری از این شهر به دست آورید.
منابع: travelandleisure