برای من همیشه هند یک کشور عجیب و غریب بود که خیلی علاقه داشتم از نزدیک ببینمش و خودمو غرق در این کشور کنم و تا اینکه عید نوروز 1403 شد و بهترین زمان سفر برام بود اما تور هند نوروز رو که می دیدم قیمت ها بالا بودش و برای من که دنبال سفر اقتصادی بودم به صرفه نبود تا اینکه به خودم قول دادم در اولبن فرصت که زمان خالی داشتم و قیمت تورها هم مناسب شده بود بار سفر رو ببندم تا اینکه دیدم بهترین زمان سفر برای ما 25 اردیبهشت هست که البته بهترین زمان سفر به این کشور اواسط پاییز تا انتها زمستان است ولی چه کنم که دیگه طاقتم سر اومده بودم و گرمای هوا رو به جون خریدیم و پس از بررسی کامل تورها بالاخره از یک آژانس معتبر تور مثلث طلایی هند به مدت 8 روز به مبلغ 38995 میلیون تومان به همراه 2 تا از دوستانم خریداری کردیم.
از زمانی که یادمه همیشه علاقه مند بودم خودم برنامه سفر رو بریزم و بعد اینکه تور رو خریداری کردم با یکی از دوستانم شروع کردیم سفر نامه های لست سکند رو خوندن، دیدن کانال های مربوط به برنامه هند در یوتیوب و پرس و جو از کسانی که قبلا این برنامه رو رفتن خلاصه برنامه سفر رو بستیم و در تاریخ 15 ادریبهشت رفتیم برای انگشت نگاری در کارگزاری هند در خیابان گاندی تهران و بعد از تایید شدن و اومدن ویزا (حدود 9 روز غیر کاری طول کشید) در تاریخ 25 اردیبهشت با ماشین شخصی از تهران با دوستانم رفتیم فرودگاه امام خمینی اولین نکته که ما بهش بر خوردیم پارکینگ فرودگاه بود ما قصد داشتیم در فرودگاه شماره 1 (سر بسته است) ماشین رو پارک کنیم که از متصدی پارکینگ پرسیدم شبی چند است گفت 280 تومان! و در همونجا گفتیم هزنیش برای 8 شب میشه اندازه یک سفر داخلی! و گفتند برین پارکینگ رو باز شماره 3 که شبی 46 تومان است همونجا یک دعای جانانه برای خودش کردیم و ماشین رو گذاشتیم پارکینگ شماره 3.
نکته 1: قبل از سفر در مورد خرج های روزانه از دوستان می پرسیدم که بعضی از نظرها خیلی متفاوت بودش و بعد از کلی تحقیق متوجه شدم میانگین هزینه روزانه برای هند بین 25 تا 35 دلار هستش (با احتساب هزینه ناهار، شام و ورودی ها) که در انتها این سفرنامه دقیق هزینه روزانه که برای خودم انجام شد رو میگم خدمتتون.
نکته 2: ارز دولتی برابر با 500 دلار برای هر دلار 47700 تومان گرفتیم که البته این مقدار خرج نشد و در انتها این سفرنامه مقدار کل که به دلار خرج کردیم رو میگم خدمتتون.
مدت سفر ما 8 روز بود که 3 روز دهلی- 2 روز آگرا و 2 روز جیپور و روز اخر هم برگشت به ایران به طور خلاصه 2 روز از سفر بابت جابجایی از ایران به هند و بلعکس حساب می آید و کلا بازدید از کشور هند به 6 روز منتهی می شود. بعد از کارهای خروج سوار بر هواپیمایی ماهان شدیم و هواپیما راس ساعت 5 عصر به آرامی به پرواز دراومد و چه لحظه پر هیجانی برام بود دیدن یک کشور پر زرق برق و کلی هیجان و استرس دیگه.
مسیر پرواز ماهان: تهران-کرمان-زاهدان-پاکستان و هند به مدت 3 ساعت 25 دقیق زمان پرواز بودش و از دوستانی که رفته بودند بهم گفته بودند مهمانداران ماهان ازتون میپرسه غذا مرغ میخورن یا گوشت دوستان فقط غذای گوشتی رو انتخاب کنین که تا یک هفته خبر از گوشت نیستش و غذاشم خوشمزس خلاصه ما اخرین غذای گوشتی رو میل کردیم و ساعت 10:25 شب به وقت محلی رسیدم به فرودگاه " ایندیرا گاندی"
(اختلاف ساعت ما با هند 2 ساعت بود و هند 2 ساعت از ما جلوتر بودش)
به محض خروج از هواپیما و دیدن اولین سالن (قبل از پله های برقی) باجه هایی برای گرفتن اینترنت با اسکن پاسپورت وجود داره که میتوین پاسورت رو اسکن کنین و 1 ساعت اینترنت با سرعت بالا و بدون محدودیت بهتون میده و بهترین گزینه هست تا به دوستان و خانواده اطلاع بدید که رسیدید چون تا از فرودگاه خارج بشین و به هتل برسین حدود 2 ساعتی زمان میبره البته یک باجه اینترنت دیگر بعد از فروشگاه های فرودگاه در کنار باجه اطلاعات وجود داره.
بعد از کارهای ورود و زدن مهر ورود به قسمت خروجی فرودگاه رفتیم و دنبال لیدرمون گشتیم، لیدر دم در خروجی با گرفتن اسم شرکت روی کاغذ منتظر ما ایستاده بود و بعد از جمع شدن بچه ها سوار ون شدیم و با حلقه گل از ما استقبال کردن که حس خیلی قشنگی به ادم میده و بعد صحبت های اولیه لیدرمون که البته لیدر ما فرد هندی و مسلط به زبان فارسی بود ما را به هتل SK KLYDE رساند.
هتل 4 ستاره و مناسبی بود و از خدماتشون راضی بودیم و تنها مسئله ای داشت حدود 30 دقیقه با خود شهر دهلی فاصله داشت (در شهرستان قاضی آباد دهلی است) که این باعث افزایش هزینه های حمل و نقل می شد.
روز اول دهلی (یا روز اول سفرمان) به ترتیب بالا تمام شد و وارد روز دوم می شویم.
روز دوم دهلی:
طبق برنامه از پیش تعیین شده تور قرار شد در روز اول به سمت موقعیت های زیر برویم:
1- آرامگاه گاندی 2- قطب منار 3- کاخ ریاست جمهوری 4- دروازه هند
این برنامه تور بود و قرار شد از صبح تا ظهر با تور باشیم و بعد از صرف ناهار برنامه خودمان که به شرح زیر هست اجرا کنیم:
1-مقبره همایون 2- معبد آکشاردام
1- آرامگاه گاندی:
تور لیدر گفت ساعت 9 دم در هتل دنبالمان می آید که با بچه های دیگه بریم سمت لوکیشن های از پیش تعیین شده اما تو برنامه های گروهی زیاد نمیشه توقع داشت طبق برنامه همه چی پیش بره اونم به طور مثال مثل مورد زیر:
ساعت 9 ما تو لابی بودیم که نزدیک ساعت 10 چون دوستان دیگر خواب مونده بودن حرکت کردیم و همین یک ساعت تاخیر برابر شد با ازدست یکی از لوکیشن های که خودمون میخواستیم بریم.
بالاخره وقتی همه جمع شدند و رفتیم آرامگاه گاندی:
"آرامگاه گاندی که به “باغ راج گات” معروفه، تو قلب دهلی نو، پایتخت هند قرار داره. یک فضای سبز بزرگ و قشنگ که پر از درخت و گلِ و حال خوبه. آرامگاه یک سکوی مرمری مشکی ساده داره و بدون هیچ تشریفاتی یک گوشه از این باغ قرار گرفته و خاکستر گاندی داخلش قرار داده شده.
مهانداس کارامچاند گاندی، مشهور به ماهاتما گاندی، رهبر سیاسی و معنوی هند بود که نقشی کلیدی در استقلال این کشور از استعمار بریتانیا داشت. گاندی با استفاده از فلسفه آهیمسا یا عدم خشونت، مردم هند را به مبارزه علیه ظلم و ستم بریتانیاییها رهبری کرد.گاندی در گجرات هند به دنیا اومد و پس از تحصیلات حقوق در لندن، به آفریقای جنوبی رفت و به مبارزه با تبعیض نژادی علیه هندی ها مشغول شد. بعد از بازگشت به هند گاندی به رهبر برجسته جنبش استقلال طلبی تبدیل شد و سرانجام، در سال ۱۹۴۷ هند به استقلال رسید. گاندی در ۳۰ ژانویه ۱۹۴۸ توسط یک هندوی افراطی ترور شد. ترور گاندی یک اتفاق خیلی تلخ برای مردم هند بود که تازه به استقلال رسیده بودن و هنوز طعم آزادی رو نچشیده بودن! خلاصه که خاکستر گاندی به باغ راج گات در دهلی نو منتقل شد و این مقبره ساده و بی آلایش براش ساخته شد"
و در زمان ورود داشتن کیف ممنوع است و اگر کیف میبرید کامل میگردند و نباید چاقو، یا چیزهای برنده داخلش باشد و قبل از ورود به مقبره کفش ها رو در می آورید و پا برهنه وارد مقبره میشید، بهتر است که جوراب به پا داشته باشید تا هم گرمای کف زمین اذییتان نکند هم پاهایتان کثیف نشود.
فضای مقبره گاندی کاملا ساده و با پخش آهنگ آرام هندی همراه است که یک فضای معنوی رو بوجود آورده و حس خیلی خوب و آرام بخشی را به همراه می آورد.
هزینه ورودی هر نفر به آرامگاه گاندی: رایگان
مدت زمان حدودی برای بازدید: 45 دقیقه
نکته 3: چون اکثر معابد و آرامگاه ها کیف ها رو دم در ازتون میگیرند سعی کنین تو کیف تان پاسپورت، پول و آب معدنی باشد تا اجازه بدهند که کیف ها رو وارد کنید و اگر چیز دیگری داخل کیف تان دارید و میخواهید کیف تان را داخل ماشین تور لیدر بگذارید یا میخواهید در امانت آنجا بگذارین حتما پول و یا پاسپورتتان را از داخلش بردارین. متاسفانه راننده ماشین ما که اولش هنور نمیشناختیم در زمان پیاده شدن پول های داخل کیف بچه ها رو برمیداشت و بعدا متوجه این موضوع شدیم که با کلی داستان و بحث مقداریش رو برگردوندند.
2-قطب منار
و بعد از دیدن مقبره گاندی به سمت قطب منار رفتیم:
" قطب منار دهلی نو بلندترین منار آجری در سراسر دنیا و یکی از منحصر به فردترین دیدنی های بناهای اسلامی هم یاد می شود. در برخی از کتب تاریخی آمده است که این مناره قسمتی از مسجد قوه الاسلام بوده که به مرور زمان بخش های اصلی آن از بین رفته و در حال حاضر تنها مناره های آن برای بازدید باقی مانده است. مسجد قوه الاسلام در حقیقت اولین عبادتگاه اسلامی در شهر دهلی بوده که در سال ۱۱۹۲ میلادی ساخته شده است و در حال حاضر از آن به عنوان قدیمی ترین مسجد هند یاد می شود و همچنین این بنا جز ثبت جهانی یونسکو می باشد.
تماشای قطب منار ما را به یاد بنای جام افغانستان انداخت. چراکه معماری قطب منار از این بنا الهام گرفته شده است. این مناره دارای ۵ طبقه است که با کمربندی از ۳۷۹ پله به یکدیگر متصل شدهاند. ۳ طبقه اول مناره با بالکن، رینگ و آجرهای قرمزرنگ خود کاملا متمایز هستند. طبقه چهارم از جنس مرمر ساخته شده و در طبقه پنجم نیز ترکیبی از مرمر و ماسه سنگ را میتوان دید"
هزینه ورودی هر نفر به قطب منار: 600 روپیه (دوستان برای این لوکیشن بعد از خرید بلیط به شما یک توکن می دهند که این توکن باید تا آخر بازدید همراهتان باشد و اگر گمش کنین نفری 100 روپیه ازتون میگیرن)
مدت زمان حدودی برای بازدید: 1 ساعت و 15 دقیقه
3- کاخ ریاست جمهوری
بعد از قطب منار به سمت کاخ ریاست جمهوری رفتیم که البته بخاطر شرایط نظامی کاخ امکان پیاده شدن از ماشین وجود نداشت و از همان پنجره های ماشین به دیدنش اکتفا کردیم.
4- دروازه هند:
و بعد کاخ ریاست جمهوری به سمت دروازه هند که فاصله کمی نسبت به هم داشتند رفتیم:
" دروازه ی هند دهلی یا ایندیا گیت بنای یادبود از روزگار جنگ جهانی اول در هندوستان است. این بنا سمبلی از کشتگان سربازهای هندی در ارتش بریتانیا هستند. انگلیسی ها پس از جنگ جهانی اول شروع به ساخت و ساز یادبودهای جنگی کردند و این کار نه تنها در انگلستان انجام میشد بلکه در سرزمین های مستعمره ی آن نیز انجام می پذیرفت ایده ساخت و ساز دروازه هند دهلی نیز در راستای همین گونه یاد بود ها بود که با هدف زنده نگه داشتن کشته های جنگ جهانی اول و ادای احترام به آنها ساخته شده است. در جنگ جهانی اول ۹۰ هزار سرباز هندی جان خود را از دست دادند و جالب است بدانید نام این سربازها بر روی دروازه دهلی نو حک شده است"
هزینه ورودی هر نفر دروازه هند: رایگان
مدت زمان حدودی برای بازدید: 45 دقیقه
و بعد از بازدید از دروازه هند رفتیم مک دونالد برای ناهار
از اینجا به بعد لیدر کاغذ های رو بین مسافران پخش کرد که ادامه برنامه سفر در دهلی بود و می گفتند مابقی جاذبه ها شامل هزینه می باشد و رایگان نمی باشد و برای دیدن آن ها 40 دلار باید پرداخت شود و انصافا لوکیشن هایی که میخواستند ببرند واقعا جای جذابی نبود خلاصه بعد از صحبت های لیدر ما گفتیم از اینجا به بعد برنامه ما خودمون می رویم و از تور جدا شدیم. پیشنهاد می کنم برای زمانی که برنامه ها با تور نیست خودتان برنامه ریزی کنین و جاذبه ها رو بگردین و در نهایت با یک مبلغ بسیار ناچیزی کلی لوکیشن جذاب خواهد دید. بعد از ناهار قرار بود مقبره همایون رو بریم اما بخاطر از دست دادن زمان، این برنامه رو برای روز سوم دهلی رو گذاشتیم و ادامه برنامه رو گذاشتیم برای بازدید از معبد آکشاردام.
5-معبد آکشاردام
ساعت حدودا 4 عصر بود که گفتیم بریم معبد اکشاردام این معبد تا ساعت 6 عصر اجازه ورود دارد و بعد از آن بسته می شود و اجازه ورود نمیدهند. روز دوشنبه ها هم کلا معبد تعطیل است.
نکته4: دوستان شدیدا پیشنهاد میشه حتما این معبد رو زمان عصر برین که نورپردازی شبش رو حتما ببینید.
از همون مک دونالد یک توک توک گرفتیم به سمت معبد آکشاردام به جرات می تونم بگم توک توک گرفتن یکی از بهترین جاذبه هند برای من بود کلا وقتی توک توک می گیرید 50 درصد از مبلغی که میگن شما کمتر باهاش توافق کنین و ما انقدر سر این تخفیف گرفتن میخندیدم که راننده هم خندش میگرفت و اگر هند رفتید و با راننده توک توک تخفیف نگرفتید انگار کلا هند نرفتید.
مبلغ توک توک به معبد آکشاردام: 180 روپیه (برای 3 نفر)
"این معبد مکانی روحانی و مقدس برای پرستش خدای هندوهاست .برای ساخت و طراحی آکشاردام از هنر و معماری سنتی و اصیل هندی بهره برده شده است .طرح و نقشه این ساختمان از سال 1968 بخشی از رویای ماهاراج یوگیجی بوده است که قصد داشت معبدی عظیم در حاشیهی رود یامونا بسازد و به تعدادی از خانواده های جان نثار سووآمینارایان که در آن زمان در دهلی زندگی می کردند تقدیم کند. برای ساخت این معبد چندین بار تلاش کردند اما موفقیت آمیز نبود و سرانجام ماهاراج در سال 1971 جان سپرد.
در سال 1982 ماهاراج پراموخ سووآمی که جانشین ماهاراج یوگیجی بود، سعی کرد به این رؤیا جامهی عمل بپوشاند و برای این کار از مریدان سازمان سووآمی نیز کمک خواست.
در آوریل سال 2000 و پس از 18 سال، بالاخره دولت هند حدود 240 هزار مترمربع و دولت مطلقهی پرادش حدود 120 هزار مترمربع زمین برای این پروژه اختصاص دادند. به محض اینکه این زمین دریافت شد، ماهاراج سووآمی برای موفقیت در پروژه مراسم را اجرا نمود. بنای ساختمان در 8 نوامبر 2000 شروع شد و در 6 نوامبر سال 2005 بهطور رسمی آغاز به کار کرد؛ بنابراین بنای این معبد باشکوه در مدت کمتر از 5 سال تکمیل شد."
ما حدودا ساعت 4:30 عصر رسیدیم معبد، همون اولش یک صف طولانی داره و تمام وسایل رو تحویل میگیرن یعنی هیچ چیزی غیر از آب نمیتونید همراه خود ببرید و قسمت امانتداری اونجا تمام وسایل شما رو داخل یک سبد می گذاره، بعد که وسایل رو تحویل گرفتن ازتون عکس میگیره و در نهایت یک پلاک بهتون میده. (موبایل اینجا کلا ممنوع هستش و با اینکه فوق العاده زیباس اما عکاسی ممنوع هستش ولی برای عکس یادگاری میگم چی کار کنین)
بعد از بازدید کامل از معبد رفتیم بلیط قایق سواری و نور پردازای رو خریدیم (داخل معبد جایگاه بلیط فروشی مشخص است) حالا قایق سواری شامل چیه؟ زمانی که شما بلیط رو میخرین هدایت میشین به سمت سالن نمایش و تو سالن اول تا چهارم یک داستان به صورت کامل از خدایان هندو به نمایش گذاشته میشه و بعد از آن میرین داخل یک قایق آبی و به سمت یک تونل هدایت میشین و سمت چپ و راست تونل از علما، دانشمندان و اکتشافات هندی به صورت زبان انگلیسی به شما توضح میده (البته بزرگ نمایی هم خیلی میکنن) و در نهایت از قایق پیاده میشین و میرن سمت نورپردازی البته نور پردازیش بعد از غروب آفتاب شروع میشه، بعد اینکه آفتاب که غروب کرد نورپردازی شروع میشه و واقعا زیبا هست و نمایش افسانه هندو ناچیکتا برایتان پخش می شود که حدود 45 دقیقه هست.
هزینه ورودی هر نفر به معید آکشاردام: رایگان
قایق سواری در معبد آکشاردام: 200 روپیه
دیدن نور پردازای در معبد آکشارادام: 150 روپیه
مدت زمان حدودی برای بازدید: 3 ساعت
و بعد از معبد به سمت هتل رفتیم که هزینه توک توک به هتل شد 350 روپیه.(برای 3 نفر)
برای عکاسی هم در محموطه بیرونی معبد جایگاهی است جهت عکاسی، پیشنهاد میکنم حتما عکس یادگاری اونجا داشته باشید هزینه عکاسی: 140 روپیه
برای شام هم کنسرو از ایران آورده بودیم همان رو استفاده کردیم.
مبلغ کل برای روز دوم در دهلی: 1267 روپیه یا 16 دلار (برای هر نفر)
روز سوم دهلی:
برای این روز خودمان از قبل برنامه ریخته بودیم و قرار شد لوکیشن های زیر رو بازدید کنیم:
1-قلعه سرخ دهلی 2-معبد دیگامبر 3-مسجد جامع دهلی 4-بازار چندی چوک 5- مقبره همایون 6- معبد سیک ها
1-قلعه سرخ دهلی
ساعت 8:45 از هتل زدیم بیرون و توک توک به مبلغ 330 روپیه گرفتیم و به سمت قلعه سرخ حرکت کردیم. زمان شروع بازدید از قلعه از ساعت 9:30 تا 16:30 عصر است و روزهای دوشنبه تعطیل است.
" قلعه سرخ دهلی یا لال قلعه توسط پنجمین امپراتور مغول شاه جهان در سال 1648 ساخته شد، زمانی که شاه جهان تصمیم گرفت پایتخت خود را از آگرا به دهلی منتقل کنند این قلعه را ساختند.
قلعه سرخ دهلی در واقع از قلعه سرخ در آگرا الهام گرفته شده است که سازنده آن توسط پدربزرگش اکبر شاه ساخته شده است.. تکمیل این سازه ی عظیم با دیوار، نزدیک به یک دهه طول کشید. استاد حمید و استاد احمد دربار شاه جهان، ساخت و ساز را در سال 1638 آغاز کردند و در سال 1648 به پایان رساندند. پس از سلطنت اورنگ زیب، سلسله مغول از هر نظر ضعیف تر شد و تلفات قلعه شروع شد. هنگامی که فرخسیار، نهمین امپراتور مغول، پس از قتل جهاندارشاه، سلطنت را از دست داد، قلعه به معنای واقعی کلمه شروع به از دست دادن درخشش خود کرد.
در زمان سلطنت او، سقف نقره ای قلعه با مس جایگزین شد تا پول جمع آوری شود. در سال 1739 نادرشاه، امپراتور ایران، مغول ها را شکست داد و برخی از اشیای قیمتی متعلق به قلعه را با خود برد. از جمله اشیایی که نادر شاه به ایران آورد تخت طاووس که به عنوان تاج و تخت سلطنتی مغول ها بود. مغول های تضعیف شده چاره ای جز امضای معاهده با ماراتاها نداشتند که قول حفاظت از آنها و قلعه را داده بودند. .
در سال 1788، ماراتاها قلعه را اشغال کردند و 20 سال بعد بر دهلی حکومت کردند تا اینکه انگلیسی ها آنها را در جریان جنگ دوم انگلیس و ماراتا در سال 1803 شکست دادند. این قلعه توسط انگلیسی ها اشغال شده بود، که حتی یک اقامتگاه برای خود در داخل قلعه ساختند. در جریان شورش هند در سال 1857 بهادر، شاه دوم توسط انگلیسی ها دستگیر و سپس به رانگون تبعید شد. با بهادر شاه دوم، امپراتوری مغول به پایان رسید و این دریچه فرصتی را برای انگلیسی ها برای غارت اشیاء با ارزش از قلعه باز کرد.
بسیاری از اموال گرانبها مانند الماس کوه نور، تاج بهادر شاه و جام نوشیدنی شاه جهان به دولت بریتانیا فرستاده شد. پس از استقلال، ارتش هند بخش عمده ای از قلعه را قبل از تحویل آن به سازمان باستان شناسی هند برای اهداف مرمت اشغال کرد"
هزینه ورودی هر نفر به قلعه سرخ دهلی: 600 روپیه
مدت زمان حدودی برای بازدید: 2 ساعت
2-معبد دیگامبر
بعد از قلعه سرخ دهلی به سمت معبد دیگامبر رفتیم. معبد دقیقا روبروی قلعه سرخ هستش و راستی در تمامی معابد عکاسی و فیلم برداری ممنوع هست و اگر ببینند شروع به تذکر دادن میکنند.
هزینه ورودی هر نفر به معبد دیگامبر: رایگان
مدت زمان حدودی برای بازدید: 20 دقیقه
نکته 5: برای این معبد زمان ورود کفش هاتو رو باید دربیارین و به کفشداری تحویل بدین و زمانی که میخواهید کفش هاتون رو تجویل بگیرین ازتون انعام میخوان که بهترین کار این هست که با خودتان کیسه همراه داشته باشید و کفش هایتان رو داخل کیسه بگذاردید و با خودتان ببرین.
نکته 6: در کشور هند متاسفانه افرادی که به هر ترتیبی بخوان از شما پول بگیرن بسیار زیاد است یکی از موارد شایع ای که وجود داره این هست که شما زمانی که در یک محل تاریخی یا جاهای توریستی دیگه قرار گرفته اید افراد مختلفی میان پیش شما و ادعا میکنن لیدر هستن و میخوان شما رو کمک کنند و وقتی شما میگین نیازی ندارید میان میگن که ما پول نمیخواهیم کارمند اینجا هستیم و داریم وظیفه مون رو انجام میدهیم که این ها همش ترفند هستش و در آخر طلب پول میکنن، اگر نیازی به لیدر دارید که هیچ اما اگر نیازی ندارد بهترین کاری که میکنید اینه که ابدا جوابشونو ندین حتی نه هم نگین چون وقتی نه میگین دارین ارتباط باهاشون برقرار میکنین کلا هیچی نگین و خودشون بعد از ی مدتی میرن. متاسفانه باید بهشون بی محلی کنید تا دست از سرتون بردارن.
3- مسجد جامع دهلی
بعد از معبد دیگامبر به سمت مسجد جامع دهلی رفتیم که کلا 10 دقیقه پیاده راه بود.
" مسجد جامع یا مسجد جهاننما، مسجد اصلی دهلی قدیم و از بزرگترین و معروفترین مساجد هند است که بر روی بلندی ساخته شده است. این مسجد، به فرمان شاهجهان، پنجمین امپراتور سلسله گورکانیان هند که تاجمحل را نیز ساخته، احداث شد. این بنا در منطقهای بلند نسبت به اطرافش قرار دارد و پلههایی در سه طرف زائران را به ورودی مسجد راهنمایی میکند. از ورودی مسجد منظرهای بسیار زیبا پیش روی و مسافران نقش میبندد. به همین دلیل است که به آن مسجد جهان نما هم نیز میگویند. محوطه خارجی این مسجد ظرفیت ۲۵ هزار نفر را دارد و از مکانهای مناسب برای برگزاری اعیاد و جشنهای مسلمانان است"
متاسفانه کارکنان این مسجد اصلا برخورد مناسبی نداشتند و برعکس معبد ها که با احترام برخورد میکنن اینجا نگهبان داخل مسجد چوب دست گرفته بود و بداخلاقی می کردند و برام جای سوال بود جایی که برای مسلمان ها هستش چرا اینطوری برخورد میکنن!!
در داخل مسجد هم ی آقایی خیلی متشخص اومد جلو و گفت من از کارمندهای این مسجد هستم و بزارین با گوشیتون عکس بگیریم ما هم گفتیم دمش گرم چه آقای مودبی ولی از آخر گفت میشه 500 روپیه!!! ما هم هیچ ما نگاه! از اخر 100 روپیه دادیم تا رفتش خلاصه این ترفند های بعدی بودش که به هر طریقی طلب پول می کنند.
برای خانم ها در مسجد همون اول میگن که باید چادر سر کنید و بدون چادر راه نمی دهند و خودشان چادر دارند که به شما می دهند اما اگر خانم هستید و میخواهید از مسجد بازدید کنید حتما خودتان چادر داشته باشید چون چادرهای مسجد به شدت کثیف است و تن کردن چادرهایی که در مسجد میدهند به نظر من جرات میخواد.
نکته 7: برای این مسجد زمان ورود کفش ها تونو رو باید در بیارین و به کفشداری تحویل بدین و زمانی که میخواهید کفش هاتون رو تجویل بگیرین ازتون انعام میخوان که بهترین کار این هست که با خودتان کیسه همراه داشته باشید و کفش هایتان رو داخل کیسه بگذارید و با خودتان ببرین.
هزینه ورودی هر نفر به مسجد جامع دهلی: 300روپیه
مدت زمان حدودی برای بازدید: 45 دقیقه
4-بازار چندی چوک
از مسجد جامع تا بازار چندی چوک که از جاهای دیدنی دهلی پیاده حدود 10 دقیقه راه هست و مورد مهم این است که ما تقریبا تمامی بازارهای اصلی 3 تا شهر رو رفتیم برای همین شدیدا پیشنهاد میکنم تمام خریدتان رو از این بازار انجام بدهید هم تنوع خیلی بالایی داره و هم قیمت های مناسب و در هیچ کدام از استان های دیگه همچن بازاری ندارد من خودم اشتباه کردم و خریدهامو کامل از اینجا انجام ندادم و در بازارهای استان های دیگر هم نتونستم چیزهایی که در این بازار بود پیدا کنم پس با خیال راحت تمام خریدهاتون رو اینجا انجام بدین.
قیمت برخی از اقلامی که خودم خریدم:
قیمت ساری از 300 روپیه تا 8000 روپیه
قیمت 250 گرم فلفل پودر شده: 200 روپیه
قیمت 250 گرم چای ماسالا پودر شده: 250 روپیه
قیمت 250 گرم ادویه کاری: 300 روپیه
هزینه ورودی هر نفر به بازار چندی چوک: رایگان
مدت زمان حدودی برای خرید: (بستگی به خودتان دارد ما 2 ساعت زمان گذاشتیم)
بعد از خرید رفتیم رستوران مک دونالد که داخل بازار هستش و یک همبرگر با نوشابه گرفتیم شد 260 رویپه
5-مقبره همایون
خوب برای امروز فقط مقبره همایون مونده بود که بعد از رفع خستگی، توک توک به مبلغ 250 روپیه از بازار گرفتیم و رفتیم مقبره همایون و از ساعت 7 صبح تا 18 باز می باشد.
" میرزا نصیرالدین بیگ محمد خان همایون معروف به همایون شاه، دومین پادشاه سلسله گورکانیان (امپراطوری مغول) بود. او که از مادری ایرانی به دنیا آمد و همسری ایرانی به نام حمیده بانو بیگم برای خود برگزید، علاقه فراوانی به معماری ایرانی داشت و بناهای زیادی در هند بنا کرده است.پس از مرگ همایون شاه، همسرش حمیده بانو بیگم که با معماری ایرانی آشنایی داشت، در سال 1569 میلادی دستور ساخت آرامگاهی را برای همسرش میدهد. از دیگر افراد متوفی در بنا میتوان به مقبره حمیده بانو بیگم و چند تن از نوادگان همایون اشاره کرد. آرامگاه همایون که اولین باغ به سبک ایرانی در هند محسوب میشود، با دستان توانمند معماران ایرانی در طی 8 سال ساخته شده است که در ساخت آن از مقبرههای ایرانی و فضای چهارباغ الهام گرفتهاند که چهار خیابان و دو نهر به ساختمان منتهی میشود. ساختمان آرامگاه منارهای ندارد و بر سکویی بنا شده است که با تزئینات کاشیکاریهای چشمنواز، طاقهایی شکیل و زیبا شما را شیفته و مجذوب خود میکند. گنبد عظیم آرامگاه با روکشی از سنگ مرمر و ارتفاع 42.5 متر شباهتی به محوطه زیر گنبد سلطانیه در زنجان دارد و از دور خودنمایی میکند. آرامگاه همایون که در جاده ماتورا هند قرار دارد به ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو رسیده است". .
هزینه ورودی هر نفر به مقبره همایون: 600 روپیه
مدت زمان حدودی برای بازدید: 1 ساعت و 15 دقیقه
این مقبره هم در زمان ورود به شما توکن می دهند و باید تا زمان خروج آن را همراه داشته باشید و در صورت گم شدن مبلغ 100 روپیه ازتون میگیرن.
بعد از دیدن مقبره همایون توک توک به مبلغ 300 روپیه گرفتیم و رفتیم به سمت معبد سیک ها
6- معبد سیک ها:
"سیک، به معنی شاگرد است و دینشان دینی یکتاپرستی و تقریبا جدید که در قرن پانزدهم میلادی به دست “گورو نانک” در منطقه پنجاب بنیان نهاده شده. در فلسفه دینی سیکها، منظور از واژه گورو، معلم است و این دین تقریبا ۲۵ میلیون پیرو دارد. نیایشگاه سیکها “گِردوارِه” نامیده میشود و گردواره در زبان پنجابی به معنای درگاه گورو است" .
در زمان ورود به این معبد می بایست هم کفش هم جوراب هایتان را تحویل دهید و هم برای خانم ها و هم برای آقایون باید دستمال سر ببندید که در همون معید سطل های بزرگ هستن که داخلش پر از دستمال سر هست و متونین یکی را انتخاب کنین و سرتان کنین و برای ورود می توانید از یک حوضچه که داخلش آب و نمک هست رد بشین تا پاهیتان شسته شود البته ما یکم اینور اونور رو نگاه کردیم و از روی حوضچه پریدیم و داخلش نرفتیم.
چهره پیروان این دین افرادی با ریش بلند هستند و نگهبان های معبد هم با نیزه تو کل معبد حضور دارند.. این معبد هم مثل مابقی معبد ها عکاسی وفیلم برداری ممنون بودش. اما دوستان عزیز پیشهاد میکنم حتما زمان عصر اینجا باشید چون تمامی عصرها افردای هستند که با زبان هندی داخل معبد آهنگ ملایم هندی به صورت زنده اجرا میکنن و واقعا فضای قشنگی هستش و جالب بود که زمانی که داشتن اجرا زنده انجام می دادند به صورت همزمان مانیتورهایی اونجا گذاشته بودند و به زبان انگلیسی اهنگ ها ترجمه میشد پس زمان عصر این معبد رو از دست ندهید.
سمبل خاندا که سمبل اصلی این معبد است شباهت زیادی به سمبل پرچم کشور ایران دارد. تمام معابد سیک جایی به نام لنگر(آشپزخانه) دارند که در آن به صورت رایگان به بازدیدکنندگان اعم از سیک و غیره، غذا داده میشود و بعد از دیدن معبد ما هم رفتیم سمت آشپزخانه و غذای نذری ازشون گرفتیم البته چیزی شبیه حلوا خودمان بودش که در کف دستمان ریختن.
هزینه ورودی هر نفر معبد سیک ها: رایگان
مدت زمان حدودی برای بازدید: 1 ساعت
بعد از بازدید از معبد سیک ها توک توک به مبلغ 450 روپیه گرفتیم و برگشتیم به هتل.
نکته 8: ما در کل سفر سعی کردیم قبل از غروب خورشید یا نهایت بعد از غروب خورشید در هتل باشیم که از نظر امنیت در شب به مشکل خاصی برنخوریم.
برای شام هم از کنسروهایی که داشتیم استفاده کردیم.
مبلغ کل برای روز سوم در دهلی: 2204روپیه یا 27 دلار (برای هر نفر) (بدون احتساب خرید سوغاتی)
روز اول آگرا:
در روز چهارم سفرمون طی هماهنگی که با لیدر انجام شد قرار شد ساعت 8 صبح همگی در لابی هتل با یک ون از دهلی به سمت آگرا حرکت کنیم و تمامی مسافرها وقتی جمع شدند ساعت 8:30 دهلی رو به سمت آگرا ترک کردیم مسیر بین این دو شهر 240 کیلومتر بود و حدودا 4:30 دقیقه طول کشید کل مسیر هم اتوبان خیلی مرتب و 3 لاین بود وقتی رسیدیم به آگرا رفتیم یک کارگاره سنگ سازی که دقیقا مثل زمانی که تاج محل رو می ساختند سنگ ها رو به همون شکل و ظرافت تولید می کردند و البته چون گفتند این کارگاه دولتی هست قیمت ها مقطوع است.
نماد کوچک تاج محل از 600 روپیه که با سنگ مرمر اصلی ساخته شده بود می فروختند و تقریبا تمامی محصولات از پایه 600 روپیه شروع می شد ما هم مراحل ساخت و محصولات رو بازدید کردیم و بعد از آن ناهار که با تور بود در کی اف سی رفتیم و بعد از ناهار اتاق مان در هتل REGAL VISTA را تحویل گرفتیم و به محض اینکه وسایل رو جابجا کردیم رفتیم استخر هتل و تا عصر اونجا بودیم.
برای شب هم بازار صادرا رفتیم (که رفت و برگشت با تور بودش) که این بازار نسبت به چندی چوک خیلی کوچک تر و محصولات کمتری داشت و در این بازار فقط چند تا عود به قیمت 150 روپیه خریداری کردیم.
کلا من فکر میکردم وقتی یک نماد اصلی و عجایب هفتگانه تو یک شهر باشد یعنی اون شهر خیلی بزرگ و خفن باشد ولی آگرا شهر خیلی کوچک با امکانات خیلی کم هستش و برام خیلی جای تعجب داشت که این همه از توریست ها ورودی برای تاج محل می گیرند پس چرا برای این شهر خرج نمی شود! خوب بگذریم، متاسفانه در شب اول تور آگرا اتفاق خوبی برام نیفتاد و حتما توصیه می کنم کاری که من کردم شما انجام ندید.
نکته 9: دوستان در هند تا دلتان بخواد غذاهای خیابانی وجود دارد و هر کدومش هم جذابیت خاص خودش رو دارد اما باور کنین و باور کنین غذاهاشون اصلا بهداشتی نیست و با معده های ما سازگار نیست، در شب اول آگرا با خودم گفتم شام برم غذا خیابونی تجربه کنم که گرفتن غذا همانا و بعد از چند ساعت دل درد و........ همانا (متاسفانه دوستان دیگری هم که غذاهاشونو تست کرده بودند به این درد مبتلا شدند)
مبلغ کل برای روز اول در آگرا : 400 روپیه یا 5 دلار (برای هر نفر) (بدون احتساب خرید سوغاتی)